A spirál és a méhnyakrák

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A spirál csökkentheti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Egy aktuális tanulmány szerint ez a fogamzásgátló eszköz 50 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát.

Tíz méhnyakrákkal és 16 humán papillóma vírus (HPV) okozta fertőzéssel kapcsolatos kutatás eredményét analizálták. Ezekben a vizsgálatokban több mint 2000 nő vett részt.

A vizsgálatokat és az eredmények elemzését nemzetközi kutatócsapat végezte, és a Lancet Oncology c. szaklap közölte.

Hogyan csökkenti a spirál a kockázatot?

Noha a spirál nem befolyásolja a HPV-fertőzés gyakoriságát, ami a méhnyakrák kialakulásáért felelős, feltehetően csökkentheti annak a kockázatát, hogy a HPV-fertőzés méhnyakrákot okozzon. A kutatók ebben látják védő hatásának alapját. Mindezek mellett a spirál orvos általi behelyezése vagy eltávolítása alkalmat ad a korai stádiumban lévő tumor felfedezésére, eltávolítására. Elképzelhető, hogy a spirál a méhnyak nyálkahártyáján egy kismértékű krónikus gyulladást okoz, és az ez által kiváltott hosszú távú immunválasz meggátolhatja, hogy a HPV vírusok kifejtsék káros hatásukat.

Emellett a spirál a védekezés egyik legbiztonságosabb módja, Pearl-indexe: 2.

Az ismertetett kutatás tehát csupán azt mondja, hogy esetleg 50%-kal csökkentheti a kockázatot a spirál alkalmazása, egyáltalán nem biztosít tehát védelmet a méhnyakrák kialakulása ellen! Ezért még ha Ön ezt a fogamzásgátlási módszert választja is, akkor is javasolt beadatnia a HPV elleni védőoltást és emellett sem szabad elhanyagolnia a nőgyógyászati rákszűrésen való rendszeres részvételt.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító
Forrás: NetDoktor
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Méhnyakrák
A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban, mivel sok nő nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.