Hogyan fertőz újra ugyanaz a vírus?

MTI
megjelent:

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet. A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene.

Megfejtették amerikai kutatók, hogy a citomegalovírus miként képes újrafertőzni azokat az embereket is, akik erős immunválasszal reagáltak az előző fertőzésére. A megállapítás új utakat nyithat a vakcinafejlesztésben is, például az AIDS és a malária ellen.

Tudta?
Nyelőcsőgyulladást okozhat citomegalovírus fertőzés. A nyelészavarokról bővebben

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatói, majmokat tanulmányozva úgy találták, hogy a gyakori citomegalovírus - amely a felnőtt lakosság akár 80 százalékát megfertőzte - a vírusok többségével ellentétben legyőzheti a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a fertőzött sejteket.

"A citomegalovírus lényegében képes kikapcsolni egy fertőzött sejt eltávolítást kérő üzenetét. Ez lehetővé teszi a citomegalovírusnak, hogy felülkerekedjen ezen a kritikus immungáton az újrafertőzéskor" - magyarázta Klaus Frueh, a kutatás egyik vezetője.

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet.

A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene. A mostani tanulmány azt is jelzi, hogy a citomegalovírus alkalmas lehet virális vakcinavektornak, amely más kórokozók genetikai anyagát szállíthatja, így juttatva be azokat a testbe.

A legtöbb virális vakcinavektort csak egyszer használhatják fel, ám a citomegalovírust újrafertőzési képessége, alkalmassá teszi a többszöri alkalmazásra olyan vakcinák "szállítójárműveként", melyek például a HIV, a hepatitisz C, a malária és a tuberkulózis fertőzést előznék meg.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.