A fogamzásgátló tabletták és az endometriosis

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhességet akadályozzák meg, hanem terápiaként is alkalmazhatóak. Egyre gyakrabban kerül szóba az endometriosis, hiszen sok nő esetében ez a betegség okozza a meddőségi problémákat. Az endometriosisban szenvedő nők jelentős részében nem is kerül diagnosztizálásra a kórkép, sok esetben a tünetek nem jellegzetesek.

Az endometriosis tünetei

Endometriosis a termékeny korban lévő nők 5–15%-ban fordul elő, az esetek 95%-ában a termékeny életszakaszban. Az endometriosisra jellemző a ciklikus fájdalom, mely a menstruációs vérzéssel egy időben jelentkezik. Ezzel egy időben jelentkezhetnek egyéb tünetek attól függően, hogy mely szervek érintettek, véres vizelet, ha a hólyag érintett, ha a bélrendszer érintett, véres széklet és fájdalommal kísért székletürítés jelentkezhet, vagy ritkán olyan nem megszokott helyeken jelentkezhet ciklikusan vérzés, mint a köldök, a hasfal vagy a gáttájék. A fájdalom gyakran már a menstruáció előtt jelentkezik.

Gyakori az aktus alatt jelentkező fájdalom, kialakulhat krónikus hátfájás. Amiatt, hogy a tünetek sokszor nem jellegzetesek, gyakran a meddőségi problémák kivizsgálása során derül fény az endometriosisra, illetve maga az endometriosis okozza a meddőségi zavarok igen jelentős részét.

A meddőség okai lehetnek a méhkürt körüli összenövések és a petefészkek körüli letapadások károsítják, melyek a petesejtnek a petefészkekből történő kikerülését, vándorlását, magukat a petefészkeket, és így a megtermékenyülést negatívan befolyásolják. Az endometriosis elősegítheti a spermiumok méhkürthöz való letapadását.

A fogamzásgátlók szerepe az endometriosis kezelésében

Az endometriosis kezelésére többféle alternatíva áll rendelkezésre. Ha a beteg nem tervez terhességet akkor kiváló lehetőséget nyújtanak a fogamzásgátló tabletták. Leginkább enyhébb esetekben alkalmazzák a hormonális fogamzásgátlókat terápiás szerként az endometriózis kezelésében. Például panaszmentes betegnél véletlenszerű mellékleletként talált endometriózis esetén kis dózisú harmadik generációs fogamzásgátló adása 3 hónapos ciklusonként igen jótékony hatású lehet. A hatásmechanizmus a következő: az ösztrogén-progeszteron kombináció hatása terhességhez hasonló állapotot alakít ki, mivel a méhnyálkahártya oly módon alakul át, mint terhességben, majd elsorvad. Olyan készítmények alkalmasak a kezelésre, amelyekben a sárgatesthormon-jelleg kifejezett.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.