A-tól G-ig - sokféle hepatitis vírus

MTI
megjelent:

Magyarországot is fenyegeti a Kelet-Európán végigvonuló hepatitis-hullám. A következő öt-tíz évben folyamatosan nőhet a fertőzöttek száma, ezért az egyik vezető halálok maradhat a májbetegség okozta halálozás - mondta Telegdy László főorvos, a Májbetegekért Alapítvány vezetője, a szervezet Szigeten felállított sátránál az MTI-nek.

Jelenleg a hepatitis B és C vírus elterjedtsége is alacsony Magyarországon. B vírussal a lakosság 0,6-0,8, C vírussal a magyarok egy százaléka fertőzött.

Ez nagyjából megfelel az európai átlagnak.

A keleti szomszédoknál, így Romániában és Ukrajnában azonban már jóval magasabb a fertőzöttek aránya. A migráció következtében azonban a vírus Magyarországra is bekerülhet, az intravénás droghasználat terjedése pedig tovább ronthatja a helyzetet - mutatott rá Telegdy László.

A főorvos szerint, nem kell robbanásszerű emelkedésre készülni, de folyamatosan egyre többen fognak megfertőződni a vírussal Magyarországon a következő öt-tíz évben.

Az egyre több fertőzött miatt, valószínűleg nem csökken majd a májbetegségben meghaltak száma sem a következő években, így Magyarország továbbra is listavezető maradhat a májbetegség okozta halálozás alapján az Európai Unióban - tette hozzá.

Hepatitis - tájékoztatás és szűrés a Szigeten

Magyarországon a hepatitis kezelésére, csaknem egymilliárd forintot fordít az egészségügy, a kezelt betegek 50-60 százaléka gyógyítható meg - mutatott rá a szakember, aki szerint fontos a megelőzés, a lakosság és az orvosok tájékoztatása.

A hepatitis A

Mit kell tudni a hepatitis A fertőzésről>

A tájékoztatás egyik formája, hogy az idén már negyedszer vesz részt a Májbetegekért Alapítvány a Sziget fesztiválon. Amellett, hogy információt adnak a szigetlakóknak a betegségről, a múlt évtől anonim hepatitis-szűrést is végeznek.

Tavaly 300 tesztet csináltak, egy C vírussal fertőzött fiatalt találtak. Idén gyakorlatilag korlátlan számú szűrést tudnak elvégezni - fűzte hozzá.

A-tól G-ig: sokféle hepatitis vírus

A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőző májártalmak gyűjtőneve.

Hepatitis-A - ételtől is elkapható?

"Olvastam a napokban, hogy aki Horvátországba utazik, érdemes magát beoltatni hepatitis-A ellen, mert nem úgy készítik el az ételt, hogy mentesítve legyen a vírus ellen. Reális ez a probléma?"
Az orvos válasza>

A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, azonban még korántsem ismert valamennyi kórokozó.

A hepatitis A, a járványos májgyulladás vízzel, élelmiszerrel terjed.

A megbetegedések száma az elmúlt 20-25 évben drasztikusan csökkent Magyarországon, ahogyan a higiénés viszonyok javultak. Ma már száz alatt van az évente jelentette hepatitis A fertőzések száma.

A B vírus okozta hepatitis testnedvekkel terjed, így szexuális úton vagy tetováláskor, testékszerek behelyezésekor és intravénás droghasználat esetén.

Májmegnagyobbodás

A máj nagysága fizikális vizsgálattal (kopogtatással) is jól megítélhető szakember számára, de a hasi ultrahangos vizsgálat is pontos képet ad. A májmegnagyobbodás okai és tünete

A vírus azért veszélyes, mert nagyon súlyos májbetegséget, akár májrákot vagy májzsugorodást okoz.

A hepatitis C főként vérrel terjed, az esetek 80 százaléka krónikussá válik, a krónikus májgyulladás pedig akár évtizedekig is észrevétlen maradhat.

(MTI)

Cikkajánló

Hepatitis C

Dr. Horváth Balázs, Dr. Árki Ildikó
Hepatitis
Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.