Milyen a biztonságos fogamzásgátlás?

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A XXI. században a tudatos családtervezés kérdésével szembekerülő családok a fogamzásgátlási módszerek széles palettájáról választhatnak.

Mivel a férfi fogamzásgátlás ügye a végleges sterilizálástól eltekintve még csak kutatási fázisban van, ez a széles választék gyakorlatilag csak a hölgyek számára jelent választási lehetőséget. Azért, hogy a különböző fogamzásgátlási módszereket egzakt statisztikai módszerekkel össze lehessen hasonlítani, be kellett vezetni egy mutatószámot, amely mindegyik módszerre alkalmazható.

A számadat arra utal, hogy az adott módszer használata mellett 1 év alatt 100 nő közül hányan esnek mégis teherbe. Minél alacsonyabb ez a szám, annál hatékonyabb az adott fogamzásgátlási módszer. Ezt a mérőszámot Pearl-indexnek nevezzük.

Amikor nagy a "balesetveszély"

A modern fogamzásgátlók bevezetése előtti „praktikák”: pl. a megszakított közösülés vagy a naptármódszer nem tekinthetők biztonságosnak, hiszen Pearl-indexük 10-35 között mozog (azaz 100 nő közül 1 év alatt 1/3-uk teherbe eshet). Ezek a módszerek a nagy bizonytalansági tényező miatt csak végszükségben alkalmasak a fogamzásgátlásra – bár kétségtelen, hogy az esetleges teherbe esésen kívül más mellékhatásuk nincs.

A gumióvszer, mely a fenti módszereknél jóval hatékonyabbnak tűnik, emellett még véd bizonyos nemi betegségek ellen is, a Pearl–index szempontjából jelentős szórást mutat: 3-28. Az alsó érték szinte már a korszerű hormonális fogamzásgátlókéval vetekszik, a felső érték viszont eléri az előbbi módszerekét. Az ellentmondás oka, hogy a gumi óvszer használata során nagyon gyakoriak a hibás használatból adódó „balesetek”. A nem megfelelő méretű, rosszul felhelyezett, anyaghibás (esetleg túltárolt) vagy a felhelyezés közben sérült óvszer gyakorlatilag egyáltalán nem véd a nem kívánt terhesség ellen.

Biztonságos módszerek

Az orvosi közreműködés nélkül szabadon vásárolható eszközök közül még talán a hüvelybe felhelyezhető spermicid (a hímivarsejteket elpusztító) anyagot tartalmazó gél, hab, tampon stb. a leghatékonyabbak: Pearl-indexük 0,7-7 között mozog.

Az orvos által felírandó fogamzásgátlók (tabletták, hüvelygyűrű, injekció, méhen belüli eszköz) a fentieknél nagyságrendekkel hatékonyabbak, korszerű összetételüknek köszönhetően mellékhatásokkal csak ritkán kell számolni, azaz minden szempontból biztonságosak.

A legszélesebb körben alkalmazott kombinált fogamzásgátló tabletták esetén a Pearl-index 0,05-2 között mozog. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a tablettát minden nap beveszik (lehetőleg ugyanabban az időpontban!), szedése alatt nem lép fel gyomor – bélrendszeri betegség, vagy szedője nem kap bizonyos antibiotikus kezelést, a teherbeesés elleni védelem 100%-osnak tekinthető. Amennyiben tablettaszedés mellett mégis terhesség alakul ki, annak oka általában valamilyen gyógyszerszedési hibában keresendő – a leggyakoribb a tabletta bevételének elfelejtése.

A hormontartalmú hüvelygyűrűnél szintén a tablettáknál látott alacsonyabb indexérték jellemző. Előnye, hogy havonta csak egyszer kell felhelyezni, alacsony hormontartalmának köszönhetően mellékhatásai elhanyagolhatóak, hatóanyaga egyenletesen szívódik fel a hüvelyből. Szintén 100 százalékos módszernek tekinthető.

Az ún. sürgősségi fogamzásgátló tabletták esetén 0,5-2,5 az index értéke. Az eltérést az okozza, hogy míg az együttlétet követő 24 órán belül bevett tabletta esetén szinte 100 százalékos a védelem, addig a hatékonyság exponenciálisan csökken a 2. vagy 3. napon. Egy újonnan forgalomba helyezett sürgősségi tabletta elvileg még az aktus utáni 5. napon is hatékony, mégsem érdemes ezt kipróbálni, hanem egy napon belül be kell venni a sürgősségi tablettát.

A hosszú hatású, 3 havonta beadandó fogamzásgátló injekció Pearl-indexe 0,2-2,6. Hátránya, hogy a többi hormonális fogamzásgátlónál gyakrabban okoz vérzészavart, illetve, hogy hatása a beadást követően nem függeszthető fel.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök („spirálok”) indexe 0,5-5. Kiemelendő közülük a hormontartalmú méhen belüli eszköz, melynél az érték eléri a korszerű tablettákét vagy a hüvelygyűrűét.

Érdekesség, hogy még a műtéti úton elvégzett meddővététel esetén is 0,3-6 közötti Pearl-index jellemző. Ennek oka legtöbbször a szervezet hihetetlen regenerációs képességében keresendő, melynek köszönhetően a petevezeték ismét átjárhatóvá válik. Ilyen műtétek esetén a hibás kivitelezés miatti teherbeesés elhanyagolhatóan kis számban fordul elő.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a legbiztonságosabb, azaz a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszernek napjainkban a fogamzásgátló tabletta, a hüvelygyűrű és a hormontartalmú méhen belüli eszköz tekinthető.

(A számadatok forrása: A szülészet – nőgyógyászat tankönyve 116.old. – Szerk.: Papp Zoltán. Semmelweis Kiadó,Budapest, 2007.)

Tovább Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Nőgyógyászati Központ - dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.