Fogínygyulladás a terhesség alatt

Medipress
frissítve:

Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a terhes nők hajlamosabbak a periodontitiszre, vagyis a krónikus fogínygyulladásra.

A kutatási eredmények szerint a mozgó, kilazult fog, és/vagy, a duzzadt íny a periodontitisz előjele lehet. A várandós, vagy nemrégen szült nők esetében, sokkal magasabb a fogínygyulladás kialakulásának kockázata, mivel a terhesség idején megemelkedett progeszteron- és ösztrogénszint, könnyen gyulladásokat okoz, megváltoztatva a fogíny szöveteit, állítja Dr. Alessando Villa, a tanulmány szerzője, a Milánói Egyetem orvosi, sebészeti és fogorvosi részlegének munkatársa.

Megelőzés: megfelelő szájhigiénia és rendszeres orvosi kontroll

A kutatás vezetői, a szintén fogínygyulladásokat vizsgáló korábbi tanulmányok elemzése során megállapították, hogy a kutatók soha nem tették fel azt az egyszerű kérdést a terhes nőknek, hogy van-e kilazult foguk, illetve tapasztaltak-e duzzanatot az ínyükben. Dr. Villa véleménye szerint, ezzel az egyszerű és kézenfekvő kérdéssel ki lehet szűrni, ha valaki hajlamosabb a krónikus fogínygyulladásra.

Dr. Villa foghigiéniás szokásokat vizsgáló tanulmányából kiderült, hogy a nőknek mindössze körülbelül 50%-a mos fogat naponta többször, illetve 35%-uk csak akkor látogat el egy fogorvoshoz, ha már fáj a foga.

Parodontózis teszt

A parodontózis teszt segít felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Parodontózis teszt kitöltés

(Medipress)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.