Kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta - Mit tehetek?

WEBBeteg
megjelent:

Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát lehet pótolni?

Milyen hatásai lehetnek egy kimaradt fogamzásgátló tablettának?

Még tart a fogamzásgátló hatás, amennyiben kevesebb mint 12 óra telt el a tabletta szedési időpontjától. Ha csak egy fogamzásgátló tabletta maradt ki, ajánlatos minél hamarabb pótolni, majd a soron következő tablettát a megszokott időpontban bevenni akkor is, ha csak minimális idő telik el így a két pirula között.

Amennyiben 12 óránál is több a késlekedés, vagy akár több tabletta is kimaradt, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a fogamzásgátló hatás nem megfelelő. A nem kívánt terhesség valószínűsége akkor a legnagyobb, ha a levél elejéről vagy végéről maradtak ki tabletták.

Mi a teendő ha kimarad egy tabletta?

Ha csak egy tabletta maradt ki az első hét folyamán, ajánlatos azonnal pótolni, amikor csak lehetőség van rá.

A kimaradt szemet akkor is be kell venni, ha az a soron következővel egyidőben történik. A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében a következő hét napon ajánlott a kiegészítő fogamzásgátlás alkalmazása.

Ha a második héten maradt ki egy tabletta, ugyanaz a teendő, mintha az első héten maradt volna ki, ám ilyenkor már nem szükséges a kiegészítő fogamzásgátlás.

A harmadik héten elfelejtett tabletta esetén (ha csak egy szem maradt ki), két lehetőség is adódik: Be lehet venni a kimaradt tablettát, amint arra lehetőség van (még akkor is, ha ez a soron következővel egyidejűleg történik is), majd a következő bevétele történjen a szokásos időpontban. Ekkor a következő csomag szedését úgy kell megkezdeni, hogy a jelenlegi után ne legyen szünet, hanem azonnal folyatódjon a tabletták szedése a soron következővel. Ilyenkor előfordulhat, hogy a második csomag szedése alatt nem tapasztalható megvonásos vérzés, ám pecsételő vagy áttöréses vérzés jelentkezhet.

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
A fogamzásgátló tabletta szedése

Kimaradt egy szem tabletta: maradjon ki hét nap?

A másik lehetőség, hogy az érintett abbahagyja az aktuális csomag szedését, és 7 napig (vagy attól kevesebb ideig) nem szedi a tablettákat. Ebbe az időszakba azokat a napokat is bele kell számítani, amelyeket nem történt tabletta-bevétel. Ezzel a módszerrel a tabletta újra szedése a hét ugyanazon napján induljon, mintha ne maradt volna ki tabletta.

Ha tabletta-kimaradás után a tablettamentes időszakban nem jelentkezik menstruáció, terhesség is előfordulhat. Ilyen esetekben ajánlatos a nőgyógyásszal konzultálni a következő csomag szedéséről. A egynél több tabletta is kimarad a csomagból, szintén ajánlott orvos véleményét kikérni.

Olvasson bővebben a WEBBetegen a Fogamzásgátló tabletták típusairól

Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma.
(Forrás: szexualpszichologia.hu)

  • Nincs fogamzásgátlás - 85
  • Megszakításos védekezés - 35
  • Naptár-módszer - 14-40
  • Spermicidek - 5-20
  • Méhszájsapka - 7-11
  • Óvszer használata - 3-4
  • Női óvszer - 1-5
  • Pesszárium spermiciddel - 2-3
  • Hőmérőzés - 0.5-3
  • Injekció - 0.03-2
  • Hormonális IUD - 0.05-0.1
  • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
  • Sterilizáció - 0.1-0.3
  • Implantátum - 0

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.