Pajzsmirigy-alulműködés és fogamzásgátlás - Veszélyes lehet? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Pajzsmirigy-alulműködésemet gyógyszeresen kezelik, mellette fogamzásgátlót is szedek, lehet ebből valamilyen problémám? Az üzemorvosom kissé megijesztett. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor fokozott elővigyázatossággal szedhető a fogamzásgátló, de sok esetben a pajzsmirigyhormon (tiroxin) dózisának változtatása, emelése válhat szükségessé.

Tanulmányok igazolták, hogy nagyobb mennyiségű tiroxinra volt szükség azokban a nőkben, akik fogamzásgátló tablettát szedtek. A pajzsmirigy funkcióját hat hónaponként ellenőrizni javasolt.

A jelenség magyarázata az, hogy a fogamzásgátlók emelik a vérben a pajzsmirigy hormonokat megkötő fehérjék szintjét, így a keringő szabad hormonok szintje alacsonyabbá válik.

Milyen jelek utalnak pajzsmirigybetegségre?

Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet. Hazánk a közepesen jódhiányos területek közé tartozik, amely magában hordozza a pajzsmirigy betegségek kialakulásának kockázatát. A kevés jód fogyasztása sok esetben önmagában is kiválthatja a pajzsmirigy megnagyobbodását. Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, életmódbeli tényezők épp úgy, mint a túl kevés jód fogyasztás. A pajzsmirigy betegségei gyakran fordulnak elő nők körében, ennek egyik oka, hogy terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet jódszükséglete, illetve – különösen a fiús mamák esetében – hormonális tényezők is hozzájárulnak a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás kialakulásához.
Milyen jelek utalnak pajzsmirigybetegségre?

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.