A fogamzás és a fogamzásgátlás legfontosabb számadatai

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Ahhoz, hogy sikeresen megtörténjen a fogamzás, 3 szerv szükséges. Elsőként fontos a normál petefészek aktivitás, mert így képződik érett petesejt, a méhkürtök intakt aktivitása szintén elengedhetetlen, és ezek mellett a spermiumok képződése és hüvelybe jutás is zavartalan kell, hogy legyen.

Számos egyéb tényező befolyásolja a teherbe esést, ezek közül az egyik legfontosabb az életkor. 30 éves kor után a termékenység hanyatlani kezd, általában 40 éves korra a felére csökken, majd 45 éves kor környékén szinte nulla.

Azoknál a nőknél, akik nem alkalmaznak fogamzásgátlást, az első hónapban a teherbe esés esélye 25%, és egy év alatt körülbelül 85%. Egy átlagos 28 napos ciklusban a termékeny napok a 10. és 16. nap közé esnek.

Ez az ovuláció időszaka, a petesejt 72 óráig megtermékenyíthető állapotban marad, a spermiumok pedig 3-5 napig képesek a petesejtet megtermékenyíteni. Tehát terhesség nemcsak az ovuláció napján, hanem az ovulációhoz közeli napokban is bekövetkezhet.

Fogamzásgátlási módszerek és hatékonyságuk

Ha egy pár nem akar gyermeket, akkor fogamzásgátlást alkalmaznak. Számos dolog befolyásolja azt, hogy ki milyen fogamzásgátlási módszer mellett dönt. A fogamzásgátlás módszere függ a szedett gyógyszerektől, a meglévő betegségektől, az egyes érzékenységektől, az életkortól, stb. Természetesen az egyes módszerek előnyei és hátrányai igen különbözőek, illetve az egyes módszerek megbízhatósága is más és más.

Az egyes módszerek megbízhatóságáról igen sokféle adatot olvashatunk, a közelmúltban egy olyan tanulmány készült, amelyben a korábbi tanulmányok eredményeit összegezték. Külön kell megemlíteni azt, hogy mekkora a nem kívánt terhesség esélye megfelelő vagy nem megfelelő használat során.

Vannak egyes módszerek, amelyeknél a megfelelő vagy nem megfelelő használat nem releváns megkülönböztetés, ilyen például a sebészi sterilizáció, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a méhen belüli fogamzságátló módszer, a progeszteron implantáció. Ezeknél a módszereknél 1% alatti a nem kívánt terhesség bekövetkezésének esélye.

A hormonális módszereknél (hüvelygyűrű, fogamzásgátló tabletta, progeszteron hormont tartalmazó injekció) a hatékonyság szintén nagyon jó, tökéletes használat mellett a nem kívánt terhesség esélye 1% körül van, míg a nem teljesen tökéletes használat esetén (sajnos ez a gyakoribb) 6-9%.

A barrier típusú módszereknél (az óvszer ebbe a csoportba tartozik) a tökéletes használat mellett a nem kívánt terhesség esélye 2 és 20% között van, míg a nem tökéletes használata mellett is csak 1-24%. a spermicideknél a tökéletes használat esetén is 18% a nem kívánt terhesség aránya, míg a nem megfelelő használat esetén 28%.

Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

  • Nincs fogamzásgátlás - 85
  • Megszakításos védekezés - 35
  • Naptár-módszer - 14-40
  • Spermicidek - 5-20
  • Méhszájsapka - 7-11
  • Óvszer használata - 3-4
  • Női óvszer - 1-5
  • Pesszárium spermiciddel - 2-3
  • Hőmérőzés - 0.5-3
  • Injekció - 0.03-2
  • Hormonális IUD - 0.05-0.1
  • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
  • Sterilizáció - 0.1-0.3
  • Implantátum - 0

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Oxygen Medical - Dr. Szabó Andrea, radiológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.