Mik azok a teratogén szerek?

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl. kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl. radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

Közös jellemzőjük, hogy a magzat fejlődése során annak genetikai állományában maradandó károsodást okoznak, ami az embrió elhalását vagy - szerencsétlenebb esetben - károsodott újszülött világra jöttét eredményezi. Az ember egyedfejlődése során az első 12 hét a legkockázatosabb időszak, mert minden fontos szerv ez alatt a három hónap alatt alakul ki.

A gyógyszerek kifejlesztése rendkívül hosszú folyamat, mely során állati szervezetekben, később pedig önként jelentkező emberekben is kipróbálják a hatóanyagokat, amelyek csak a hosszadalmas kísérletek megnyugtató lezárása után kerülhetnek forgalomba gyógyszerként.

Terhes nők körében azonban érthető okokból szinte sohasem történik tesztelés, a magzatokra gyakorolt hatást állatokon vizsgálják. Az állatkísérletek negativitása azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy emberben is kockázatmentes lesz a szer. Várandósok ezért az első 12 hétben lehetőleg csak a létfontosságú vagy az évtizedes tapasztalatok alapján biztonságosnak, előnyösnek bizonyult gyógyszereket szedjék. Az eddig legismertebb, súlyos fejlődési rendellenességeket okozó forgalomba került gyógyszer az 1950-es években a thalidomid nevű nyugtató volt, melynek szedését terhes nőknek is ajánlották.

Az ezt szedők magzatainál azonban nagy arányban tapasztaltak végtaghiányt és más fejlődési rendellenességeket, sok magzat pedig méhen belül elhalt. Mire a gyógyszert kivonták a forgalomból, több ezer károsodott gyermek született meg, óriási terhet róva ezzel családjaikra és a társadalomra. Az eset felhívta a figyelmet a terhes nők gyógyszerszedésének fokozott kockázatára.

Teratogén szerek: néhány példa

A citosztatikumokról (rákos megbetegedésben szedett gyógyszerek), bizonyos
vérnyomáscsökkentőkről, altatókról, antibiotikumokról és pszichiátriai szerekről bizonyították be egyértelműen, hogy teratogének. Azok számára, akik ezeket a szereket szedik, és gyógyszerelésük egészségük fenntartása vagy gyógyulásuk érdekében nem módosítható, mindenképpen hatékony fogamzásgátlás ajánlott. Ha a fogamzásgátlás ellenére várandósok lesznek, ilyen gyógyszerek szedése esetén orvosi indok alapján terhességmegszakítás javasolt.

Milyen fogamzásgátló módszer javasolt a teratogén szereket szedőknek?

A teratogén hatású gyógyszerek szedőinél mindenképpen a leghatékonyabb fogamzásgátlást kell alkalmazni, amely jelenleg a kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta, a vele azonos hatékonyságú hüvelygyűrű, vagy esetleg a már szült nőknél a méhen belüli eszköz, abból is lehetőleg a hormontartalmú változat. Egyéb módszerek nem elég megbízhatóak, ezért ilyen esetben nem ajánlottak. Amennyiben az alapbetegség miatt a hormonális fogamzásgátlás ellenjavallt, és a beteg már nem szeretne szülni (vagy alapbetegsége ezt lehetetlenné teszi), a laparoszkópos úton elvégzett művi meddővé tétel a megfontolandó eljárás.

Tanácsként azt ajánlhatjuk, hogy várandósság alatt csak orvos által felírt gyógyszert szabad szedni (már amennyiben az orvos tud a terhességről!), vény nélkül kapható vitaminok, táplálékkiegészítők stb. esetén pedig meg kell kérdezni a terhesgondozást végző szülészorvost.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.