Hogyan válasszon fogamzásgátlót?

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

A hormonális fogamzásgátlás története 1955-ig vezethető vissza, amikor is a „tabletták atyja”, Pincus igazolta hatékonyságukat. Hazánk e téren erős lemaradást mutatott, ugyanis - bár már 1956-ban liberalizálták a művi terhesség-megszakítást -, csupán 1968-ban vezették be a fogamzásgátló tablettákat.

Szomorú statisztika

Az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent Magyarországon az abortuszok száma, ám az Európai Unióhoz képest még mindig nagy az ezer élveszületésre jutó abortuszok száma, a legutóbbi statisztikai adatok szerint pontosan 450.

A legkedvezőbb uniós adat egyébként 111, de még a legkedvezőtlenebb is 348, tehát még ehhez képest is katasztrofális a helyzet hazánkban. Ráadásul a tizenévesek több, mint 10 százalékkal részesülnek ebből a hatalmas számból, holott az első terhességek megóvása társadalmi és egészségügyi szempontból is igen jelentős.

A családtervezés során a pároknak sokkal tudatosabban kellene arról dönteniük, mikor és hány gyereket szeretnének, az abortusznak csakis végső megoldásként szabadna szóba jönnie. Vagyis a lehető legszélesebb közönséghez kellene eljuttatni a lehető legtöbb információt a védekezés fontosságáról és lehetőségeiről.

A fogamzásgátlás forradalma

A fogamzásgátlás célja a nem kívánt terhesség megelőzése. A nők ma már igen széles körben alkalmaznak orális fogamzásgátló tablettákat, illetőleg méhen belüli eszközöket.

A fogamzásgátlásról

Ezeken kívül természetesen még más eljárások – például mechanikus és természetes módszerek – is közismertek, amelyek használatát elsősorban a megbízhatóság befolyásolja, természetesen a kényelmi és anyagi szempontokon kívül.

A hormonális fogamzásgátlás története 1955-ig vezethető vissza, amikor is a „tabletták atyja”, Pincus igazolta hatékonyságukat. Hazánk e téren erős lemaradást mutatott, ugyanis - bár már 1956-ban liberalizálták a művi terhesség-megszakítást -, csupán 1968-ban vezették be a fogamzásgátló tablettákat.

Tudta?
A petesejtek korai alakjai már néhány hetes leány magzatok petefészkében is kimutathatók. Ezek száma a születés időszakára jelentősen lecsökken, azonban még így is körülbelül egymillió csírasejt marad. A nemi érés idejére további csökkenés megy végbe.

Ez a két esemény pedig szorosan összefüggött, hiszen az abortusz korlátlan engedélyezése a beavatkozások számának radikális megnövekedéséhez vezetett. A liberalizálás utáni évben például az abortuszok száma meghaladta a szülésekét.

Ez a helyzet vált annyira tarthatatlanná a hatvanas évek második felére, hogy nem lehetett tovább halogatni a fogamzásgátló tabletták magyarországi bevezetését. 1968-ban hozták forgalomba először az Infecundint, amelyet a Bisecurin követett.

Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása
A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

  • Nincs fogamzásgátlás - 85
  • Megszakításos védekezés - 35
  • Naptár-módszer - 14-40
  • Spermicidek - 5-20
  • Méhszájsapka - 7-11
  • Óvszer használata - 3-4
  • Női óvszer - 1-5
  • Pesszárium spermiciddel - 2-3
  • Hőmérőzés - 0.5-3
  • Injekció - 0.03-2
  • Hormonális IUD - 0.05-0.1
  • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
  • Sterilizáció - 0.1-0.3
  • Implantátum - 0

A tabletták hormontartalmának változása

Nem sokkal később azonban nyilvánvalóvá váltak e magas hormontartalmú készítmények ritkán előforduló, de súlyos egészségügyi hatásokkal járó veszélyei.

Antibiotikum és fogamzásgátló

Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet. Antibiotikum és fogamzásgátló

Ezek az események pedig arra ösztönözték a gyógyszergyárakat, hogy újabb, kevesebb mellékhatásokkal bíró gyógyszereket fejlesszenek ki.

