Érzékenyek a fogai?

szerző: Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - Oxygen Medical
frissítve:

Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

Mi okozhat érzékenységet és mit lehet tenni?

A fájdalom forrása általában a zománc kopása vagy az íny betegsége. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa jó tanácsokkal szolgál fogérzékenység esetére:

Használjunk érzékeny fogakra való fogkrémet. Ezek a készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek blokkolhatják a fájdalom érzését a fognyaknál. Érdemes a fogorvos által ajánlott márkák közül választani, amelyek hatóanyagai a hidroxilapatit, a nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, illetve legújabban a stroncium-acetát, melyek segítenek fognyaki érzékenység esetén, és lezárják a szabaddá vált, nyitott dentin-csatornákat. A fogkefe legyen puha sörtéjű és még így is kerüljük a túl erős sikálást. Kiegészítésként mindennap használjunk fogselymet.

Óvakodjunk a fehérítő hatású fogkrémektől, amelyek fokozhatják a forróra és a hidegre való érzékenységet. Ugyanakkor a fogkövet mindenképpen érdemes eltávolíttatni, hiszen a gondozatlanság benyomását kelti és szájszagot is okozhat. A jelenséghez általában fogínyvérzés és az íny vörössé, duzzadttá válása is társul.
Hazánkban a lakosság jelentős részénél megfigyelhető fogkő legfőbb veszélye a további baktériumok megtelepedése, amelyek végső soron fogágy-gyulladáshoz, csontpusztuláshoz és ezért a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezetnek.

A megoldás csakis szakértő fogorvosi eljárás lehet, amelynek keretében egy úgynevezett szónikus vagy ultrahangos depurátorral eltávolítják a fogköveket. Ez a műszer magas frekvenciájú rezgéseket bocsát ki, amely a fogak felszínén mozgatva széttöredezi a fogköveket.
Az íny alatti fogkövek, amelyek erősebben tapadnak a fogfelszínhez, speciális kézi műszerekkel, gyökérsimító eszközökkel távolíthatóak el. Ez a módszer már több időt vesz igénybe s általában helyi érzéstelenítésben történik. A fogfelszínek esetleges egyenetlenségei eltüntethetők speciális paszták és kefék segítségével, sőt a legapróbb elszíneződések is felszámolhatók az intraorális homokfúvás alkalmazásával.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elkerülhetetlen – különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll az érzékenység. Egyes esetekben segíthet az érintett terület fluorid géllel való kezelése vagy más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Ugyanakkor az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, ezeket természetesen kezelni kell.

Hogy őrizzük meg fogaink épségét?

Ideális esetben fogainknak, egész életünkön keresztül meg kellene maradniuk. Az egészséges emésztés, az étel alapos megrágásával kezdődik, amelyhez elengedhetetlen a fogak egészsége A szép fogsor pedig esztétikai szempontból sem elhanyagolható. Hogy őrizzük meg fogaink épségét?

(Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.