A fogamzásgátlók és egyéb gyógyszerek kölcsönhatásai

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

Jó tudni, hogy az orális fogamzásgátlók kölcsönhatásba léphetnek más, egyidejűleg alkalmazott szerekkel. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló eseteket és lehetőségeket.

Antibiotikum és fogamzásgátló

Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.

Bővebben Antibiotikum és fogamzásgátló

Fogamzásgátlók és antiepileptikumok

Az orális fogamzásgátlók többnyire nem befolyásolják sem az epilepsziát, sem az epilepszia ellenes gyógyszerek vérszintjét. Ezzel szemben az antiepileptikumok egy része csökkentheti a fogamzásgátlók hatását, ami nem kívánt terhességhez vezethet.

Ezért néhány antiepileptikum esetében nagyobb hormontartalmú fogamzásgátlók szedése szükséges. Ha ön epilepsziája miatt gyógyszert szed, feltétlenül tájékoztassa erről nőgyógyászát.

Fogamzásgátló tabletták típusai

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai

Fogamzásgátlók és a pajzsmirigyre ható szerek

Ha a pajzsmirigy működése normális, de autoimmun gyulladás fennáll, melyre autoantitestek jelenléte utal, akkor a beteg szedheti a fogamzásgátló tablettát. Ilyen esetekben alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták alkalmazása javasolt, illetve javasolt évente ellenőrizni a pajzsmirigy-funkciót. Ha pajzsmirigy-túlműködéssel állunk szemben, akkor a szervezet anyagcseréje fokozottabb, és ennek következtében a fogamzásgátló tabletta hormontartalma gyorsan csökkenhet, ezért könnyen hatástalanná válhat. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor fokozott elővigyázatossággal szedhető a fogamzásgátló, de sok esetben a pajzsmirigyhormon (tiroxin) dózisának változtatása, emelése válhat szükségessé.

Tanulmányok igazolták, hogy nagyobb mennyiségű tiroxinra volt szükség azokban a nőkben, akik fogamzásgátló tablettát szedtek. A pajzsmirigy funkcióját 6 hónaponkénti ellenőrizni javasolt.

Fogamzásgátló tabletta és elhízás

Kezdetben még, a maihoz viszonyítva, nagyon nagy mennyiségű női hormont tartalmaztak ezek a gyógyszerek, de a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően ma már kevesebb és „szelídebb” hormonokat használnak a gyógyszergyártók. Ez is ugyanolyan biztonságos fogamzásgátlást tesz lehetővé, a mellékhatások csökkenése mellett. Az egyik leggyakrabban említett mellékhatás a hízás. A fogamzásgátlót szedő nők gyakran mondják azt, hogy a tablettától híztak el. Ezt a mellékhatást kutatók is vizsgálták, hogy mi is az igazság. Fogamzásgátló tabletta és elhízás

Fogamzásgátlók és gombaellenes szerek

Egyes gombaellenes szájon át szedhető szerek csökkentik a fogamzásgátlók hatékonyságát, ezért mellettük kiegészítő védekezés szükséges. Amennyiben gombás fertőzésére tablettás, kapszulás kezelést kap, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosától, hogy szükség van-e kiegészítő védelemre.

Vércukorszintet csökkentő szerek és fogamzásgátlók

A vércukorszintet csökkentő szerek (beleértve az inzulint is) hatását az ösztrogén csökkenti, ezért nagyobb dózisú szerre lehet szükség a vércukorszint beállításához. Ha cukorbeteg, hívja fel kezelőorvosa figyelmét arra, hogy fogamzásgátlót is szed.

Szteroidok és fogamzásgátlók

Az ösztrogén a kortikoszteroidok hatását fokozhatja. Sokszor kevesebb szteroid adása is elegendő lehet a terápia beállítása során. Szoros követés szükséges, ha az ösztrogén szedését a beteg abbahagyja, mindenképp jelezze kezelőorvosának.

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
A fogamzásgátló tabletta szedése>>

Fogamzásgátlók és vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, vízhajtók

Egyes fogamzásgátlók (drospirenon hatóanyagúak) emelhetik a kálium szintjét, így együtt adva egyéb káliumszintet emelő szerekkel, hyperkalaemia alakulhat ki. A kálium szintet emelő szerek: ACE gátló típusú vérnyomáscsökkentők, angiotenzin receptor-blokkoló vérnyomáscsökkentők, egyes nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, káliumspóroló diuretikumok, stb. Amennyiben ezen szerek valamelyikét együtt szedi drospirenon hatóanyagú fogamzásgátlóval, érdemes a vér káliumszintjét ellenőrizni néhány hét után.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.