Amit a fogfehérítésről tudni érdemes

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Az esztétikai fogászatban, manapság egyre gyakrabban alkalmazott eljárás a fogfehérítés. Mivel a sokak által fogyasztott nikotin, kávé és vörös bor elszínezi a fogakat, a fogfehérítés napjainkra igen népszerű lett. Az eljárás alapja a professzionális fogtisztítás.

Bizonyos gyógyszerek (például a penicillin), egyes nyomelemek (a túl sok fluorid) és az ételfestékek is elszínezhetik a fogakat. A fogak természetes színe is egyénileg eltérő lehet, és idővel egyre sötétebb lesz.

Ha az elszíneződést a fogidegek elhalása okozza, sem csiszoló hatású fogkrémekkel, sem polírozással nem lehet eredményt elérni.

A fogfehérítés két alaptípusa a fogászati rendelőben végzett gyorsfehérítés és az otthoni fogfehérítés.

Gyorsfehérítés (Power-Bleaching)

A gyorsfehérítés a fogorvos rendelőjében történik. Az orvos egy speciális koncentrált fehérítő gélt alkalmaz, ami fény és hő hatására aktiválódik, ennek elérése érdekében, általában lézerrel világítja meg a fogakat. A fehérítés folyamata ezzel a módszerrel 2 órán át tart.

Otthoni fogfehérítés (Homebleaching)

Az otthoni fogfehérítés, amit az orvos utasításainak megfelelően kell elvégezni, otthonában kivitelezhető. A fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, és néhány napig naponta fél órán keresztül a fogsorra helyezve kell viselni. Az otthoni fogfehérítés rendszerint mind árát tekintve, mind a fogak kímélése szempontjából kedvezőbb.

Bármelyik módszert választjuk, előtte a fogakat alaposan meg kell tisztítani, és a fogínynek egészséges állapotban kell lennie. Ha a fogakban a kezdeti fogszínnek megfelelő színű tömések vannak, azokat az eljárással nem fehérítik ki. Szükség esetén a fehérítést követően ki lehet őket cserélni, főleg a frontfogakban.

A fehérítő anyag nem kerülhet kapcsolatba a fogínnyel, mert káros hatással lehet rá. Ezért a fogorvosi felügyelet elengedhetetlen. A kezelés után, feltétlenül szükséges a fogzománc megerősítését szolgáló fluoridos kezelés elvégzése.

Fogfehérítő házi praktikák

Nem is gondolnánk, hogy a gyümölcsökben milyen lehetőségek rejlenek. Az eperben lévő almasav eltávolítja a felületi szennyeződéseket, egy friss szelet eperrel bedörzsölve fogainkat azonnali hatás érhető el. Szódabikarbóna, eper, szájvíz, fehérítő fogkrém

Milyen szereket használnak fogfehérítésre?

Kémiailag kétféle szert különböztetünk meg: oxidáló és redukáló fehérítő szerek léteznek. A redukáló szerek oxigént vonnak el az elszíneződésből, de mivel az így kezelt fogak, újra kapcsolatba kerülnek oxigénnel, ezek a szerek nem érnek el tartós hatást.

Az oxidatív fehérítők hidrogén-peroxidot vagy klórt tartalmaznak. Oxigént szabadítanak fel, ami az elszíneződést tartósan megszünteti. Az oxidáló hatású szerekkel elért eredmény sem életre szóló, a hatás hozzávetőleg 2 évig tart, de ún. emlékeztető kezelésekkel újra fel lehet frissíteni a fogak színét. Ez a kezelés is kizárólag élő fogak színén tud javítani.

Patikákban és drogériákban kapható fogfehérítő termékek otthoni használatra

Ahogy az orvos által használt fehérítő gélek, úgy a legtöbb otthon használt szer is hidrogén-peroxidot tartalmaz, azonban lényegesen alacsonyabb dózisban. A fogzománc színanyagai és a hatóanyag közt kémiai reakció játszódik le. A lerakódott színanyagok elbomlanak, és kioldódnak a fogzománcból.

Az eredmény tartóssága és az alkalmazás gyakorisága terméktől függ. Mielőtt ilyen terméket vásárolunk, tájékozódjunk, hogy az áruteszteknek megfeleltek-e, és van-e egyáltalán hatásuk.

A fogmosás helyes technikája

A fogmosás gyakran személyre szabott és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában. Hogyan mossunk fogat?

Elhalt fogak fehérítése

A gyökérkezelt fogak, többnyire néhány éven belül elszürkülnek, ennek oka, hogy a vér, és a vér alkotórészeinek bomlástermékei elszínezik a fogakat.

Az ilyen fogak fehérítése során az orvos megnyitja a fogat, a keletkezett csatornába pedig hidrogén-peroxid oldattal átitatott vattacsomót, vagy gézdarabkát helyez be 3-5 napra. A kezelés után az új színnek megfelelő töméssel zárja le a fogat.

A fogfehérítés kockázatai

  • A kezelés során megsérülhet a fogíny. A fehérítés után a fognyak vagy a fogak érzékennyé válhatnak. Ám rendszerint az érzékenység megszűnik a fehérítő szerek hatásának elmúltával.
  • Fogfehérítés előtt kezeltesse szuvas fogát, különben a fogideg megsérülhet a fehérítés során.
  • A fehérített fogak zománcrétege elveszítheti ásványi anyag tartalmát. Tudományosan nem bizonyított, hogy később az ásványi anyagok újra be tudnak-e épülni a fogzománcba.
  • Évente ne fehérítesse fogait kettőnél több alkalommal.

A legújabb vizsgálatok szerint, a fogzománc elveszíti szilárdságát bizonyos fogfehérítő termékek hatására. Az Ohaioi Egyetem szakemberei, otthoni fogfehérítéssel kezelt és nem kezelt személyek fogait hasonlították össze, és azt tapasztalták, hogy a kezelt fogak zománca veszített keménységéből, emellett kimutatták, hogy a fogzománc nem képes újra megerősödni.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: berlin.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.