Pajzsmirigybetegek étrendje

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

Pajzsmirigy-alulműködés
A téma cikkei

6/1 A pajzsmirigy-alulműködés okai
6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
6/4 Pajzsmirigyhormon-értékek értelmezése
6/5 A pajzsmirigyhormon pótlása

6/6 Pajzsmirigybetegek étrendje

A jód magzati és fiatalkorban elengedhetetlen a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez (0-1 év között 40-60 mikro gramm, 2-3 év: 70 µg, 4-6 év: 90 µg, 7-10 év: 120 µg, 11 év felett 150 µg, terhesség alatt 175 µg, szoptatás alatt 200 µg).

A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaforgalmat és a hőszabályozást. Fokozzák a zsírok és fehérjék lebontását, emelik a vércukorszintet. Az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

Diéta pajzsmirigy-túlműködés esetén

A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) fokozott hormonelválasztást okoz, melynek következménye a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy, de ennek ellenére csökken a testsúly, alacsony a szérum káliumszint, hasmenés, verejtékezés lép fel.

A diéta célja az állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés megszüntetése és a szérum káliumszint növelése. Az étrend energiabő (45-50 kcal/ttkg), fehérjedús (1,2-1,3 g/ttkg), zsiradék- (1,2-1,3 g/ttkg) és szénhidrátbő (7-8 g/ttkg), emellett káliumban gazdag (3500 g/nap), hogy a megnövekedett energiaigényt fedezni lehessen. Az A-vitamin (máj, tojássárgája, sajt, tej, vaj, tonhal) és a ß-karotin (sárgarépa, kel, bimbóskel, sütőtök, paradicsom, pirospaprika) szabályozzák a pajzsmirigy helyes működését, így ezen ételek fogyasztását előtérbe kell helyezni.

Az étrend alapját a tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és gabonák alkossák. Mivel az alapanyagcserét fokozzák a húsok és húskészítmények, így azokból kevesebbet szabad enni, és ugyanezen okokból egyáltalán nem javasolt a kávé, erős tea, energiaitalok, kóla és az alkoholos italok, valamint a fűszeres ételek fogyasztása.

Bővebben A pajzsmirigy-túlműködésről részletesen

Diéta pajzsmirigy-alulműködés esetén

A pajzsmirigy elégtelen működése esetén beszélünk hypothyreosisról, pajzsmirigy-alulműködésről, amely során kevesebb hormon termelődik. Gyermekkorban kretenizmus, felnőtt korban mixoedema a neve. A betegség egyik leggyakoribb formájának, a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködésnek a megelőzésében a legnagyobb szerepe a táplálkozás útján bevitt jódnak van. Naponta kb. 100 µg/nap jódra van szükség a hiány elkerülésére, amelyet jódozott konyhasó, jódozott ivóvíz, vagy jodidtabletta formájában lehet bevinni a szervezetbe.

Ez is érdekelheti A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

Ha túl sok jódot fogyaszt a beteg, nem kell aggódni, hogy káros az egészségre, mert a fölösleg a veséken keresztül kiürül a szervezetből. A diétázás célja a jódpótlás mellett a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszűntetése.

Az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg), telített zsírsavakban szegény és normális koleszterintartalmú (300 mg/nap), vitamin és rost dús kell, hogy legyen. A legtöbb jódot a tengeri halak (tőkehal, lazac, hering) és kagylók tartalmazzák, a legkevesebbet a gyümölcsök, de ezek fogyasztása elengedhetetlen a rostok miatt. Néhány zöldségféle is gazdag jódban, például a bab, spenót, paradicsom, és karfiol, de a fejes- és kelkáposztától, retektől, repcétől tartózkodni kell, mivel a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaznak. A húsok és húskészítmények jódtartalma függ attól, hogy milyen takarmánnyal etetik és milyen vízzel itatják az állatokat.

Bővebben A pajzsmirigy-alulműködésről részletesen

A pajzsmirigyhormon szabályozására, termelődésére és hasznosulására teljes életmódunk, táplálkozásunk hatással van. Fontos ezért tudni azt is, hogy milyen egyéb gyógyszerek vagy élelmiszerek befolyásolhatják és milyen irányban a hormonszintünket.

Bővebben Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

Mások kérdezték

Gyakori kérdések Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg összeállítás
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Egyéb forrás: Orvostkeresek Egészségmagazin

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.