A ma forgalomlévő tabletták már csupán 20-40 mikrogramm szintetikus ösztrogént tartalmaznak, ami összehasonlítva a hatvanas években alkalmazott 150 mikrogrammal, óriási változás.

Az egyes készítmények közt nem is a szintetikus ösztrogén tartalomban van különbség, hanem a másik összetevő, a szintetikus progeszteron-tartalom változhat.

Mivel nem mindegy, miből mennyit juttatunk a szervezetünkbe, a választás előtt feltétlenül szükséges a szakorvosi kivizsgálás.

Hormonális és hormonmentes megoldások

Alapvetően elmondható, hogy minden egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát. Vannak azonban olyan kockázati tényezők is, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt a legoptimálisabb módszert kiválasztanánk. Ezeket a tényezőket pedig feltétlenül ismernie kell a nőgyógyásznak receptírás előtt.

A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

Napjainkban egyre népszerűbb az új, hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A lényege, hogy egy hormont is tartalmazó eszközt helyez az orvos a méh üregébe, ami helyben fejti ki a hatását.
A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

Léteznek abszolút kontraindikációk (ellenjavallatok), vagyis olyan állapotok, betegségek, amelyek mindenképpen kizárják a hormonális fogamzásgátlók használatát. Ilyenek például az előzmények közt szereplő tisztázatlan vérzéses rendellenesség, trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség, egyes szemészeti betegségek.

Relatív ellenjavallatok és a mérlegelés lehetősége

A relatív kontraindikációk azok az állapotok, amelyeket feltétlenül mérlegelnie kell a szakorvosnak, mielőtt megfelelő megoldást javasol. Ide tartozik többek közt a cukorbetegség, a mióma, a terhesség alatt súlyosbodó betegségek (például epilepszia, sclerosis multiplex), súlyos migrén, tervezhető műtétek előtti és közvetlenül azutáni állapot.

Fogamzásgátlás és trombózisveszély

A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk!
Fogamzásgátlás és trombózisveszély

Hasonló mérlegelésnek kell megelőznie a 35 év feletti dohányzó nők és a 2 éve még nem menstruáló lányok esetében is a fogamzásgátló módszer kiválasztását.

A hormonmentes eljárások is igen széles palettán vonulnak fel, az óvszertől a spermicid krémeken át a hüvelybe helyezhető kúpokig, tablettákig és pesszáriumig. Éppen a nagy választék és az egyes módszerek előnyei-hátrányai miatt érdemes minden esetben nőgyógyásszal konzultálni a választás előtt. A méhen belüli fogamzásgátló eszközöket kizárólag csak a nőgyógyász helyezheti fel.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál)
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál)

Fontos a döntés előtti kivizsgálás

Dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza szerint különösen hangsúlyos, hogy a fiatal lányok életük egy nagy döntésének meghozatalában számíthassanak az édesanyjuk támogatására is.

Éppen ezért van ma már lehetőség egyes nőgyógyászati rendelőkben arra, hogy az anya és a lánya egyszerre vegyenek részt egy tanácsadáson, illetve a lány magán a kivizsgáláson.

Ugyanis ekkor dőlhet el, hogy milyen típusú fogamzásgátlási módszer lesz a leginkább személyre szabott, mi a legkényelmesebb, mi jár a legkevesebb mellékhatással.

Az itt elhangzó információk nem csak a döntés szabadságát adhatják meg a védekezni kívánó fiatalnak, de olyan hasznos tanácsok, szükség esetén megnyugtató szavak is elhangozhatnak, amelyek az édesanya is aggodalmait is eloszlathatják.

A cél mindenképpen az, hogy azok a fogamzóképes nők, akik felelősen szeretnének dönteni a szexuális életükről és annak következményeiről, minél több információval rendelkezzenek a témában, és elkerülhetőek legyen a nem kívánt terhességek, fertőzések.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.