Használati tárgyakkal is elkapható a HPV? A HPV-fertőzés terjedése

WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A humán papillomavírus (HPV) fertőzést a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségként tartjuk számon. A vírus azonban nem kizárólag nemi úton terjed, ezért ritkább esetben akár szexuális életet nem élők, vagy gyerekek is lehetnek HPV-fertőzöttek.

Minden szexuálisan aktív nőnél fennáll a rizikója annak, hogy olyan humán papillomavírus-törzzsel fertőződik, amely a későbbiekben méhnyakrákot vagy más daganatot (szeméremtestrák, garattumor, stb.) okozhat. Kevesen tudják, hogy a férfiak is hasonló veszélynek vannak kitéve, hiszen a péniszrák kialakulásában is szerepet játszhat a vírus, sőt akár jó- vagy rosszindulatú szájüregi elváltozásokat, vagy végbéltáji daganatot is okozhat orális vagy anális szex útján.

A korán elkezdett nemi élet fokozza a HPV-fertőzések gyakoriságát, amely különösen a 25 év alatti fiatal felnőttek körében gyakori. A fertőzés tehát elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, ugyanakkor egyéb fertőződési utak is lehetségesek. Számos olyan esetben is feljegyezte a szakirodalom a fertőzöttséget, ahol a beteg bizonyítottan nem élt nemi életet.

A nem nemi úton történő terjedés lehetőségei

A humán papillomavírus elsősorban közvetlen emberi érintkezéssel terjed, ami nem csupán szexuális természetű érintkezést jelenthet. A HPV a nyálkahártyákon és a bőrön is fertőzőképes illetve átadható marad, így a bőrfelülettel, ujjakkal történő érintés, vagy a csók is képes a vírus továbbadására, a víruscsalád alacsony kockázatú (többnyire szemölcsöket okozó) és magas kockázatú (daganatképződésre hajlamosító) típusai esetén is. A HPV a megfertőzött egyén testének ezután más, az érintkezéstől távolabbi területeire is átterjedhet (önfertőzés).

A HPV átadható az anyáról a csecsemőre is, ami egyes kutatások szerint megtörténhet magzati korban az anyaméhben is, de biztosabbnak látszik a szülés során történő vírusfertőzés az átadásban.

Valóban terjesztik a használati tárgyak a HPV-t?

A hétköznapi tárgyakon keresztül történő fertőzés esélyét növeli, hogy a HPV nehezen elpusztítható vírus, a szokásos higiéniai eljárások nem képesek teljesen kiirtani a kórokozót, még a rutin sterilizáláson átesett orvosi eszközökön is mutatták már ki kis mennyiségben a vírust.

Mindez felveti a humán papillomavírus közvetett átadásának lehetőségét, amikor nem közvetlen emberi érintkezés útján, hanem különböző használati tárgyakon keresztül terjed át a vírus egyik emberről a másikra. Kézenfekvő módon merül fel a WC-ülőke, a közös törölközőhasználat vagy más, a bőrrel szintén közvetlenül érintkező tárgyak szerepe a fertőzés terjedésében.

Az eddigi kutatások szerint bár a vírus-DNS-t valóban sikerült kimutatni némely használati tárgyon, ennek emberre történő továbbadását és a fertőzés kialakulását még nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. A hétköznapi használati tárgyakkal, esetleg orvosi eszközökkel történő továbbadás tehát elméletileg lehetséges, de igen kis valószínűségű. A szintén HPV vírusok okozta condyloma (nemi szervi szemölcs) terjedhet fertőzött hámsejteket tartalmazó használati tárgyakkal, ami akár kisgyermekeknél is fertőzés forrása lehet.

A vízzel történő érintkezés (pl. strandon, uszodában) kapcsán való terjedés még vita tárgyát képezi, bár kimutatható lehet a vírus a medencében, az eddigi adatok szerint ez még nem okozott HPV-fertőzést a közös úszóvizet használókban. Azonban ha valaki kiül pl. a medence szélére, akkor már nyilvánvalóan fennáll a veszélye a vírus bőrre kerülésének.

Hogyan előzze meg a HPV-fertőzést?

Mivel a vírus nem csupán szexuális úton terjed, az óvszer sem nyújt teljes védelmet. Használata csökkenti ugyan a fertőzés kockázatát, de nem ad teljes védelmet a HPV ellen, a kórokozó a fertőzött bőrfelületről is átkerülhet a partnerre.

A vírus a hétköznapi fertőtlenítési eljárások során nem pusztítható el teljes mértékben a használati tárgyak felszínéről (bár léteznek teljes körű sterilizálást biztosító módszerek, pl. az UV-C besugárzás), ugyanakkor a közvetett vírusfertőzés nem tartozik a HPV terjedési útvonalai közé, így a HPV szempontjából nem szükségesek különleges óvintézkedések. (Természetesen más fertőzések, például gombafertőzés esetén indokolt a közös törölköző-, papucs-, ruházat, sőt akár körömolló használatának kerülése.)

Napjainkban már lehetőség van védőoltás alkalmazására is, a védekezés nehézségei miatt a szakemberek a monogám szexuális szokások mellett ezt tartják a HPV elleni leghatékonyabb védelemnek. Hazánkban kétféle HPV elleni oltás lett törzskönyvezve, amik ingyenesen igényelhetőek a hetedik osztályos lányok és fiúk számára, valamint megvásárolhatóak patikai forgalomban.

A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Tünetek és betegségek

WEBBeteg összeállítás - Non-sexual HPV transmission (PubMed); Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
HPV
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.