A fogamzásgátló tabletta egészségvédő hatásai

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

Amikor a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntünk, valójában bizonyos kisebb kockázatokat felvállalunk annak érdekében, hogy más, komolyabb kockázatokat elkerülhessünk.

Mikor egy nő elkezdi szedni a fogamzásgátló tablettát, számíthat bizonyos mellékhatásokra. Ezek nem minden esetben jelentkeznek, van, akinél egyáltalán nem, van, akinél fokozottabban. Emlőfeszülésről, émelygésről beszélhetünk, mely panaszok a fogamzásgátló folyamatos szedésével pár héten belül enyhülnek, múlnak. A dohányosoknak, szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdőnek mindemellett fokozottabban kell figyelniük a jelekre, illetve szigorúan követniük kell orvosuk tanácsait. A kellemetlenségek ellenére sokan teszik le voksukat a fogamzásgátló mellett, hiszen ezek a készítmények megvédenek a nem kívánt terhességtől, melynek megszakítása nem csupán testi, de lelki megterhelést is jelentene.

Fogamzásgátló tabletták típusai
A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai

Ezeknek a gyógyszereknek a fogamzás megakadályozása az elsődleges feladatuk, mégis számos más előnyös hatásuk létezik.

Tudatos családtervezés

Az egyik legfontosabb haszon, hogy szedésükkel megszabadulhatunk a fölösleges szorongástól. Nem kell egy nem kívánt terhességtől félni, aggodalom nélkül lehet élvezni a szexuális életet. Ez pedig nem csupán a nőkre, de a férfiakra is vonatkozik, hiszen egyik felet sem terheli stressz szex közben. Ezzel jó hatással van a párkapcsolatokra is, és nem csupán az élet azon szakaszában, amikor férfi és nő csakis egymás társaságát szeretné élvezni. A tudatos családtervezést is lehetővé teszi, szinte pontosan meghatározható, mikor vállal egy pár utódot.

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?
Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. A fogamzásgátló tabletta szedése

Méhen kívüli terhesség

Ha a petesejt nem a méh belső felületén, hanem valahol másutt, például a hasüregben vagy a méhkürtben ágyazódik be, méhen kívüli terhességről beszélünk. Ez súlyosabb esetekben életveszélye vérzést okozhat, néhány évtizeddel ezelőtt még viszonylag sokan belehaltak. Ezer terhességből 6-8 esetben ágyazódik be méhen kívül a petesejt.

A fogamzásgátló szerek az ilyen nem kívánt esetek kialakulásának kockázatát is minimálisra csökkentik.

A tabletta hatása a petefészekrák kialakulására

Mivel makacsul tartja magát a feltételezés, miszerint a hormontartalmú fogamzásgátlók rákot okoznak, a szakma hosszú évtizedeken keresztül, rengeteg nő bevonásával vizsgálta az összefüggést a tabletta és a daganatos betegségek kialakulása között. Eddig nem sikerült bizonyítani, hogy az ilyen típusú készítmények bármilyen daganat kialakulásában is közvetlen szerepet játszottak volna.

A kutatások azonban megmutatták, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletták védő hatást fejtenek ki a petefészekrák kialakulásával szemben. A ráknak ez a fajtája az egyik legnehezebben kezelhető, hiszen korai stádiumban nem okoz sem panaszt, sem tünetet. A diagnosztizáláskor a betegség már általában olyan előrehaladott állapotban van, hogy gyógyítása rendkívül nehéz. Az orvosok szerint ez a fogamzásgátló tabletták talán legértékesebb mellékhatása.

Azoknál, akik fogamzásgátló készítménnyel élnek, 40%-kal csökken a daganat kialakulásának relatív kockázata. Azoknál tehát, akik nem szednek ilyen tablettát, sokkal nagyobb az esélye a betegség létrejöttének. Már három-hat hónap alatt kialakul a védő hatás, mértéke és időtartama annál nagyobb, minél hosszabb ideig jut a fogamzásgátló a szervezetbe. Egy év szedés 20%-os kockázatcsökkenést eredményez, három év pedig már 40%-ost. A védőhatás a tabletta elhagyása után is megmarad, ráadásul hosszú ideig, akár tíz, tizenöt évig. Ez a mellékhatás mind a gyermektelen, mind a már szült nőkön bizonyítható.

Egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan mi okozza ezt a védőhatást. A kutatók valószínűsítik, hogy a nem végbement, megakadályozott tüszőrepedésekkel lehet kapcsolatban. Emellett az is hasznos lehet, hogy a tabletta szedése alatt kialakuló hormonális háttér nem megfelelő a petefészekben a daganatos sejteknek, így nem indulnak szaporodásnak.

