Tíz dolog, amit nem tudott a fogamzásgátlásról

szerző: Dr. Hazay Máté, nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Következő cikkünkben a fogamzásgátlással kapcsolatos tíz leggyakoribb tévhitet vesszük sorra.

1. Menzesz alatt szeretkeztünk, ilyenkor kizárt a teherbeesés
A női ciklus (azaz a menstruációtól a következő menstruációig terjedő időtartam) alatt vannak úgynevezett termékeny napok, amikor a teherbeesés a legnagyobb valószínűséggel következhet be: ez a peteérés időszaka. A ciklus többi napján kisebb eséllyel ugyan, de szintén előfordulhat „soron kívüli” peteérés. Ez azt jelenti, hogy a petesejt megtermékenyülése a ciklus bármely napján bekövetkezhet – igen, menzesz alatt is.

2. Szeretkezéskor nem volt orgazmusom, tehát nem is eshettem teherbe
A két dolognak semmi köze nincs egymáshoz. Ha a petefészekben bekövetkezett a peteérés és a hüvelybe aktus során spermiumok kerülnek, jó eséllyel bekövetkezhet a megtermékenyülés. Akár volt orgazmus, akár nem…

3. A szoptatás véd a terhességtől
Részben igaz, részben nem. A szoptatás során felszabaduló hormonok igyekeznek „elnyomni” a normál menstruációs ciklust, az anya szervezete próbálja meggátolni az újabb petesejt érését. Ez ideig-óráig általában sikerül is. Ezután a peteérés (még javában a szoptatás alatt!) észrevétlenül újra megindul, azaz a szoptatás sem garantál teljes védelmet.

4. Ha baj van, a „72 órás” tabletta biztosan segít.
A sürgősségi fogamzásgátló (amit a védekezés nélküli aktus után 72 órán belül kell bevenni, innen a neve) nagyobb adag sárgatesthormont tartalmaz egyetlen szem tablettában. Amerikában ennek a gyógyszernek „Plan B”, azaz „B terv” a neve. Nem véletlenül, hiszen ez a gyógyszer hosszútávon nem használható, csak „végszükség esetére” való! Ilyenkor azért elég megbízhatóan működik, de mint minden fogamzásgátló, ez sem jelent tökéletes védelmet a nem kívánt terhesség ellen.

Kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta
Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát lehet pótolni? Mit tehetek?

5. Elfelejtettem néhány szem fogamzásgátlót bevenni, ebből biztos nem lesz baj.
A fogamzásgátló tabletták csak úgy működnek, ha minden nap precízen bevesszük őket. Elég egy kifelejtett szem, és a fogamzásgátló hatás csökkenhet. Nem mindegy azonban, hogy a sorból melyik maradt ki. A gyógyszer dobozában lévő leírás részletesen ismerteti, hogy ilyenkor mi a teendő.
Szituációtól függően kiegészítő védekezésre (óvszer), sürgősségi fogamzásgátló bevételére vagy a tabletta szünet nélküli tovább szedésére is szükség lehet. Kérdés esetén célszerű nőgyógyászhoz fordulni.

6. A szeretkezés utáni alapos zuhanyozás is véd a terhességtől
Sajnos nem. A hüvelybe került spermiumok azonnal megkezdik a vándorlást a méhüreg felé, ezen a zuhanyozás nem változtat. A hüvelyöblítés (irrigáció) sem elég megbízható módszer, mert a spermiumok nagy részét kimoshatja ugyan a hüvelyből, de a megtermékenyüléshez már kevés spermium is elég.

7. Bizonyos szeretkezési pózok (pl. állva) esetén nem lehetséges teherbe esni.
Közkedvelt tévhit, de az aktus mikéntje nem befolyásolja a megtermékenyülést.

8. A naptár-módszerrel ki lehet számolni, hogy a hónapban melyek a biztonságos napok
Részben igaz. A naptár-módszer lényege, hogy normál, 28 napos ciklusú nőnél a peteérés általában a 14. nap körül következik be. (A ciklus első napjának a menses első napja számít). Biztonsági ráhagyással számolva a 10. és a 17. nap közötti időszak a „veszélyes zóna”, a többi napon jóval kisebb a teherbeesés esélye. A naptár-módszer hibája, hogy a peteérés nem gépiesen, „óramű pontossággal” történik. Betegségek, stressz, bizonyos gyógyszerszerek szedése megváltoztathatja a peteérés idejét. Sőt, ritkán „soron kívüli”, extra peteéréssel is számolni kell. Mindkét esetben oda a módszer megbízhatósága.

9. Nem lehetek terhes, ha első alkalommal szeretkezem
Szintén elterjedt tévhit, főleg fiatalabbak körében. Az első menstruációtól kezdve egészen a változókorig a petefészekben minden hónapban megérik egy petesejt, ami készen áll a megtermékenyülésre. Ez akár az első szeretkezéskor is megtörténhet!

10. A fogamzásgátló tabletta hízást okoz
A mai modern készítményekről biztonsággal állíthatjuk, hogy nem okolhatók a szedés alatt esetlegesen megjelenő pluszkilókért. Sokkal inkább más dolgok állhatnak a háttérben, például stressz, kialvatlanság, rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód.

(WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.