Kérdések a hús körül - Egyem, ne egyem?

Szerző: WEBBeteg-T.A., újságíró

Ön mennyi húst eszik naponta? Tudta, hogy az ajánlások szerint egy felnőtt adagja maximum 200 g? Ez kb. egy-két szelet csirkemellnek, plusz két-három szelet felvágottnak felel meg. Nem sok.

A minőségi húsok teljes értékű fehérjeforrást jelentenek szervezetünk számára, 100 g hús átlagosan 20 g fehérjét tartalmaz. Ráadásul fontos vitaminokkal, például B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, így vassal látják el a szervezetet. Ezek a jó hírek azonban senkit sem hatalmaznak fel arra, hogy húst, hússal egyen. Íme, néhány hasznos útmutatás.

Az elmúlt években előtérbe került az a vélekedés, hogy a húsfogyasztás káros az egészségre. A megfelelő mennyiségben és minőségben bevitt hús azonban nem csak hogy nem káros, hanem kifejezetten szükséges a szervezet egyensúlyának fenntartásához - mondja Kiss Istvánné, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet dietetikusa. Indokolatlan azonban minden étkezésre húst fogyasztani, mert ekkor kimaradnak az étrendünkből más, teljes értékű fehérjéket tartalmazó alapanyagok, úgymint a tej, joghurt, sajt, túró vagy a tojás.

Ami a hús mellett szól

A hús az egyik legfontosabb fehérje forrásunk, mert megfelelő mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, fontos szerepük van a víz megkötésében, a sav-bázis egyensúly szabályozásában, az immunrendszer működésében.

Nagy mennyiségben tartalmaznak B1, B2, B6, B12, valamint A- és D-vitamint. Tudta? Elégtelen húsfogyasztás esetén nem fedezhető a napi B12-vitamin szükségletünk.

Fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak a húsok (vasat, cinket, rézt, mangánt és szelént). A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének kutatása szerint a fiatal nők a javasoltnál jóval kevesebb (fele mennyiségű) vasat visznek be szervezetükbe. Ezt elsősorban a vasat jól hasznosuló formában tartalmazó hús és húskészítményekből lehetne fedezni. A vas felszívódását segíti a megfelelő C-vitamin ellátottság, tehát nem feledkezhetünk meg a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásáról sem, különösen ajánlott hús mellé salátát enni.

Nem mindegy, milyen

A hús összetételét, minőségét nagyban befolyásolják a tartás körülményei. A természetes körülmények között tenyésztett, háztáji állatok húsa jobb minőségű, és nagyobb élelmiszerbiztonságot jelent a fogyasztók számára. Ezért vásárolnak sokan egy helyről, a kedvenc hentesüktől.

Az sem mindegy, milyen állat húsáról van szó. Vörös a marha, a birka vagy a vadhús. A zsírszövet átszövi az izomszövetet, ezért magasabb a rejtett zsírtartalma, nehezebben emészthető, mint például a fehérhús, amilyen a csirke vagy a pulyka, a zsírszövet főleg a bőr alatt található, könnyen leválasztható. Összehasonlításképpen: a zsírösszetétel a csirkemellben bőr nélkül 1g/100g, a sertéshúsnál 42g/100g.

A KSH adataiból kiderül (lásd grafikon), hogy nagyobb részt baromfihúst fogyasztunk, ami ugye fehérhús, ez a jó hír - a rossz az, hogy sok húskonzervet és hentesárut, felvágottat eszünk, de nem a csirke- vagy pulykasonkát részesítjük előnyben.

Húskészítmények: bele minden...

Ezek a termékek húsipari nyersanyagból (hús, szalonna, belsőség) készülnek, tartalmaznak ízesítő anyagot, sót és különböző fűszereket, valamint fehérje készítményeket és adalékanyagokat. Kiválasztásuknál részesítsük előnyben a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítményeket, azokat, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák a szín húst. A napi 10-20 dkg húsfogyasztás ajánlásakor beleértjük a húskészítmények fogyasztását is, ezzel számoljon - mondja a dietetikus.

Káros-e a zsír?

Ezek a fiatalok!


A 19-25 év közötti fiatal felnőttek testtömegindexének (BMI) elemzéséből kiderült: a vizsgált hallgatók 16 százaléka túlsúlyos, 2 százalékuk elhízott, 3 százalékuk pedig a sovány kategóriába tartozott, ez mindenképpen összefügg kismértékű fizikai aktivitásukkal. Ráadásul a BMI alapján normál tápláltsági állapotú hallgatóknak sem feltétlenül ideális a testösszetétele, amely mindenképpen növeli a „népbetegségnek” számító szív és érrendszeri, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
BMI kalkulátor

Kis mennyiségű és megfelelő minőségű zsiradékra a szervezetnek igenis szüksége van, energiát biztosít a szervezet számára, lehetővé teszi a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, hozzájárul a
testhőmérséklet állandó szinten tartásához. A túlzott zsírcsökkentés nem kívánatos, illetve megváltozik az élvezeti értéke az ételnek: 1,5 százaléknál kevesebb zsírtartalmú hús már száraz.

A telített zsírsavakat - amelyek legnagyobb mennyiségben a zsíros húsokban és húskészítményekben, valamint a vajban, a magas zsírtartalmú tejben találhatók - a szervezet elsősorban energiatermelésre használja. Ha túl sok kerül a szervezetbe, növeli annak koleszterinszintjét, ezzel pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Kiváltható egy húsos ebéd hallal?

A hal is húsnak számít, van fehér és vörös húsú fajtája. Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, mert nagy mennyiségben tartalmazza a szervezet számára fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat. Javítják a keringési rendszer állapotát a koleszterinszint karbantartásával, valamint a vérnyomás csökkentésével. Hetente legalább egyszer fogyasszunk halat - tanácsolja Kiss Istvánné dietetikus.

(WEBBeteg-T.A.,újságíró)

Módosítva: 2014.03.02 11:11, Megjelenés: 2014.03.02 11:11

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta, tojásdiéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az almaecet...

Táplálkozási tanácsok kijárási korlátozás...

Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett. Szeretteink,...

Cukorbetegek húsfogyasztása - Mire kell...

Húsból miért nem ehet annyit a cukorbeteg, amennyit akar, ha egyszer a napi szénhidrátszámítás szerint nem kell figyelembe venni a szénhidráttartalmát?...

Mi is a baj a ló húsával?

Ha az IKEA-s lóhúsbotrány kapcsán akarunk egy kicsit azon filozofálgatni, hogy mi is a baj a ló húsával, már a legelején ki kell jelentenünk, hogy az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó