Policisztás ovarium szindróma (PCOS) és hormonális fogamzásgátlás

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A policisztás ovarium (petefészek) szindróma (a továbbiakban PCOS) a termékeny korú fiatal nők betegsége. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a PCOS az esetek többségében tulajdonképpen egy anyagcsere-betegségnek, az úgynevezett metabolikus szindrómának az egyik kísérőjelensége.

Ez az anyagcserezavar az inzulin nevű hormonnak, - amely a szervezet cukorháztartásának egyensúlyáért felel - a felszívódási és felhasználási rendellenességén alapul. A metabolikus szindróma férfiaknál is előfordul, de a nők esetén a következményes meddőség miatt a probléma fokozottabb figyelmet kapott.

A PCOS kezelése, ha gyermeket tervez

A PCOS gyógyítható, és mint minden betegségnek, ennek a gyógyítása is akkor a legsikeresebb, ha minél előbb elkezdődik. Kivizsgálásában és kezelésében együtt kell működnie a belgyógyászendokrinológusnak és a nőgyógyásznak. Enyhébb esetekben elegendő lehet egy anyagcserére ható gyógyszer (metformin) szedése is, amelyet jelenleg hivatalosan csak belgyógyász szakorvos írhat fel.

Ha ez önmagában kevés, lehetőség van a peteérés gyógyszeres stimulálására, ennek többszöri sikertelensége esetén pedig laparoszkópos nőgyógyászati műtét elvégzésére is, amely során a petefészkek PCOS esetén megvastagodott külső tokját több helyen kilyukasztják, ezáltal lehetővé téve az érett petesejtek kiszabadulását a petefészekből. Ha ezek a kezelések sem hoznak eredményt, általában csak a mesterséges megtermékenyítés marad mint végső megoldás az áhított gyermekáldás eléréséhez.

Amennyiben nem tervez gyermeket

Amennyiben a PCOS-es fiatal hölgy még nem kíván családot alapítani, fogamzásgátló tabletta szedése javasolható. Minden fogamzásgátló gyógyszer rendelkezik bizonyos fokú férfi nemi hormon elleni (ún. antiandrogén) aktivitással, de ez egyes hatóanyagoknál kifejezettebb, így a fent leírt tünetekkel rendelkező hölgyeknek célszerű ezen gyógyszerek felírása - ezért is fontos, hogy a fogamzásgátló felírását különösen első alkalommal nőgyógyász végezze. A fogamzásgátló tabletta szedése általában rendezi a menstruációs zavart.

Kifejezettebb tünetek esetén, illetve egyértelműen diagnosztizált PCOS fennállásakor egy speciális hatóanyagot (ciproteron-acetátot) tartalmazó tabletta ajánlható, melynek antiandrogén hatása a legkifejezettebb, szedésének módja és fogamzásgátló hatása pedig megegyezik a többi fogamzásgátló tablettáéval. A PCOS gyógyulásának nyomon követése hormon- és ultrahangvizsgálatokkal lehetséges.

A policisztás ovárium szindróma

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.