Mitől alakulhat ki fogkő és hogyan távolítható el?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Volom András, fogszakorvos frissítve:

A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani.

De vajon mi okozza a fogkő kialakulását, és milyen módszerekkel lehet eltávolítani? Cikkünkből kiderül.

A fogkő úgy alakul ki, hogy a foglepedékbe ásványi anyagok épülnek be, amitől az megkeményedik. A felnőttek több mint 80 százalékánál jelentkezik a probléma, az életkor előrehaladtával gyakorisága nő. Önmagában nem betegség, azonban mivel érdes felületet képez a fogakon, az ártalmas szájüregi baktériumok könnyebben megtelepednek és megbújnak benne. Ennek következtében fogínygyulladás (gingivitis) alakulhat ki, ami pedig fogágygyulladássá (parodontitis) fajulhat, ezért nagyon fontos, hogy a fogkövet rendszeresen távolíttassuk el fogorvossal!

Ez is érdekelheti Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

A fogkő típusai

Elhelyezkedése alapján a fogkő két típusát különböztetjük meg:

  • Az ínyen kívül elhelyezkedő (szupragingivális) fogkő leggyakrabban az alsó frontfogak belső oldalán, illetve a felső őrlőfogak (molarisok) külső oldalán képződnek. Elsősorban a nagy nyálmirigyek kivezető csöveinek nyílásai közelében alakulnak ki. Színük lehet fehér, sárga vagy barna, ezek különféle árnyalataiban. Ez a fogkőtípus gyorsan kialakul, azonban a fogak felületéhez csak közepes erősséggel tapad.

  • Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban alakul ki. Színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet. Lassan alakul ki, és nagyon erősen rögzül a fogakhoz.

Mitől alakulhat ki fogkő, és milyen betegségeket okozhat?

A fogkőképződés kiindulási pontja a foglepedék (plakk). Ez elsősorban a fognyakak körül és azokon a helyeken tud lerakódni, amelyek a fogkefével nehezen elérhetők, így például a fogközökben (interdentális terület). A plakk-képződés első lépéseként a fogak felszínén egy vékony fehérjeréteg (pellikula) alakul ki, már közvetlenül fogmosás után. Ebbe a vékony fehérjerétegbe fokozatosan különféle anyagok tapadnak bele, először a szájüregi flórához tartozó baktériumok, majd ételmaradékok, a nyál alkotóelemei, epitélsejtek és nagy molekulájú szénhidrátok (poliszacharidok).

Ez a fehéres-sárgás lepedék a kialakulásától számított első egy-két napig még vízoldékony és könnyen eltávolítható. Ezután azonban a plakk megkeményedik, és vízben oldhatatlanná válik - így már sokkal nehezebben távolítható el. A foglepedékben erjedési és anyagcsere-folyamatok zajlanak, melyek során savak képződnek. A savak feloldják a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezethet. A fogkő továbbá kellemetlen lehelet okozója is lehet.

Ez is érdekelheti Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

A foglepedék úgy alakul fogkővé, hogy a plakkba a nyálban lévő kalciumsók beépülnek, ezáltal ásványosítják azt, és így rendkívül keménnyé válik.

A megkeményedett lerakódások ráadásul kedveznek a fogínygyulladás kialakulásának. A gyulladás kiterjedhet a teljes fogágyra, azaz parodontitis alakulhat ki.

Ez is érdekelheti Mik lehetnek a fogkő következményei?

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

Általános szabály, hogy járjon rendszeresen fogorvoshoz, azaz évente legalább egy, de jobb, ha két alkalommal. A fogkövet csak fogorvos vagy szájhigiénikus tudja eltávolítani.

Ha fogain látható elszíneződést észlel, feltétlenül keressen fel fogorvost!

Az alapos és rendszeres fogmosás ellenére tartós, kellemetlen lehelet szintén fogkövességre hívhatja fel a figyelmet, még ha az nem is látszik. Ilyen esetben is ajánlott mihamarabb fogorvoshoz fordulni.

A fogkő mellett a fogakon látható lerakódást okozhat egyszerű lepedék, elszínező élelmiszerek és élvezeti szerek is. A fogorvos vagy szájhigiénikus ezeket is szakszerűen el tudja távolítani.

Hogyan távolítja el a szakember a fogkövet?

Megfelelő orvosi eszközökkel (depurátor) a fogorvos eltávolítja a fogkövet, anélkül, hogy a fogínyt megsértené. Szóba jöhet például vízhűtéses ultrahangkészülék és különböző kézi eszközök, pl. fogkőkaparók. A kezelés után a fogak felülete érdesnek érződik, mert a felszíneket az ultrahangos eszközzel nem lehet tükörsimára polírozni. Erre a fogászati homokfúvó szolgál, amely sűrített levegő, víz és kíméletes polírpor keverékével tisztít.

Az eljárás az esetleges elszíneződéseket is eltávolítja, amelyeket például kávé, tea, vörösbor fogyasztása vagy dohányzás okoz.

Magyarországon társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető a fogkő-eltávolítás évente egyszer. Ha ennél gyakrabban van szükség az eltávolítására, akkor fogorvosi magánrendelésre kell menni. Magán úton természetesen bármikor lehetőség van erre.

A professzionális fogtisztítást a társadalombiztosítás hazánkban nem támogatja, mivel ez a profilaktikus (betegség megelőzését szolgáló) intézkedések közé tartozik. A szolgáltatás magánorvosi ellátás keretében vehető igénybe.

Fogkőeltávolítás közben

Mit tehet saját maga a fogkő ellen?

Vannak néhányan, akik a fogorvost megkerülve saját maguk szeretnék eltávolítani a fogkövüket, és ezt túlságosan kemény sörtéjű fogkefével vagy hegyes eszközökkel próbálják meg kivitelezni. Ezek a módszerek azonban ártalmasak, sérüléseket okoznak a szájüregben. A kemény lerakódásokat kizárólag fogorvosi eszközökkel lehet eltávolítani. A szájhigiénés szakember felkeresése tehát elengedhetetlen!

A fogkő kialakulása, illetve eltávolítás után az újbóli kialakulása ellen azonban sokat tehetünk. A fogkő kialakulásának megelőzése érdekében következetesen ügyeljen a szájhigiéniára! Ennek részeként naponta legalább kétszer mosson alaposan fogat fogkrémmel, illetve vagy megfelelő kézi fogkefével vagy elektromos fogkefével. Naponta egyszer a fogközöket tisztítsa meg szájzuhannyal, illetve fogselyemmel - a szájzuhany a fogközök mellett az estleges kis tasakokat is sikeresen kitisztítja körülbelül 3 mm mélységig.

A megfelelő szájhigiéniával megelőzhető a fogszuvasodás, a fogak elszíneződése, a foglepedék kialakulása, illetve a fogkőképződés.

Tovább A fogkő miatt is kaphat infarktust

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Volom András, fogszakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.