A tabletta hatása a méhnyakrák kialakulására

A méhtest rákos megbetegedése az idősebb nőkre jellemző, aki azonban fiatalabb korában kombinált fogamzásgátló tablettát szedett, bízhat benne, hogy megóvja ettől a kórtól. Akárcsak a petefészekráknál, ebben az esetben is 40%-os kockázatcsökkenéssel számolhatunk a tablettát nem szedőkhöz viszonyítva. Ez a védőmechanizmus egy év tablettaszedés után alakul ki, és tizenöt évig azután is megmarad, hogy a fogamzásgátló már nem kerül a szervezetbe.

A nőgyógyász a méhnyakról vesz kenetet, melynek vizsgálata megbízható információt közvetít a méhnyak állapotáról. A tüszőhormon, azaz az ösztrogén serkenti a méhnyálkahártya növekedését, sok esetben felelős annak daganatos átalakulásáért is. Ezt a folyamatot akadályozza a sárgatesthormon, azaz a progesztagén. A kombinált fogamzásgátló tabletta szedése az ösztrogén hatását ellensúlyozza a havi 21 napos sárgatesthormon-hatás, a gyógyszer védőhatása ennek köszönhető. Mindemellett a legbiztosabb védekezés, ha minden évben ellátogatunk nőgyógyászati rákszűrésre (is). Ez minden nőnél rendkívül fontos, annál is, aki szed, és annál is, aki nem szed fogamzásgátló készítményt.

A tabletta hatása a petefészek-cisztákra

A fogamzásgátló tablettát nem szedőkhöz képest a szedőknél 49-78%-kal kisebb a különböző petefészek-ciszták kialakulásának kockázata. Ezt a hatást a petefészek működésének ideiglenes leállítása váltja ki, ezért a tabletta szedésének felfüggesztése után pár hónappal megszűnik ez a védelem. Az Egyesült Államok becslései szerint országukban évente 3000 esetben kerülhetik el a tabletta jótékony mellékhatásának köszönhetően a kórházban történő petefészekműtétet.

A tabletta hatása az emlőre

Az emlő jóindulatú elváltozásaira is jótékony hatást gyakorol a fogamzásgátló tabletta, mivel szedése alatt kiegyensúlyozott a hormonháztartás. Használata mellett ritkábban fordul elő masztopátia, ami az emlő fibrocisztás betegsége, valamint fibroadenoma is, ami pedig egy jóindulatú emlődaganat hivatalos neve. A védőhatás 2-4 év alatt alakul ki, a fogamzásgátló készítmény elhagyása után még egy évig minden korcsoportnál tapasztalható. A tablettát nem szedőkhöz viszonyítva 30-60 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata. Míg a tabletta akadályozza a jóindulatú daganatok kialakulását, a rosszindulatúakra sajnos nincs se jótékony, se káros hatással.

A tabletta hatása a kismedencei szervekre

A petefészek-gyulladás, méhnyálkahártya-gyulladás gyakori megbetegedés. A kismedencei szerveket szintén védik a fogamzásgátló készítmények, gyulladásuk fele olyan gyakran fordul elő a tablettát használó nőknél, mint azoknál, akik nem élnek vele. Ennek ok, hogy a gyógyszer szedése alatt a sárgatesthormon hatására megváltozik a méhnyakban termelődő nyák szerkezete, sűrűbb, nehezebben átjárható lesz. A gyulladást okozó baktériumok, ha be is jutnak a szervezetbe, nehezebben hatolnak át ezen a sűrű nyákon, így védve a kismedencei szerveket.

Ezeket a gyulladásokat azért is fontos megelőzni, mert szövődményük lehet. Ilyen a méhkürt elzáródása, ami rendkívül gyakori probléma, és a későbbiekben meddőséghez is vezethet. A gyulladás elleni védelemmel tehát nem csupán az aktuális betegségtől kímélik meg a tabletták a nőket, hanem a fogamzóképességet is óvják. A közhiedelem szerint a tablettát szedők nehezebben esnek teherbe, miután elhagyják a fogamzásgátlót. Ez abszolút tévhit, hiszen a készítmény segít megőrizni a női szervek épségét a gyermekvállalás időpontjáig.

Antibiotikum és fogamzásgátló
Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet. Antibiotikum és fogamzásgátló

A tabletta hatása a menzeszre

A havi vérzés sok kellemetlenséget, kényelmetlenséget okoz a nőknek. Mivel a fogamzásgátló tabletták képesek a ciklus tökéletes szabályozására, kiegyensúlyozottabbá, könnyebbé tehetik ezeket a napokat is.

