Pajzsmirigybetegek étrendje

Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles
táplálkozástudományi szakember

A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

Pajzsmirigy-alulműködés
A téma cikkei

6/1 A pajzsmirigy-alulműködés okai
6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
6/4 Pajzsmirigyhormon-értékek értelmezése
6/5 A pajzsmirigyhormon pótlása

6/6 Életmód pajzsmirigybetegek részére

A jód magzati és fiatalkorban elengedhetetlen a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez (0-1 év között 40-60 mikro gramm, 2-3 év: 70 µg, 4-6 év: 90 µg, 7-10 év: 120 µg, 11 év felett 150 µg, terhesség alatt 175 µg, szoptatás alatt 200 µg).

A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaforgalmat és a hőszabályozást. Fokozzák a zsírok és fehérjék lebontását, emelik a vércukorszintet. Az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

Diéta pajzsmirigy-túlműködés esetén

A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) fokozott hormonelválasztást okoz, melynek következménye a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy, de ennek ellenére csökken a testsúly, alacsony a szérum káliumszint, hasmenés, verejtékezés lép fel.

A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

Ha az áhított fogyás a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás hatására sem következik be, annak oka a pajzsmirigy alulműködése is lehet, hiszen a pajzsmirigynek jelentős szerepe van az anyagcsere szabályozásában.

Bővebben a pajzsmirigy-alulműködés és a sikertelen diéta kapcsolatáról

A diéta célja az állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés megszüntetése és a szérum káliumszint növelése. Az étrend energiabő (45-50 kcal/ttkg), fehérjedús (1,2-1,3 g/ttkg), zsiradék- (1,2-1,3 g/ttkg) és szénhidrátbő (7-8 g/ttkg), emellett káliumban gazdag (3500 g/nap), hogy a megnövekedett energiaigényt fedezni lehessen. Az A-vitamin (máj, tojássárgája, sajt, tej, vaj, tonhal) és a ß-karotin (sárgarépa, kel, bimbóskel, sütőtök, paradicsom, pirospaprika) szabályozzák a pajzsmirigy helyes működését, így ezen ételek fogyasztását előtérbe kell helyezni.

Az étrend alapját a tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és gabonák alkossák. Mivel az alapanyagcserét fokozzák a húsok és húskészítmények, így azokból kevesebbet szabad enni, és ugyanezen okokból egyáltalán nem javasolt a kávé, erős tea, energiaitalok, kóla és az alkoholos italok, valamint a fűszeres ételek fogyasztása.

Bővebben A pajzsmirigy-túlműködésről részletesen

Diéta pajzsmirigy-alulműködés esetén

A pajzsmirigy elégtelen működése esetén beszélünk hypothyreosisról, pajzsmirigy-alulműködésről, amely során kevesebb hormon termelődik. Gyermekkorban kretenizmus, felnőtt korban mixoedema a neve. A betegség egyik leggyakoribb formájának, a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködésnek a megelőzésében a legnagyobb szerepe a táplálkozás útján bevitt jódnak van. Naponta kb. 100 µg/nap jódra van szükség a hiány elkerülésére, amelyet jódozott konyhasó, jódozott ivóvíz, vagy jodidtabletta formájában lehet bevinni a szervezetbe.

Mások kérdezték

Gyakori kérdések Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül

Ha túl sok jódot fogyaszt a beteg, nem kell aggódni, hogy káros az egészségre, mert a fölösleg a veséken keresztül kiürül a szervezetből. A diétázás célja a jódpótlás mellett a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszűntetése.

Az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg), telített zsírsavakban szegény és normális koleszterintartalmú (300 mg/nap), vitamin és rost dús kell, hogy legyen. A legtöbb jódot a tengeri halak (tőkehal, lazac, hering) és kagylók tartalmazzák, a legkevesebbet a gyümölcsök, de ezek fogyasztása elengedhetetlen a rostok miatt. Néhány zöldségféle is gazdag jódban, például a bab, spenót, paradicsom, és karfiol, de a fejes- és kelkáposztától, retektől, repcétől tartózkodni kell, mivel a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaznak. A húsok és húskészítmények jódtartalma függ attól, hogy milyen takarmánnyal etetik és milyen vízzel itatják az állatokat.

Bővebben A pajzsmirigy-alulműködésről részletesen

A pajzsmirigyhormon szabályozására, termelődésére és hasznosulására teljes életmódunk, táplálkozásunk hatással van. Fontos ezért tudni azt is, hogy milyen egyéb gyógyszerek vagy élelmiszerek befolyásolhatják és milyen irányban a hormonszintünket.

Bővebben Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg összeállítás
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Egyéb forrás: orvostkeresek.hu

Módosítva: 2019.07.14 04:33, Megjelenés: 2018.04.05 20:09
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Kenőcs a száraz bőr ellen
Ez az ápoló kenőcs használható a test bármely részén, egész évben, akár mindennap. (x)
A Ceralbin kenőcs feladata a száraz bőrrel összefüggő tünetek megszüntetése.
Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.
Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális...
A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Változtasson...
Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször...
Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács...
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen...
Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen...
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy...