Gyomor-bélrendszer és fogamzásgátló

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A fogamzásgátló tabletták szedésének emésztőrendszeri hatásairól, illetve gyomor és bélrendszeri betegségek mellett szedett fogamzásgátlók hatékonyságáról írunk cikkünkben.

Okoz-e a fogamzásgátló tabletta hányingert, hányást?

Hányinger előfordulhat, leginkább az első ciklus során, illetve, ha valaki egyszerre nagyobb adag fogamzásgátlót vesz be, például kimaradt tabletta pótlásánál. Azoknál a nőknél, akiknél hányinger fordul elő az első ciklus során, ez a későbbiekben egyre kevesebbszer jelentkezik, majd megszűnik. Hányás nagyon ritkán fordul elő fogamzásgátló tabletta szedése mellett, ha a tabletta bevételét követő 2-3 órán belül jelentkezik hányás, az a tabletta felszívódását csökkenti.

A jelenség oka az ösztrogén, gyakrabban fordul elő sovány nőknél. Ha többhónapos problémamentes tablettaszedés után jelentkezik hányinger vagy hányás, az biztosan nem a tabletta szedése miatt alakult ki.

Okoz-e a fogamzásgátló tabletta epekövet?

Ritkán, és a fokozottabb kockázat csak a tablettaszedése első éveiben áll fenn. Önmagában a fogamzásgátló tabletta szedése nem rizikófaktor, csak azoknál a nőknél jelentkezik, akik eleve hajlamosak az epekövesség kialakulására. Az epekövesség oka maga a beteg epehólyag, ha már kialakult, akkor a legjobb megoldást a sebészi eltávolítás jelenti, kőoldás után az epehólyag funkciózavar miatt a kövesség visszatérésére lehet számítani.

Hogyan befolyásolják a fogamzásgátló tabletta hatását a fertőzéses emésztőszervi kórképek?

Az emésztőszerv fertőzéses kórképei gyakran járnak hasmenéssel, hányással, ilyen esetben a tabletta felszívódása zavart szenvedhet. Ha a tabletta hányás vagy hasmenés miatt nem tud felszívódni, akkor azt mielőbb pótolni kell.

Ha több tabletta felszívódása szenved zavart, akkor legbiztonságosabb, ha a hátralevő ciklusban kiegészítő védekezést is alkalmaz, vagy ha a tablettaszedés utolsó hetében történik a hányása vagy a hasmenés, akkor javasolt tablettamentes periódus beiktatása nélkül folytatni a fogamzásgátló tabletta szedését.

Hasmenéssel járó nem fertőzéses eredetű emésztőszervi kórképek és fogamzásgátló szedése

A gyulladásos bélbetegségek lefolyása hullámzó jellegű, a nyugalmi periódusokat követik a tünetes periódusok, melyekre jellemző többek között hasmenés is. Ilyen esetekben a fogamzásgátló tabletta felszívódása nem biztosított, szükség lehet magasabb dózisokra, de biztonságosabb, ha kiegészítő védekezést alkalmaz a megfelelő ideig.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a hasmenés napi többszöri híg vizes székletet jelent, és nem azonos az alkalomszerűen előforduló laza széklettel.

A fogamzásgátlók és egyéb gyógyszerek

Jó tudni, hogy az orális fogamzásgátlók kölcsönhatásba léphetnek más, egyidejűleg alkalmazott szerekkel.Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló eseteket és lehetőségeket. A fogamzásgátlók és egyéb gyógyszerek kölcsönhatásai

Tovább A fogamzásgátló tabletta egészségvédő hatásai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.