Miért hasznos a menzesznaptár?
A menzesznaptár egy speciális naptár, amely azt a célt szolgálja, hogy a nők feljegyezzék benne menstruációjukkal kapcsolatos jellegzetességeket. Nőgyógyászati ellátásokon lehet ilyet beszerezni, de az internetről is tölthető le online és nyomtatható változat is. A vérzéses napokat, a közti vérzések időpontját és a kísérő tüneteket is felírhatják bele. Ez természetesen nagyfokú precizitást igényel, ami talán nem is várható el. Miért hasznos a menzesznaptár?

A vérzési problémák előfordulása meglehetősen gyakori, ez jelentheti a periódusok hosszának változását, a két menstruáció közötti vérzést, vagy a túl nagy mennyiségű vér távozását a menzesz alatt. A fogamzásgátló készítmények szedésekor a hormon szabályos adagokban kerül a szervezetbe, így csökkenti a fent leírt panaszokat. A vérzések szabályos időközönként, napra, mi több, órára kiszámíthatóan jelentkeznek, elmaradnak a két menzesz közötti kisebb vérzések. Érezhetően kevesebb lesz a menstruációs vér, és a kísérő alhasi görcsök is enyhülnek, nem ritkán el is múlnak. Ez az oka annak, hogy az orvos gyógymódként fogamzásgátló tabletta szedését javasolja, ha a nők a rendszertelen vérzés problémájával fordulnak hozzá.

A premenstruációs szindróma az a tünetegyüttes, amely a menstruáció előtti napokban tapasztalható: kellemetlen puffadtságérzet, fej- és hasfájás, a mell feszülése, türelmetlenség, ingerlékenység. Szinte minden nő ismeri ezt az állapotot, de a tabletta szedésével ettől is megszabadulhatnak. A köztes vérzés, amely a menstruációs ciklus közepén, általában fájdalommal jelentkezik, a pete érésének és kiszabadulásának köszönhető. Ezek a középidős tünetek csökkenthető, vagy megszüntethetők kombinált fogamzásgátló tabletta szedésével.

Főként alacsony testsúlyú nőknél jelent problémát, hogy a menstruáció alatt túl sok vér távozik szervezetükből, ez pedig vashiányos vérszegénységet okoz. Ennek kialakulása is a felére csökken a tabletta szedésével, hiszen sokkal kevesebb, kisebb lesz a vérzés, így a vasat raktározó vörösvértestek nem tűnnek el a szervezetből.

Fogamzásgátló tabletta és elhízás
Kezdetben még, a maihoz viszonyítva, nagyon nagy mennyiségű női hormont tartalmaztak ezek a gyógyszerek, de a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően ma már kevesebb és „szelídebb” hormonokat használnak a gyógyszergyártók. Ez is ugyanolyan biztonságos fogamzásgátlást tesz lehetővé, a mellékhatások csökkenése mellett. Az egyik leggyakrabban említett mellékhatás a hízás. A fogamzásgátlót szedő nők gyakran mondják azt, hogy a tablettától híztak el. Ezt a mellékhatást kutatók is vizsgálták, hogy mi is az igazság. Fogamzásgátló tabletta és elhízás

A fogamzásgátló tabletták hatása a bőrre és a hajra

Köztudott, hogy a fogamzásgátló tabletták jótékonyan hatnak a bőr, a haj állagára. Fajtájuktól függően eltérő mérték befolyásolják a pattanások kialakulását, a bőr zsírosodását, és így tovább. Ezek a tünetek mind a férfihormon túlsúlya miatt jelentkeznek, súlyosabb esetben a zsíros, korpás haj mellett fejbőrgyulladást, szőrösödést és férfias típusú kopaszodást is okozhatnak.

Ennek okozója a petefészekben is termelődő tesztoszteron, melyet elsődleges férfi nemi hormonként tartunk számon. Amennyiben tesztoszteron-túlsúly alakul ki, létrejönnek a fent leírt tünetek. Mivel a fogamzásgátló tabletták női hormont tartalmaznak, ellensúlyozzák a férfi hormon negatív hatásait, így enyhítik, vagy megszüntetik ezeket a kevéssé esztétikus tüneteket. A menopauza alatt csökken a tüszőhormon termelése, emiatt alakul ki idősebb nőkben csontritkulás. Az optimális hormonegyensúly, melynek kialakítására a fogamzásgátló tabletták képesek, megakadályozzák a csontok idő előtti leépülését. A vizsgálatok szerint a korábban tablettát szedő nőkben magasabb marad a csontsűrűség, mint a nem szedőkben.

AIDS ellen nem hat!
Fontos kiemelni, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése a nemi úton terjedő betegségek és az AIDS ellen nem nyújt védelmet. Ha fennáll a veszély az ilyen fertőzések elkapására, például gyakori partnercsere esetén, egyéb fogamzásgátló eszköz, óvszer használata mindenképpen javasolt.

(WEBBeteg, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.