Hüvelyi fogamzásgátló módszerek

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Napjainkban a termékenység mesterséges úton történő befolyásolása a modern világ egyik alapvető igénye. Hozzájárul a nők testi-lelki jólétéhez, nem utolsó sorban pedig a világnépesedés egyik meghatározó eleme. A fogamzásgátlás egyik egyre elterjedtebb módszere a hüvelyi fogamzásgátlók alkalmazása.

Az emberiség számára a fogamzásgátlás igénye már évezredekkel ezelőtt felmerült, a világ modernizációja során pedig csak növekedett. Kezdetben a fogamzásgátlás során hüvelyi módszereket alkalmaztak. Napjainkban, a hormonális fogamzásgátlás korában ismét reneszánszukat élik a különböző hüvelyi fogamzásgátló módszerek. A továbbiakban e módszerek gyakrabban alkalmazott formáit tekintjük át.

Női óvszer

Tulajdonképpen a férfi változat ellentéte, Magyarországon használata nagyon ritka. Két gyűrűt tartalmaz, melyek közül az egyik a méhszáj elé a hüvelyboltozatba kerül, míg a másik a szeméremajkakat is kissé lefedve a szeméremtesten marad. Előnye az, hogy hormonmentes, valamint belső felszínének síkosító tartalma kényelmet biztosít. Hátránya a nehézkes és igen nagy gyakorlatot igénylő felhelyezés, valamint a belső gyűrű gyakran hüvelyirritációt okozó hatása. Biztonságosságát tekintve a férfi óvszernél kevésbé biztonságos, ez elsősorban a felhelyezési problémáknak tulajdonítható.

Pesszáriumok, méhszájsapkák

A pesszáriumok, méhszájsapkák latexból készült, merevítő gyűrűvel ellátott eszközök, melyek a méhszáj elé helyezve és spermicid zselékkel kombinálva a spermiumok méhszájhoz jutását hivatottak megakadályozni. Legnagyobb hátránynak ebben az esetben is a nehézkes és időigényes felhelyezést mondhatjuk, valamint azt a tényt, hogy a biztosabb fogamzásgátló hatás eléréséhez legalább a közösülést követő 6 óráig szükséges a hüvelyben hagyni az eszközt.

Alkalmazásukhoz méretvétel szükséges, a felhelyezést a közösülést megelőző nyolc órában a páciens végzi. Előnyük a hormonmentesség, hátrányuk a nehézkes alkalmazás melletti magas hibaszázalék. Kutatások szerint a használat első évében a teherbeesés akár 20%-os valószínűséggel következhet be.

Spermicidek (nonoxynol-9, octoxynol)

A számos formában elérhető spermicidek alkalmazása Magyarországon a legelterjedtebb hüvelyi fogamzásgátló módszernek számít, amely lényege a spermiumok mozgásának csökkentése, ily módon a nyakcsatornába kerülés megakadályozása. Nagy előnyük, hogy számos formában állnak rendelkezésre (pl.: krém, zselé, tampon, film, kúp, hab). Igen könnyen alkalmazhatóak, nem igényelnek előzetes felhelyezést, a hozzáadott anyagok révén általában síkosítóként is használatosak.

Hátrányuk a hüvelyi irritáció, illetve a nonoxynol-9 hüvelyi normál flórát károsító hatása, mely hüvelyi fertőzéshez vezethet. Tökéletes használat mellett a teherbeesés esélye 5-6% körülire tehető.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű a fogamzásgátlás egy új, korábban nem alkalmazott formája. Ötvözi a hormonális fogamzásgátlók előnyeit a hüvelyben alkalmazott módszerek pozitív tulajdonságaival. A módszer alapja egy 54mm-es átmérőjű, 4mm vastag műanyag gyűrű, melybe a kombinált fogamzásgátló tablettákban is alkalmazott etinil-ösztradiolt, illetve etonogesztrelt töltöttek. Ez a két hatóanyag naponta egyenlő mennyiségben szabadul fel az egyedi műanyag szerkezetből. Ennek köszönhetően az etinil-ösztradiol egész szervezetet érintő mellékhatásai (fejfájás, súlygyarapodás) is jóval kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem jelentkeznek.

A felszabaduló hormonmennyiség jóval alacsonyabb a kombinált tablettákban alkalmazott mennyiségnél, ám – ami még fontosabb, hogy – a hatóanyag közvetlenül és egyenletes tempóban a célszervekbe jut, és ily módon a peteérés biztos gátlása mellett elkerülhetőek a ciklus közbeni, illetve a rendszertelen vérezgetések. Az eszközt a ciklus elején a páciens maga helyezi fel a hüvelybe, majd onnan azt 21 nap elteltével távolítja el, ennek hatására 2-3 napon belül ún. megvonásos vérzés jelentkezik.

Az eszköz legnagyobb hátránya a hüvelyi irritációt okozó hatása, amely azonban csak kevés esetben jelentkezik, valamint a közösülés közben – a partner esetében – előfordulhat kellemetlen érzés. A módszer igen biztonságosnak tekinthető, az előírásoknak megfelelő használat esetén a teherbeesés esélye 1% alatt van.

(WEBBeteg / Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.