Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A fogantatás modern kori definícióját nézve, az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

Amennyiben célunk a nem kívánt terhesség megakadályozása, és a fenti nézetet elfogadjuk, úgy a sürgősségi fogamzásgátló módszerek biztonsággal alkalmazhatóak erre a célra. Ezek hatásmechanizmusukat tekintve eltérőek ugyan, de elsősorban a hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan a peteérést hivatottak meggátolni. Bizonyos esetekben a beágyazódást is gátolhatják. Ez utóbbi különösen igaz a sürgősségi módszerként alkalmazott réztartalmú méhen belüli eszközök esetén, melyek hormonális komponens híján normál, nem sürgősségi esetben is elsősorban a beágyazódást gátolják. Magyarországon a réztartalmú “spirálok” ilyen célú alkalmazása nem elterjedt.

Magyarországon jelenleg kétféle sürgősségi tabletta van forgalomban, ezek azonban tulajdonságaikat tekintve igen eltérőek. Mindkettő egy-egy szem tablettát tartalmaz, melyet a nem védett közösülést követően 72, illetve 120 órán belül kell bevenni. Fontos különbség azonban, hogy a 120 órás tabletta hatékonysága nem csökken az aktustól a tabletta bevételéig eltelt idő függvényében, míg a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken. Ez utóbbi, amennyiben még az ovuláció előtt került bevételre, akkor elhalaszthatja annak megtörténtét, de a sikeresség csupán az első 24 órában maximális. Ezzel ellentétben az 5 napos tabletta hatékonyan véd az első 120 órában, így itt nem kell számítanunk hasonló hatékonyságcsökkenésre.

Ezen adatokból is látszik, hogy nem védett közösülést követően a ciklusnaptól függetlenül feltétlenül javasolt a mihamarabbi jelentkezés, ám ez nem jelenti azt, hogy azonnal, akár az éjszaka közepén orvoshoz kell szaladni, másnap reggel tökéletesen elegendő. Fontos megemlíteni, hogy a tabletták bevételét követő napokban vérzés jelentkezhet, melynek mennyisége és minősége eltérő lehet a szokásos menstruációs vérzéstől. Amennyiben ezt nem tapasztaljuk, előfordulhat, hogy a rendes menses kicsivel hamarabb vagy később jelentkezik. Ha hét napnál többet késik a vérzés, mindenképpen tanácsos terhességi tesztet végezni.

Mi történik, ha mégis terhesség következik be?

Amennyiben mégis terhesség következne be, úgy a magzat károsodásának nagyon kicsi az esélye, ám garantálni semmiképpen nem lehet, hogy egészséges gyermek fog születni a kiviselt terhességből. A fenti, vérzészavart okozó hormonális hatások miatt egy cikluson belül nem ajánlatos egy alkalomnál többször ezt a módszert alkalmazni, ám ez nem jelent abszolút ellenjavallatot. Természetesen csökkenhet a sürgősségi tabletták hatékonysága azokban az esetekben, amikor egyéb hormonális módszerek (elsősorban tabletták) hatékonysága csökken (hányás, krónikus hasmenés, bizonyos antibiotikumok, orbáncfűszedés, stb.).

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták hatékonyak lehetnek tehát nem védett együttlét esetén, de “tartós” használatra nem alkalmasak, így érdemes hosszú távon valamilyen személyre szabott és biztos védelmet nyújtó hormonális módszert keresni.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.