Vérzékenység - Erős fogyókúra is kiválthatja

szerző: Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus - Trombózisközpont
frissítve:

A vérzékenység nem csak a férfiakat érintheti, és nem csak genetikai okai lehetnek. Számos esetben tapasztalunk fokozott vérzést, erős menstruációs vérzést, sérülés esetén nehezebb vérzéscsillapítást, melynek halálos formája lehet a gyomorból, bélrendszerből eredő elállíthatatlan vérzés. Sokszor olyan banális dolog áll a háttérben, mint a fogyókúra.

A hétköznapok fokozott vérzékenységének kialakulásáról, hátteréről Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus szakorvos beszélt.

A véralvadási rendszer működéséhez alapvető fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvadási fehérje és vérlemezke jelenléte a vérben. A véralvadási fehérjék termelődésében központi szerepet játszik a máj, szükséges hozzá a K-vitamin jelenléte. Erős fogyókúra esetén, ha zsiradékot alig fogyaszt valaki, vagy olyan fogyást elősegítő készítményt szed - ami a zsírfelszívódását gátolja-, K-vitamin-hiány alakulhat ki. A vitaminhiány következtében elégtelenné válik a máj alvadási fehérje termelése, károsodik a véralvadás, bevérzések keletkeznek, a vér gyakorlatilag nem alvad meg.

Hasonló problémák alakulhatnak ki akkor is, amikor a vastagbél baktériumflórája - mely a K-vitamin-termelés fő felelőse szervezetünkben - jelentősen, hosszú időn keresztül károsodik. A pár hónapos K-vitamin felszívódás gátlása gyorsan okoz súlyos vérzékenységet.

Hogyan vehető észre a csökkent véralvadás?

A vérzékenység fokozódásának első jelei között a hölgyeknél a szokásosnál erősebb menstruációs vérzés szerepel. Véralvadási problémákra utalhat ezen kívül a bőrön megjelenő apró bevérzések, melyek létrejöttét nem tudjuk ütéshez, külső behatáshoz kötni, azok egyszer csak megjelennek a semmiből. Véralvadási problémát jelezhet a legtöbbször fogmosás közben észlelt ínyvérzés is.

Mit tehetünk a vérzékenység ellen?

Legfontosabb a megelőzés - vallja főorvosnő. Bármennyire is szeretnénk karcsúak lenni, jól kinézni a fürdőruha szezonra, egészségünk védelméről nem szabad megfeledkezni. Fogyókúrát csökkent energiabevitellel, megnövelt energiafelhasználással, de kiegyensúlyozott táplálkozással érdemes és kell folytatni.

Noha a zsírok a legenergiadúsabb - így a fogyás érdekében leggyorsabban elhagyott - tápanyagok, szerepük a szervezet működésében fontos, teljes elhagyásuk káros. Amennyiben a megelőzés nem sikerült, a vérzékenységnek már tünetei vannak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az orvosi vizsgálat során ellenőrizni kell a teljes véralvadási útvonalat, felderíteni a vérzékenységet okozó eltérést, és a problémát célzottan kezelni.

Ezt olvasta már? A vérzékenység lehetséges okai

(Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.