Kecsketej: laktózérzékenyek is ihatják?
Tudta, hogy a kecsketejben több D-vitamin van, mint a tehén tejében? És azt gondolta volna, hogy C- és A-vitaminban is igen gazdag? Folytatjuk tejes sorozatunkat.
Előző két cikkünkben a tehéntejet vettük górcső alá, most a kecsketej van soron. Megkérdeztük a Semmelweis Egyetem dietetikusát és gyermekorvosát, hogy mondják el véleményüket erről a funkcionális táplálékról.
A kecsketej tejcukortartalma
Laktózt, azaz tejcukrot alig valamivel kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej, tehát nem jelent jobb alternatívát számukra. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a legtöbb laktózérzékeny fogyaszthat bizonyos mennyiségű tejcukrot, azt azonban ki kell tapasztalnia, hogy mennyit, de jelen esetben mindegy, hogy kecske- vagy tehéntejből származik a tolerálható mennyiség – tudtuk meg Veresné dr. Bálint Mártától, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusától. Valamivel kevesebb laktózt tartalmaz a kecsketej, de nem számottevő a különbség. Sajnos az emésztése nem könnyebb, mindegy, miből származik, a tejcukor, az tejcukor.
Gyakorlati tapasztalat, hogy a tejcukorra érzékenyek inkább a fermentált tejtermékeket (joghurt, kefír) tolerálják jobban, ezek lényegesen kevesebb tejcukrot tartalmaznak – mondja dr. Pálfi Erzsébet dietetikus.
Ihatok tejet, ha cukorbeteg vagyok? |
Reggel nem javasolt a tej fogyasztása, mivel ekkor a csökkent inzulinérzékenység miatt kifejezett vércukoremelkedést okoz. Tízóraira vagy uzsonnára javasolt fogyasztani, egyszerre 2 deciliternél nem nagyobb mennyiséget. A napi mennyiség ne haladja meg a 4 deciltert. |
Zsírtartalom
A kecsketej valamivel több esszenciális zsírsavat ("jó" zsírokat) tartalmaz, összehasonlítva a tehéntejjel, de még akkor sem számottevő mennyiség a szükséglethez képest. Ezek a zsírok döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív-és érrendszer működésében, a betegségek megelőzésében.
Több közepesen hosszú szénláncú (C4-C10) zsírsav található a kecske tejében. Ezek a zsírsavak gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek, csökkent felszívó felület mellett is. A triglicerid a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme, szintjét az össz-zsírmennyiség, a telített zsírsav (SFA) és a koleszterin mennyisége növeli. A kecsketejben mindegyikből több van.
Dr. Pálfi Erzsébet elmondta azt is: nem állítható, hogy a kecsketej csökkentené a szervezet testzsírtartalmát, ahogyan ezt a sajtóban olvastuk.
A kecsketej zsírdús tej, az átlag magyar fogyasztó a félzsíros, 2,8%-os tehéntejet fogyasztja, és nem a házitejet, amelynek zsírtartalma 3,6 százalékos, vagy ennél több. Tekintse meg táblázatunkat.
100 g | Energia | Fehérje | Zsír | Esszenciális | Koleszterin | Szénhidrát |
kecsketej | 70 | 3,6 | 3,9 | 0,12 | 11 | 4,7 |
tehéntej (2,8 %) | 60 | 3,4 | 2,8 | 0,13 | 10 | 5,3 |
Albuminok, globulinok és kazeinek – ezek a proteinek nem emészthetőek jobban, mint a tehéntejben található ugyanilyen szerkezetű, és hasonló környezetben lévő fehérjék – válaszolta az általunk megkérdezett dietetikus.
Vitaminok
A-, B1, C- és D-vitaminból többet, B6-, B12-vitaminból és folsavból pedig kevesebbet tartalmaz a kecsketej, mint a tehéntej. A B2-vitamin tekintetében nincs különbség.
100 g | A-vitamin | C-vitamin | D-vitamin | B1-vitamin |
kecsketej | 60 | 5 | 0,25 | 50 |
tehéntej (2,8%) | 15 | 1 | 0,02 | 35 |
tehéntej (3,6%) | 20 | 1 | 0,06 | 30 |
Kalcium és a többi
Az ásványi anyagok közül a nátrium, illetve a kalcium és a foszfor nagyobb mennyiségben van jelen. Magnéziumot viszont kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej.
Kecsketej és az allergia
Fontos kérdés, hogy előfordulhat-e allergiás reakció a kecsketejjel szemben, egyes feltételezések szerint jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.
A tejallergia a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti a leginkább, de felnőttkorban is kialakulhat. A gyermekek nagyobb százaléka „kinövi”.
Legtöbbször kecsketejjel szemben is allergia alakul ki immunológiai keresztreakció következtében – közölte kérdésünkre dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.
A tejfehérje-allergiásoknál rutinszerűen tiltják más állat tejét is, és az ebből készült termékeket is. A tehén, kecske, juh, bivaly, kanca tejének allergén fehérjéi között magas százalékban fennáll kereszt reaktivitás (keresztallergia), azaz az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki a hasonló szerkezetű/összetételű anyagok, tehát egymással nem helyettesíthetők – magyarázza dr. Pálfi Erzsébet.
A sajtóban sok helyen megjelent az az állítás, amely szerint a parlagfű okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, az állat vérében ugyanis a lelegelt növény allergén anyagainak hatására ellenanyag képződik. Nincs semmilyen klinikai vizsgálat, amely bizonyítaná, hogy valóban ellenanyag termelődik - tette hozzá a táplálkozási szakember.
Tápszerek |
Kecsketejet egyik jelentős tápszergyártó sem használ csecsemőtápszerekhez. Egyrészt allergizáló hatású, illetve a kecsketejben - a tehéntejben lévőkhöz képest - kevés úgynevezett magzatvédő folsav, valamint vérszegénység elleni B12-vitamin található - figyelmeztet dr. Arató András gyermekorvos. |
(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)