Sürgősségi fogamzásgátlás és a nemi betegségek

MTI
megjelent:

Az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés nem csökkentette a kamaszkori terhességek számát Nagy-Britanniában, és valószínűleg összefüggésben van a nemi úton terjedő betegségek terjedésének növekedésével is - figyelmeztettek szakemberek.

A Nottinghami Egyetem munkatársai egy tizenegy évvel ezelőtti kormányzati tervezet hatásait vizsgálták, amely arra ösztönözte a különböző helyi egészségügyi hatóságokat, hogy a gyógyszertárakban ingyen és vény nélkül tegyék hozzáférhetővé az esemény utáni tablettákat a 16 éven aluli tinédzserek számára.

Fogamzásgátló tabletták típusai

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Milyen típusú fogamzásgátló tabletta a legmegfelelőbb az Ön számára? Fogamzásgátló előnyök és hátrányok

A Journal of Health Economics című folyóirat honlapján megjelent tanulmány szerint azokon a területeken, ahol bevezették a sürgősségi fogamzásgátlás rendszerét, öt százalékkal növekedett a nemi úton terjedő betegségek aránya a kamaszok körében, a 16 éve alatti korosztály esetében pedig 12 százalékkal. Az eredmények egy esetleges összefüggést is kimutattak az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés és a kamaszkori terhességek számának enyhe növekedése között.

A sürgősségi fogamzásgátlás megkönnyítése a brit kormány 1999-ben meghirdetett tinédzserkori terhességgel foglalkozó stratégiájának egyik központi részét képezte. Azzal a céllal hirdették meg, hogy 2010-re felére csökkenjen a kamaszkori terhességek száma.

Mivel csökkenthető a nemkívánt terhességek száma?

Számos korábbi tanulmány bebizonyította, hogy sem a fogamzásgátlókhoz való könnyebb hozzáférés, sem az abortusz legalizálása nincs jelentős hatással a nem kívánt terhességek, vagy az abortuszok számának csökkenésére. A tanulmányban a szakemberek a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataira támaszkodva az 1998 és 2004 közötti összes tinédzserkori terhességet áttekintették, külön alcsoportokként kezelve a 16 és 18 éves korosztályt.

Az eredmények szerint a kamaszkori terhességek aránya a csúcsot jelentő 1998-tól erőteljes visszaesést mutatott 2003-ig, majd egy évvel később kissé ismét megemelkedett, amikor a sürgősségi fogamzásgátlás rendszere a virágkorát élte.

"Tanulmányunk rendkívül jól szemlélteti, hogy egy kormányzati beavatkozás néha milyen szerencsétlen és szándékolatlan következményekhez vezethet. Az a tény, hogy a nemi úton terjedő betegségek előfordulási aránya megnőtt a sürgősségi fogamzásgátlás rendszerét bevezető helyeken, bizony kételyeket ébreszt a közpénzek megfelelő felhasználásával kapcsolatban" - idézte David Patont, a tanulmány egyik készítőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.

Antibiotikum és fogamzásgátló

Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.
Antibiotikum és fogamzásgátló

(MTI)

Cikkajánló

Sürgősségi fogamzásgátlás
Amennyiben egy szexuális együttlétkor nem védekezik egyik fél sem, és az esetleges teherbeesés - ha létrejön - nem vállalható a párnak, akkor felmerül a sürgősségi fogamzásgátlás lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nem pótolják a szexuális úton terjedő betegségek elleni szükséges óvintézkedéseket, és nem alkalmasak arra, hogy megszakítsák a fennálló terhességet.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.