Májbetegségek és fogamzásgátlás

Szerző: WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Komolyabb betegség esetén általában gyógyszerek szedésére kényszerülünk. Ha a gyógyszer kifejtette hatását, és a betegség elmúlik, általában még a gyógyszer nevét is elfelejtjük.

Nem is gondolunk arra, hogy milyen bonyolult biokémiai mechanizmusok zajlanak le a szervezetünkben, miközben a gyógyszer hatóanyaga lebomlik, kifejti a hatását és távozik a testünkből. Gyakran a bevett tabletta vagy kapszula nem is azt a molekulát tartalmazza, ami majd szükséges lesz a betegség legyőzése céljából, hanem a bevett szer lebomlása során alakul ki a valódi hatóanyag. Nincs ez másként a hormonális fogamzásgátlók esetén sem.

A máj szervezetünknek az a vegykonyhája, ahol ezek az átalakulások lezajlanak. Enzimek (a vegyi anyagok lebontásához szükséges fehérjék) százainak összehangolt működése szükséges ahhoz, hogy a gyógyszerek vagy a szervezetbe a táplálékkal bevitt méreganyagok a májban vegyi alkotórészeikre bomoljanak, és az epével – amely a bélbe ürül, tehát végül is a széklettel – kiürüljenek szervezetünkből.

Miért pont a májra lehetnek hatással?

A szájon át bevitt szerek – így a fogamzásgátlók is – a bélből felszívódva elsőként a májba kerülnek, és azonnal megkezdődik a lebontásuk. Ez a folyamat az ún. „first pass mechanizmus”. Ezért szükséges bizonyos gyógyszerek esetén nagyobb hatóanyagtartalom alkalmazása, hiszen mire a szer a célszervhez ér a véráram útján, a hatóanyag egy része már lebomlott. Ilyen szempontból egyedülálló fogamzásgátló a hormontartalmú hüvelygyűrű, melynek hatóanyaga közvetlenül a vérbe felszívódva kikerüli a first pass mechanizmust, így kisebb hormontartalom is elegendő a megfelelő hatás kifejtéséhez. Végül aztán a hüvelygyűrű hatóanyagai is a májban bomlanak le.

Mi okozhatja a májműködés zavarát?

Mivel a gyógyszerek lebontásában a máj központi szerepet játszik, amennyiben működésében zavar keletkezik, felborul a gyógyszeranyagcsere olajozott gépezete. A májműködés zavarát leggyakrabban a következő betegségek okozhatják:

  • gyulladások,
  • mérgezések (pl. gomba, alkohol)
  • májsejtek pusztulásával járó degeneratív betegségek (májcirrózis),
  • veleszületett anyagcserezavarok,
  • mechanikus akadály okozta károsodás (epekő),
  • daganatok.

A máj gyulladását leggyakrabban vírusok okozzák. Ezek az ún. hepatitisvírusok, melyeknek több formája ismert. A mérgezések bizonyos típusai visszafordíthatatlan károsodást okoznak a májsejtek szerkezetében és működésében. A legismertebb méreganyag, amely a májat károsítja, az alkohol. Amennyiben egy gyulladás krónikussá válik, vagy például alkoholizmus esetén idővel a májsejtek összezsugorodnak, funkciójukat többé nem tudják ellátni, kialakul a májcirrózis. Ez az állapot általában halálhoz vezet, esetleg májátültetéssel gyógyítható a beteg.

Bizonyos veleszületett anyagcserezavarok esetén egyes enzimek működése genetikailag károsodott, ilyenkor a májban kóros anyagcseretermékek szaporodhatnak fel. A gyógyszerek lebomlását ez nem mindig akadályozza.

Epekőbetegség esetén az epe elfolyása a bél felé a kő miatt akadályozott, ezért az epehólyag gyulladása és az epe pangása miatt a máj károsodása alakulhat ki. Műtéttel a helyzet orvosolható.

A máj daganatai – legyenek azok akár jó -, akár rosszindulatúak – térfoglaló folyamatok, tehát a működő májsejtek száma csökken, és a szerv nem tudja ellátni feladatát.

A májbetegségek általában (de nem minden esetben) sárgasággal járnak, amelyet a vérben felszaporodott anyagcseretermékek okoznak, amelyeket normális esetben a máj eltávolít a vérből. A fenti betegségekben közös az, hogy a gyógyszerek lebontása csökken vagy teljesen leáll, ezért az amúgy nem káros vegyületek mérgezést okoznak. Az amúgy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták hatóanyagának koncentrációja a vérben feldúsul, ezért a mellékhatások hatványozottan jelentkezhetnek. Májbetegségek esetén a létfontosságú gyógyszerek adagjának csökkentése szükséges. Mivel ez a fogamzásgátlók esetén nem lehetséges, szedésük ilyenkor ellenjavallt.

A korábban már említett hüvelygyűrű hatóanyagtartalma a fent leírt felszívódási mechanizmusnak köszönhetően alacsonyabb a tablettákénál, ezért kevésbé megterhelő a máj számára a hatóanyag lebontása. Bizonyos enyhébb májbetegségek (pl. veleszületett anyagcserezavarok egyes típusai) esetén használata megengedett lehet, ilyen esetben belgyógyász javaslata alapján a nőgyógyász felírhatja a hüvelygyűrűt.

Súlyosabb májbetegségek esetén csak olyan fogamzásgátló módszerek jöhetnek szóba, amelyek nem járnak vegyi anyagoknak a szervezetbe történő felszívódásával (gumi óvszer, méhen belüli eszköz, művi meddővététel).

Olvasson tovább! Gyógyszerek által okozott májkárosodás

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Módosítva: 2020.09.14 07:05, Megjelenés: 2012.05.18 10:41

CIKKAJÁNLÓ

 Az anorexia kezelése

Az anorexia kezelése

Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

Mi vezethet alvászavarhoz?

Mi vezethet alvászavarhoz?

Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem...

Javasolt-e szünetet tartani hormonális...

Szinte az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a már valamilyen hormonális fogamzásgátló módszert használó nők körében, hogy mennyi szünetet érdemes...

Policisztás ovarium szindróma (PCOS) és...

A policisztás ovarium (petefészek) szindróma (a továbbiakban PCOS) a termékeny korú fiatal nők betegsége. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy...

Véralvadási zavarok és fogamzásgátlás...

A vér csodálatos képessége, hogy az ereken belül folyékony halmazállapotban kering, de amint kikerül a vérpályából (illetve egyéb tényezők hatására)...

Hogyan váltsunk fogamzásgátló tablettát?...

Fogamzásgátló tabletta váltása történhet valamilyen probléma miatt, mely leggyakrabban a közti vérzés, libidócsökkenés, migrén, emlőfeszülés, rossz...

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai hormonszintváltozások...

Mi a teendő, ha elfelejtette bevenni a fogamzásgátló...

A fogamzásgátló tabletta a legnagyobb hatékonysággal véd a nem kívánt terhességgel szemben. Hatékonysága akkor maximális, ha megfelelően szedjük, betartunk...

Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök...

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó