Megszakításos közösülés: Mennyire biztonságos védekezés?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer.

Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást.

Megszakításos közösülés - Érdemes odafigyelni a biztonságos védekezésre

Okozhat-e az előváladék terhességet?

Az előváladék az a folyadék, amit a férfi teste termel szexuális érintkezés során. A folyadék a húgycsövön át jut a péniszbe, és segít utat törni az ondónak, amely ejakuláció során szabadul fel, és a legnagyobb spermium koncentrációt tartalmazza. Az előváladék elegendő spermiumot tud "felvenni" az előző ejakulációkból a húgycsőben maradt spermiumok közül ahhoz, hogy terhességet okozhasson. Előváladéktól lehetek-e terhes?

A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából.

Elég megnézni, hogy a módszert használó harmadik világbeli országokban hány gyermek születik egy családban.

Fiataloknál az is közrejátszik, hogy sokan a megszakításos közösülést választják, hogy nem mernek orvoshoz fordulni fogamzásgátló felírása céljából, nem merik szüleikkel megosztani, hogy nemi életet élnek, félnek, hogy kiderülne, ha fogamzásgátlót szednének.

Sokan attól is taratank, hogy a fogamzásgátlótól valamilyen probléma, betegség alakul ki a szervezetükben, pedig nagy esetszámú vizsgálatok eredményeiből látjuk, hogy ez a félelem alaptalan.

Miért nem biztonságos a megszakításos közösülés?

Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlási módszer kiválasztásánál fontos szempont a nő életkora, esetleges betegségei, és hogy van-e már gyermeke.
A fogamzásgátlásról a WEBBetegen

Főleg a fiatalok abban a tévhitben élnek, hogy majd a fiú „vigyáz” pedig nem lehet eléggé óvatosnak lenni. Az ejakulációt megelőzően az előváladékban is lehetnek spermiumok, így a hüvelybe kerülve ezek könnyen okoznak nem kívánt terhességet. Másrészt, ha valakinek a szexuális életben még nincs kellő tapasztalata, nem is biztos, hogy tud „vigyázni”. A módszer hatékonyságát (vagy inkább hatástalanságát) jól lehet jellemezni a Pearl indexszel, mely azt fejezi ki, hogy a módszert alkalmazó 100 nőből egy év alatt mennyi esik teherbe. A Pearl index egyes adatok szerint megszakításos közösülés esetében akár 40 körül is lehet, ami pedig majdnem minden második nőt jelent a gyakorlatban.

Mi a teendő?

A fogamzásgátlásról

Az eddig megszakításos közösüléssel védekező, vagy inkább kockáztató pároknak javasolt biztonságos módszerre való áttérés. Sokkal jobb alternatíva az óvszer, vagy stabil párkapcsolat esetén még jobb a fogamzásgátló tabletta. A fiatal lányokat már a legtöbb nőgyógyászati intézményben speciális tinédzser vagy lányka szakrendelések várják, ahol személyre szabottan kapnak javaslatot fogamzásgátló szedésére. Napjainkban a hormontartalmú fogamzásgátlók ára is kedvező. Számos tanulmány igazolja, hogy a korszerű fogamzásgátló tabletták mellett nem kell félni se a teherbe esés, se a szövődmények kialakulásától.

Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

  • Nincs fogamzásgátlás - 85
  • Megszakításos védekezés - 35
  • Naptár-módszer - 14-40
  • Spermicidek - 5-20
  • Méhszájsapka - 7-11
  • Óvszer használata - 3-4
  • Női óvszer - 1-5
  • Pesszárium spermiciddel - 2-3
  • Hőmérőzés - 0.5-3
  • Injekció - 0.03-2
  • Hormonális IUD - 0.05-0.1
  • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
  • Sterilizáció - 0.1-0.3
  • Implantátum - 0

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.