Fogamzásgátló tabletta növelheti vérnyomás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A fogamzásgátló tabletta nők milliói számára hatékony módszer a nem kívánt terhesség megakadályozására, a szabálytalan ciklus, illetve egyéb olyan kellemetlen tünetek kezelésére, mint a pattanások. Bár a fogamzásgátló tabletták hatékony gyógyszerek, fontos tudni, hogy hatással lehetnek a vérnyomásra.

A leggyakrabban használt fogamzásgátló gyógyszerek szintetikus keverékei az ösztrogén és progeszteron hormonoknak. Emellett léteznek csak progeszteron tartalmú fogamzásgátlók is. Ezek a hormonok azonban nem csak a fogamzás megelőzésére használhatók, de hordoznak bizonyos kockázatot is.

A progeszteron növelheti a vérnyomást

A progeszteron egy olyan hormon, mely hatással lehet a vérnyomásra. Ennek mechanizmusa bonyolult, de magába foglalja a hormon kaszkádokat és a kis vérerekre gyakorolt hatást is. Ezek miatt a hatások miatt a fogamzásgátló tabletta vérnyomás emelkedést okozhat. Ez a vérnyomás emelkedés lehet nagyon enyhe, de potenciálisan veszélyes is, és időnként megszüntetheti a fogamzásgátló hatást.

Mi növeli a kockázatot?

Noha a fogamzásgátló tabletta szedése melletti vérnyomás emelkedés kockázata nem vitatott, számos egyéb tényező is hozzájárulhat ehhez a komplikációhoz:

  • magas vérnyomás előfordulása a családban (különösen a női rokonoknál)
  • magas vérnyomás korábban való előfordulása
  • szívproblémák korábbi előfordulása
  • véredény problémák korábbi előfordulása


Ellenőriztesse vérnyomását mielőtt fogamzásgátló gyógyszert kezdene el szedni. A tabletta szedése alatt is rendszeresen ellenőrizze a vérnyomását, különösen, ha úgy érzi, az emelkedett.

Mi a teendő, ha emelkedik a vérnyomás?

Amennyiben emelkedik a vérnyomása a fogamzásgátló tabletta alkalmazása során, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy abba kell hagynia a gyógyszer szedését. Kérje ki orvosa véleményét, aki figyelembe véve az Ön egészségügyi állapotát, megfelelő tanáccsal és ajánlással fogja ellátni.

Ezek közé az alábbiak tartozhatnak:

  • folytassa a szokásos módon a tabletta szedését
  • váltson egy alacsonyabb progeszteron tartalmú tablettára
  • próbáljon ki másfajta fogamzásgátlási módszert

Bizonyos esetekben szükség lehet a fogamzásgátló szedésének abbahagyására. Kérdezze orvosát az alternatív fogamzásgátlási módszerekről!

Hogyan váltsunk fogamzásgátló tablettát?

Fogamzásgátló tabletta váltása történhet valamilyen probléma miatt, mely leggyakrabban a közti vérzés, libidócsökkenés, migrén, emlőfeszülés, rossz közérzet, súlynövekedés vagy időközben kiderült betegség esetén. A fogamzásgátló tabletták széles palettája elérhető ma már. Hogyan váltsunk?

(WEBBeteg - Cs. K.,fordító; forrás:about.com; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.