Fogamzásgátlók használata mellett jelentkező vérzészavarok

szerző: Dr. Hazay Máté, nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Ha valaki hormontartalmú fogamzásgátlási módszert (tabletta vagy hüvelygyűrű) alkalmaz, a használat ideje alatt a ciklus (azaz a méhnyálkahártya felépülése majd lelökődése) feletti irányítást a kívülről a szervezetbe vitt hormonok veszik át.

Hormonális szempontból teljesen új időszámítás kezdődik, minden a tablettában vagy gyűrűben lévő két hormon (ösztrogén és gesztagén) fennhatósága alá kerül.

Nem véletlen, hogy rendszertelen menstruációjú nőknél a hormonális fogamzásgátlás jótékony hatású, hiszen menzeszüket már nem az akadozó petefészek szabályozza, így az rendszeressé, szinte órára pontosan kiszámíthatóvá válik.

A legtöbb modern készítmény a kiváló fogamzásgátló hatáson kívül szépen beállítja a havi vérzést is (ezt hívjuk cikluskontrollnak). Néhány esetben előfordulhat azonban, hogy valaki a hormontartalmú fogamzásgátló módszer alkalmazása mellett is váratlan, rendellenes vérzést tapasztal. Ezeknek a vérzéseknek nagyon sok, különböző oka lehet.

A nőgyógyásznál tett látogatás és egy alapos kivizsgálás adhat választ arra, hogy a vérzést eddig nem ismert szervi rendellenesség (úgynevezett organikus ok) vagy hormonális zavar (úgynevezett funkcionális ok) okozza.

Az alábbi szervi elváltozások okozhatnak rendellenes vérzést (akár tablettaszedés alatt is):

  • a méhtest jóindulatú daganata (myoma)
  • a méhnyálkahártya jóindulatú daganata (polyp)
  • fertőzés miatt kialakult méhgyulladás
  • méhen belüli vagy kívüli terhesség
  • speciális petefészek-ciszták
  • ritkán rosszindulatú daganatok
  • méhszájseb, krónikus méhnyak-gyulladás.

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
A fogamzásgátló tabletta szedése>>

Amikor az elvégzett vizsgálatok a fenti elváltozásokat kizárták, nagy valószínűséggel a hormonális rendszer egyensúlyzavaráról van szó, és ez okoz a normálistól eltérő vérzést. Megnyugtatásul, szervi eltérések inkább a középkorú nőknél fordulnak elő gyakrabban, fiatal lányoknál ritkák (kivéve a terhességet).

Amikor valaki először kezd hormontartalmú fogamzásgátlót használni életében, a szervezetnek hozzá kell szoknia a megváltozott hormonháztartáshoz.

Ez az első, alkalmazkodási időszak kb. 3 hónapig tart. A nők nagy részében ennek semmilyen tünete nincs, a menstruációs ciklus zökkenőmentesen átáll a tabletta vagy hüvelygyűrű diktálta ritmusra. Érdemes türelmesnek lenni magunkhoz, a kezdeti kellemetlenségek jó eséllyel maguktól elmúlnak.

Pecsételő vagy áttöréses vérzés

A kitartó, nem múló pecsételő vérzés hátterében az áll, hogy a tablettából vagy hüvelygyűrűből nem jut el megfelelő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig. Ezt hívjuk áttöréses vérzésnek. Ilyen esetben a méhnyálkahártya nem tud rendesen felépülni, és ez okozza a zavart. Szerencsére a készítmények fogamzásgátló hatása alacsonyabb hormonszintek mellett is kiváló, tehát nem kell attól tartani, hogy az áttöréses vérzés a módszer hatástalanságának a jele.

Tablettás bevitel esetén alacsony hormonszinteket, és következményes áttöréses vérzést okozhat más gyógyszerek szedése (pl. antibiotikumok), ami csökkenti a tabletta felszívódását vagy gyorsítja a hatóanyagok lebomlását. Átmeneti hatáscsökkenést okoz, ha a tabletta bevétele után 3 órán belül hányás lép fel (pl. gyomorrontás esetén), vagy ha néhány tablettát elfelejt bevenni. Ilyen esetekben is számolni lehet rendellenes vérzés kialakulásával, a védettség csökkenése miatt akár terhesség is kialakulhat.

A hüvelygyűrű nagy előnye, hogy a hatóanyagok nem az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel, ezért kisebb hormonmennyiséggel stabilabb hormonhatást lehet elérni. További előny a tablettához képest, hogy nem lehet elfelejteni bevenni, illetve egy esetleges hányás vagy antibiotikum-kúra sem befolyásolja a hatékonyságot.

Ha áttöréses vérzést tapasztal, mindenképp forduljon nőgyógyászhoz, szükség lehet a szedett tablettáról átváltani egy másikra (magasabb hormontartalmú, eltérő összetételű vagy többfázisos tabletta). A nők szervezete, hormonrendszere nagyon eltérő, ezért lehet, hogy többfajta tablettát is ki kell próbálni, mire közösen rátalálnak arra a készítményre, ami megfelelően beállítja a vérzést.

(WEBBeteg - Dr. Hazay Máté)

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.