Ízületi fájdalom kullancscsípés miatt?

Dr. Rákóczi Éva
szerző: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - WEBBeteg
frissítve:

Édesanyámat két éve megcsípte egy kullancs, amit eltávolított. Néhány nap múlva vöröses, kerek folt jelentkezett a csípés helyén, ami magától elmúlt. Sajnos, akkor nem keresett fel orvost a problémával. Most már elviselhetetlen ízületi fájdalmai vannak, és ez nem igazán tudható be a gerincsérvének. Okozhatja ezt a kullancscsípés? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A kullancscsípés után megjelenő vörös folt biztos a Lyme-kór akut fertőződés tünete volt, amelyre megfelelő antibiotikumkezelést kellett volna kapnia édesanyjának.

Késői tünet és betegségmegjelenés lehet a kullancscsípés után az ízületi bántalom. Ennek kivizsgálása céljából javasolt fertőzéstan szakorvost felkeresni. Ha nem megoldható, akkor reumatológus vagy belgyógyász szakorvos is tud Önnek ebben segíteni.

A legfontosabb, hogy történjék meg a szerológiai vizsgálat Lyme-kór irányában, illetve egy korrekt reumatológiai diagnosztika, mert a háttérben sok más egyéb betegség is szóba jöhet az ízületi panaszok hátterében.

Lyme-kór - Hová fordulhat vizsgálatért?

A Borrelia laborvizsgálata nem egyszerű, a rutin diagnosztikában használt tesztek nem mindig megbízhatóak. A Borrelia baktérium, sokkal bonyolultabb élőlény, mint egy vírus, emiatt - mint a baktériumok esetében általában - a szerológiai vizsgálat és az eredmény értelmezése is bonyolult lehet.
Lyme-kór - Hová fordulhat vizsgálatért?

Tovább Olvasson bővebben a WEBBetegen a Lyme-kórról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus

Cikkajánló

A Lyme-kór

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Lyme-kór
A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.