Az 5 leggyakoribb kérdés, amikor jön a baba foga

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, Dr. Veress Dóra - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Az első fogak előbújásakor számos kérdés felmerülhet a szülőkben. Mikor indul meg a folyamat? Normális-e, ha hőemelkedés vagy hasmenés kíséri? Mit lehet tenni a fájdalom enyhítése érdekében? - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

1. Még csak három hónapos, de már kibújt a foga - Ez természetes?

„A lányom 3 és fél hónapos, és kibújt a két alsó metszőfoga. Mi lehet a korai fogzás oka, illetve mi lesz ennek a későbbiekben a pozitív vagy negatív hatása?”

Dr. Balogh Andrea válasza: A kislánya fogzása teljesen normális, ne aggódjon. Inkább a később jelentkező fogak okoznak aggodalmat - ezek hátterében húzódhat meg esetleg szervi probléma, anyagcserezavar stb.

2. Elmúlt egy éves, de még nincs foga - Ez normális?

„A 13 hónapos kislányomnak még nem bújt ki egyetlen foga sem. Mi erről az Ön véleménye? Várjunk türelemmel, vagy mit javasol?”

Dr. Balogh Andrea válasza: Ebben az esetben D-vitamin-cseppet érdemes (napi 2 cseppel) adni a babának, mellé egy kis kalciumkészítményt. Személyes tapasztalatom, hogy kibújnak a fogacskák, csak van, akinél később. Érdemes átgondolni, hogy volt-e a családban valaki, akinek későn jöttek ki a fogai. Gyermekfogorvossal lehet még felvenni a kapcsolatot konzultáció céljából.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan ápoljuk a kicsik fogait?

3. Hány napig tarthat a hasmenés, ha a fogzás okozza?

„Kisfiamnak mostanában naponta 5-6 alkalommal van széklete, ami hígabb állagú, de nem nyálkás. Azt szeretném kérdezni, hogy ez lehet-e a fogzástól? Ha igen, akkor mennyi ideig tarthat ez a napi többszöri székelés?”

Dr. Veress Dóra válasza: Ha a kicsi széklete nem bűzös, nyálkás, akkor lehet a fogzás miatt. Ilyenkor fokozott a nyálelválasztás, és ez okozza a gyakoribb székletürítést. Az időtartama változó szokott lenni, lehet, hogy csak néhány napig tart, lehet, hogy egy kicsit tovább, amíg a fog ki nem jön. Teendő - a fájdalomcsillapításon kívül - nincs sok, krémezzék a kicsi fenekét, hogy nehogy kicsípje a sok kaki, és pótolják az elveszett folyadékot. Ha megváltozik a széklet jellege, esetleg láz, elesettség társul hozzá, akkor keressék fel a háziorvost!

Ez a cikk is érdekelheti Hasmenés - Okok és kezelési lehetőségek

4. Előfordulhat hosszan tartó hőemelkedés a fogzás miatt?

„Kisfiam 10 hónapos, 1 hónapja indultak meg a fogai, 1 hónap alatt 4 foga jött ki. Kérdésem az lenne, hogy normális a hőemelkedés ilyenkor? Illetve létezik olyan, hogy csak akkor van, ha mozog, ha pedig alszik, tehát nyugalmi állapotban van, akkor nincs?”

Dr. Balogh Andrea válasza: A fogzással valóban együtt járhat hőemelkedés, illetve a lazább széklet. Mozgás során (bár nem tudom elképzeli, hogy sikerült egy mozgó kisgyerek lázát mérni) pedig eleve magasabb hőmérséklet alakul ki, illetve ahogy mozgás során a bőr, a ruha dörzsölődik a lázmérőhöz, nyilván magasabb érték jön létre. Lázat mindig nyugalomban lévő babán kell mérni, aki ül, fekszik stb..

Ez a cikk is érdekelheti A láz okai és a lázcsillapítási módszerek

5. Hogyan csillapíthatom a fájdalmát?

„Gyermekem síróssá és étvágytalanná vált, megduzzadt az ínye és kékesen elszíneződött. Éjszaka több alkalommal is felébred. Mit tehetek, hogy enyhítsek a fogzás okozta fájdalmon?”

Dr. Balogh Andrea válasza: A patikában kapható fogzási fájdalmat csillapító gél, valamint a háziorvosok által is felírható ínyecsetelő sokat segíthet, de a rágókák is hasznosnak bizonyulhatnak. Ha a kicsi nagyon nyűgös, egy-egy esetben adhatunk neki fájdalomcsillapító kúpot vagy szirupot.

Tovább Fogzás - A fájdalom csillapítható

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos,
Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Fogzás - A tejfogak előtörése

Dr. Balogh Andrea, aktualizálta Dr. Vas Felícia Emese
Fogzás
A fogzás (szorosabb értelemben a 20 tejfog előbújása) általában 6-10 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli. Jó tudni, hogy többféle módszer is van fájdalmuk enyhítésére.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.