Mi okozza a rossz leheletemet? - Az orvos válaszol

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

23 éves férfi vagyok, és rendkívül kellemetlen szájszaggal küszködöm már évek óta - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Reflux okozza a rossz leheletemet?

23 éves férfi vagyok és rendkívül kellemetlen szájszaggal küszködöm már évek óta. Voltam teljes fogászati kivizsgáláson, az orvos azt mondta, hogy szerinte nem szájüregi probléma. Felkerestem a háziorvosomat is. Azt mondta, hogy reflux problémám van és gyógyszereket írt fel. A gyomortükrözéses vizsgálat is tökéletesen negatív lett. Lehet-e egyáltalán refluxtól ennyire bűzös lehelet, vagy esetleg ez két különböző probléma? Hiába szedtem a szereket, bár a refluxos panaszaim enyhültek, a leheletem továbbra sem változott pozitív irányba. Mit tehetnék?

Tisztelt Kérdező!

Első körben arra kell választ kapnunk, hogy a bűzös szájszagot csak Ön érzi vagy környezete is.

Ha objektivizálható a kellemetlen lehelet, ennek oka lehet tüdőbetegség (hörgőtágulat, tüdőtályog, krónikus hörghurut), gyomor-bélrendszeri betegség (Helicobacter-fertőzés, idegentest-beágyazódás), anyagcserezavarok (cukorbetegség, máj- vagy veseelégtelenség), bélből felszívódó és tüdőn át távozó illóanyagok.

Előfordul ismeretlen okú bűzös lehelet megjelenése (ismeretlen okból keletkező kellemetlen szagú zsírsavak fokozott termelődése és kilégzéssel való eltávolítása).

Fontos lenne az anyagcsere-problémák kizárása

A refluxbetegség véleményem szerint nem magyarázza a kellemetlen leheletet, ennek terápiájára a gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezést, a szénsavas italok kerülését javaslom.

Bővebben A reflux tüneteiről

Az anyagcsere-problémák kizárására mindenképp javasolt laborvizsgálat elvégzése.

Ha a kellemetlen szagú zsírsavak fokozott képződése okozza problémáját, diétás változtatások segíthetnek (omega-3 zsírsavak jelentős mennyiségű fogyasztása, májvédők, epehajtók, méregtelenítő kúrák elvégzése).

Praktikus tanácsok
  • Ha fogat mos, a nyelvét is tisztítsa meg alaposan.
  • Bőven fogyasszon folyadékot, hiszen a szájszárazság miatt is lehet kellemetlen a lehelete. Mielőtt lenyeli a vizet, öblögessen kicsit.
  • Alkoholt, kávét lehetőleg ne fogyasszon.
  • Használjon cukormentes, mentolos rágógumit.
  • Rágcsáljon nyers zöldségeket, esetleg zöldpetrezselymet.

Tovább A rossz lehelet leggyakrabban előforduló okai

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.