Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

Íme csokorba szedve néhány csapda, amit érdemes elkerülni:

A müzlik és müzliszeletek

Az összetett szénhidrátok, gabonák fogyasztása nagyon hasznos, több jótékony hatása ismert. A rostok segítik a vastagbél működését, sok rákkeltő anyagot megkötnek a belekben, egyenletes felszívódásuknak köszönhetően kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosítanak. Sok termék nem igazi müzli, csak a nevében az.

Az édesített, esetleg cukorral, mézzel, aromákkal dúsított gabonák, nem szolgálják az egészséget. Az egyik legmegdöbbentőbb élelmiszeripari bravúr a csokoládé darabos müzli! Ha valaki fogyókúrája részeként ilyet fogyaszt, ne is reménykedjen az eredményben.

A multivitaminos üdítők

Sok multivitaminos üdítő igencsak távol áll az egészség témakörétől. A gyümölcstartalom kevés, a hozzáadott cukor sok, a vitamin pedig mind mesterséges. Az ilyen üdítőkben rengeteg plusz kalória van, ha valaki egész nap csak ezzel oltja a szomját, az a testsúlyán is meg fog látszani.

Ön tudta?

Az ember energiaszükséglete az életkorral fokozatosan csökken, legnagyobb serdülőkorban, majd kb. 10 évenként 5-10 százalékkal kevesebb!

A cukormentes üdítők

Zéró kalória, tökéletes ízhatás - jó lenne. De a szervezetet nem lehet becsapni. Kimutatott tény, hogy cukormentes üdítők fogyasztása mellett számos egyéb forrásból fölösleges kalóriákat viszünk be. Egyrészt könnyebben elcsábulunk egy kis nassolásra, mert a nullkalóriás üdítő fogyasztása feloldoz bűneink alól, másrészt a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít.

Ez azt jelenti, hogy ha megvolt az édes íz élménye, akkor várja a hozzá társított energiát, ha ezt nem kapja meg, más forrásból követeli. Így kifejezett éhségérzet, és ennek következtében táplálékfelvétel révén előbb vagy utóbb úgyis megkapja.

Az alkoholos italok

Tökéletes álcája a kalóriáknak. 1-2 koktél akár egész étkezésnyi energiát is tartalmazhat, de számos rejtett kalória van a borban, a sörben és a röviditalokban is.

A salátaöntetek

Nincs is jobb egy tál friss salátánál. Tele természetes vitaminnal, rosttal, ásványi anyagokkal. De mit ér az egész, ha leöntjük egy zsíros öntettel? A hidegen sajtolt olajok és a joghurt a legalkalmasabbak öntetnek, a majonéz, az előre elkészített bolti dresszingek pedig a legegészségtelenebbek.



Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Előző oldal | 2/1 | 2/2 Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.
Módosítva: 2018.03.14 09:41, Megjelenés: 2018.03.14 09:41
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Kenőcs a száraz bőr ellen
Ez az ápoló kenőcs használható a test bármely részén, egész évben, akár mindennap. (x)
A Ceralbin kenőcs feladata a száraz bőrrel összefüggő tünetek megszüntetése.
A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza,...
Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.
Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális...
A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Változtasson...
Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször...
Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács...
Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen...
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy...