Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

szerző: Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - WEBBeteg
frissítve:

A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba.

A hiányzó fog nagyon zavaró lehet, akár esztétikai, akár rágófunkció, akár hangképzési szempontból. A foghiány pótolható fix fogpótlással, azaz híddal. Ilyenkor a hiányt határoló fogakat – esetleg többet – csonknak csiszolunk, és ezen rögzítjük a pótlást ragasztóanyaggal.

Fix pótlás, kivehető pótlás

A fix pótlás hátránya, hogy két, vagy több egészséges fogat csiszolunk le a rögzítés érdekében, illetve esztétikai hátrányt jelenthet, hogy a híd azon része, amely alatt nincs fog, bizonyos távolságra van a nyálkahártyától az alámoshatóság, tisztíthatóság miatt.

Van olyan eset, amikor már nagyon kevés fog van, vagy egyáltalán nincs a szájüregben, ekkor a fix hídpótlás kivitelezése lehetetlen. Ilyenkor részleges, vagy teljes kivehető fogpótlást alkalmazunk. Azonban ezek elég nagy kiterjedésű, a szájpadlást, illetve a fogatlan gerincet is beborító fogművek, a megszokásuk gyakran nagy türelmet igényel a pácienstől.

Esztétikailag is elmarad a fix pótlástól, igaz ez is csak a szakértő szemnek tűnik fel igazán. További problémát jelenthet a megfelelő ápolás, a gyakran kialakuló nyálkahártya gyulladás, az alaplemez alatt, illetve a már említett megszokási nehézség.

Kiknek ajánlott az implantátum?

Azoknak a pácienseknek, akiknek az előbb említett okok miatt a fix, illetve a kivehető pótlás nem felel meg, az implantátumot ajánljuk. Fontos, hogy tudjunk a páciens alapbetegségeiről, a szedett gyógyszerekről. Ugyanis bizonyos betegségek, mint például a kezeletlen diabetes (cukorbetegség) késleltethetik a gyógyulást.

Ezt követi a panorámaröntgen kiértékelése. Itt azt nézzük meg, hogy elegendő csont áll-e rendelkezésre az implantátum behelyezéséhez. Amennyiben nincs elegendő csont, csontpótlást is kell végezni. Előzetesen megtervezzük, hogy hová, milyen implantátum kerül, illetve, milyen pótlást fogunk rá rögzíteni.

A fogkő és következményei

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad. Mi történik, ha nem kezeltetjük a fogkövet?

Nem olcsó mulatság

A beteg tájékoztatása és beleegyezése után kezdődhet a kezelés. Fontos itt megemlíteni két tényezőt, amely miatt sokan nem vállalják ezt a kezelést. Az első az anyagi része, mely manapság 100-150.000.-Ft-ot jelent implantátumonként, plusz a híd ára, második az idő, hiszen a behelyezéstől számítva, akár három-hat hónap is eltelhet a következő lépésig.

Amennyiben a beteg tudja vállalni az előzőeket, az első lépés köznyelven a műgyökér beültetése. Ezt a lépést általában helyi érzéstelenítésben, ritkán altatásban végzik. Ekkor a nyálkahártya lefejtése történik az állcsontról, majd a megfelelő helyre - előfúrás után – megtörténik a műgyökér behelyezése a csontba, majd a nyálkahártya visszahelyezése és visszaöltése. A behelyezett implantátumot három-hat hónapig hagyják, hogy a csontsejtek teljesen körbevegyék, tehát csontosodjon, ezáltal stabil és terhelhető legyen az implantátum.

Amint ez megtörtént, következik a második lépés, azaz az implantátum felszabadítása a nyálkahártya átvágásával, majd a nyálkahártya formázása egy csavar segítségével, majd harmadik lépésként a műcsonk behelyezése a műgyökérbe. Ekkor a szájban már ugyanolyan a helyzet, mintha egy saját fogat csiszoltunk volna le. Ezután már csak a híd, vagy a korona beragasztása van hátra. A végeredmény esztétikailag és kényelmi szempontból is a valódi fogakat közelíti meg.

Ápolása azonban nagy gondosságot igényel. Ugyanis az implantátumok körül, a megfelelő szájhigiéne elmaradása esetén gyors lefolyású, súlyos gyulladás alakulhat ki, minek következtében az implantátum előbb meglazul, majd később el is veszíthetjük.

Ezért kiemelt fontosságú, hogy az orvosunk megtanítsa a megfelelő szájhigiénés szokásokat, a megfelelő eszközökkel illetve, hogy megjelenjünk kontroll vizsgálatokon és pár havonta részt vegyünk professzionális fogtisztításon. Ugyan az eljárás egy kicsit bonyolultnak tűnhet, de ma már rutinműtétnek számít. Több ezer implantátumot helyeznek be a fogorvosok évente Magyarországon.

Kockázatok

Természetesen lehetnek szövődményei - mint minden műtétnek –, azonban ez eléggé ritka. Az implantátum anyaga titán. Kilökődés, allergia, nem nagyon fordul elő. Körültekintő kikérdezés, kivizsgálás esetén, nem szokott probléma lenni a műtét után, leszámítva némi kellemetlenséget, mint az esetleges utófájdalom, duzzanat, azonban ezek is pár napon belül megoldódnak.

Két esetben ajánlatos elgondolkodni a módszer alkalmazásáról. Az egyik a teljes fogatlanság, amikor a beteg képtelen megszokni kivehető fogpótlását, esetleg allergiás valamelyik összetevőjére, a másik eset, amikor egy fogat kell pótolni. Úgyhogy akinek a hagyományos fogpótlások nem felelnek meg valamilyen okból kifolyólag, azok bátran vállalkozhatnak implantátum viselésére.

A fogakkal kapcsolatos tévhitek

„Az erős dörzsölés a hatékony”; "a rossz fogak örökletesek"; „minden étkezés után fogat kell mosni”.
Gyakori tévhitek a fogakról, fogápolásról

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.