Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Szerző: WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai hormonszintváltozások mennek végbe, amelyek az anyatej termelődésének megindulását eredményezik.

Ezen változások legfőbb oka, hogy a méhlepény távozik az anya szervezetéből, hiszen ez a szerv nemcsak a baba táplálásában játszik szerepet a méhben töltött idő alatt, hanem többféle hormont is termel. A szülés után ezen hormonok szintje lecsökken, ami lehetővé teszi más hormonok – köztük az anyatej termelődésében legfontosabb prolaktin – aktiválódását. A prolaktin szintje a szülést követően hónapokig magas marad, rendszeres szoptatás esetén csak lassan csökken le a normál értékre.

Amennyiben nem történik szoptatás, a prolaktinszint hetek alatt lecsökken a normál szintre. Ennek a hormonnak a fogamzásgátlás szempontjából azért van jelentősége, mert ha szintje nem várandós nőkben magas, akkor az meddőséget eredményez. Ez a hatás magyarázhatja azt a jelenséget, hogy rendszeres szoptatás alatt nem szokott bekövetkezni újabb terhesség. Ez a fogamzásgátló hatás azonban bizonytalan, így aki biztosan el akarja kerülni a nem kívánt terhességet, a szoptatás alatt is védekeznie kell.

A szülést követő első hat hétben az anya szervezete lassan visszaáll a terhesség előtti állapotba – a méh összehúzódik normál méretére, ez heteken keresztül véres váladék ürülésével jár együtt. Legcélszerűbb ebben az időszakban a nemi élet kerülése, vagy ha ez végképp nem megoldható, gumi óvszer használata.

A szülés utáni kontrollvizsgálat hat hét elteltével esedékes, a nőgyógyász ilyenkor teszi fel a kérdést, hogy a kismama óhajt – e valamilyen felírandó fogamzásgátlási módszert használni. Amennyiben igen, úgy kétféle lehetőség adódik:

1. Méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”) felhelyezése

Mivel a méh ilyenkorra már általában a terhesség előtti méretére húzódott össze, a normál módon felhelyezhető akár a hagyományos, akár a hormontartalmú méhen belüli eszköz. Az anyatej termelődését károsan nem befolyásolja egyik sem.

2. Hormonális fogamzásgátló felírása

A fogamzásgátló tabletták túlnyomó többsége kétkomponensű – ösztrogén és gesztagén hormont tartalmaznak, így biztosítják a női szervezet megfelelő hormonális működését, a menzesz rendszeres megjelenését, hatékonyan védenek ugyanakkor a nem kívánt terhesség ellen. Szintén kétkomponensű a hormontartalmú hüvelygyűrű is, mely a tablettákkal összehasonlítva egyenletesebb hatóanyag – felszívódásával további előnyöket nyújt. Szoptatás alatt azonban a kombinált fogamzásgátlók ösztrogénkomponense hátrányosan befolyásolja az anyatej termelődését, csökkentve annak mennyiségét és rontva minőségét, így ezek nem jöhetnek szóba. Mint a bevezetőben láthattuk, a szoptatás alatt van egy természetes védettség is a teherbeesés ellen, ez azonban nem elegendő a fogamzásgátló tabletták vagy a hüvelygyűrű hatékonyságával összehasonlítva.

A szoptatás alatti fogamzásgátlás céljára egy speciális tablettát fejlesztettek ki, amely csak gesztagént tartalmaz. Szedése nem csökkenti az anyatej mennyiségét és minőségét sem. Míg a hagyományos fogamzásgátló tablettákat általában havi 7 nap szünet tartásával kell szedni, a szoptatás alatt alkalmazható tablettát folyamatosan kell szedni, minden nap egyszer ugyanabban az időpontban. A tabletta szedése alatt így normális esetben menzesz sem jelentkezik. Jelenleg hazánkban kétféle szoptatás alatt szedhető tabletta írható fel, amelyek összetétele azonos.

Fel kell azonban hívni az ilyen tabletták szedőinek figyelmét arra, hogy amennyiben már csak naponta három – négyszer szoptatják gyermeküket, rendszertelen menzesz jelentkezhet. A rendszeres szoptatás praktikusan általában addig tart, amíg a baba csak anyatejjel táplálkozik, azaz körülbelül fél évig. Amennyiben a kisgyermek már más táplálékot is kap, illetve ha rendszertelen vérzés jelentkezik, célszerű áttérni hagyományos fogamzásgátló tablettára vagy hormontartalmú hüvelygyűrű használatára.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Módosítva: 2020.09.08 14:35, Megjelenés: 2012.04.02 14:35

CIKKAJÁNLÓ

 Az anorexia kezelése

Az anorexia kezelése

Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

Mi vezethet alvászavarhoz?

Mi vezethet alvászavarhoz?

Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem...

A szoptatás alatti fogamzásgátlás

A szoptatás alatt is szükséges védekezni a nem kívánt terhességgel szemben, gyakori tévhit az, hogy a szoptatás, a prolaktin hormon fogamzásgátlóként...

Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök...

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

Fogamzásgátlás szülés után

A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek...

Személyre szabott fogamzásgátlás

Napjainkban az első szexuális kapcsolat létrejötte egyre korábbi életkorban következik be, jellemzően a 15. életév környékén. Nagyon fontos döntés...

Fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása...

A fogamzásgátlás igénye nem újkori jelenség, már az ókorban is számos megoldást találtak ki a nem kívánt terhességek megelőzésére. A modern kor...

Tíz dolog, amit nem tudott a fogamzásgátlásról...

Következő cikkünkben a fogamzásgátlással kapcsolatos tíz leggyakoribb tévhitet vesszük sorra.

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye; érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát,...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó