Fogfájás a koronavírus-járvány idején

RNDentist
megjelent:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy mind az állami, mind pedig a magán fogorvosok tevékenységi köre – tekintettel a járványügyi helyzetre – erősen korlátozott. Ennek oka, hogy a számos beavatkozás során használatos, nagy fordulatszámon működő eszköz egy olyan levegő-víz permetet (úgynevezett aeroszolt) képez, amely tele lehet sokféle kórokozóval – így természetesen baktériumokkal és vírusokkal is. Úgy kell ezt elképzelni, mint egyfajta láthatatlan ködöt, ami órákon keresztül kering, és csak nagyon lassan ülepszik le, mindez ráadásul egy viszonylag kis légterű kezelőhelyiségben, így még nagyobb a fertőződés veszélye. (Pont ezért egyébként számos, egymástól független cikk a legveszélyesebbként említi a fogorvos, fogászati asszisztens vagy éppen fogtechnikus munkaköröket; számos szempontot – így a fertőződés esélyét, a sugárzásnak való kitettséget vagy éppen a káros ülőmunka idejét – figyelembe véve.)

Mit értünk sürgős fogászati beavatkozáson?

  • Az életet közvetlenül veszélyeztető állapotok elhárítására irányuló beavatkozásokat, így a súlyos szájüregi vérzések csillapítását, illetve a nyelést és/vagy légzést akadályozó idegentest eltávolítását;
  • A frissen tört állcsont nyugalomba helyezését, illetve az állkapocsficam helyretételét;
  • Az erős fájdalommal járó fogeredetű heveny (akut) gyulladások ellátását, így például a gyulladt fogbél eltávolítását (a gyökérkezelés első lépése), egy szájon belüli tályog megnyitását vagy az adott panaszos fog eltávolítását;
  • Baleset miatt tört fogak visszahelyezését (gyermekek esetén), szomszédos fogakhoz sínezését, esetleg eltávolítását;
  • Felülfertőződött húzási seb ellátását.
  • Minden más jellegű fogászati beavatkozás (fogfúrás fogtömés miatt, fogcsiszolás fogpótlás készítése miatt, ultrahangos fogkőeltávolítás, stb.) hatóságilag tilos!

Mi tévő legyek, ha akut fogászati problémám van?

Fontos, hogy előzetesen telefonon értekezzünk a fogorvosunkkal! Bár nagyon nehéz telefonon keresztül korrekt diagnózist felállítani, hangsúlyozandó, hogy jelenleg rengeteg feleslegesen vállalt kockázatot jelenthet, ha mindennemű bejelentés nélkül beállítunk a fogorvosi rendelőbe.

Fogfájás a koronavírus idején

További fogászati tanácsok az RNDentist oldalán: A kézmosást már megtanultuk, ideje megtanulni a fogmosást is

További fontos tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.