Megharapta a lányom egy kutya, mire kell figyelnem? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Megharapta egy kutya a lányom. A gazdái szerint be van oltva veszettség ellen, de én mégis aggódom. Hogy veszem észre, ha baj van? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

"Tegnap egy, az utcán kódorgó kutyát simogatott az 5 éves lányom, és a kutya kicsit megkapta a mutatóujját, vérzett is neki, de nem volt vészes, az ijedelem nagyobb volt. Mint utóbb kiderült, a kutya egy néhány házzal feljebb lakó házaspáré, és elmondásuk szerint be volt oltva a kutya veszettség ellen. De én mégis negyon aggódok. Hogyan veszem észre, ha van valami baj? A kutya hogyan viselkedik olyankor, ha veszett? Gyógyítható ez a betegség? Ha kap oltást ellene, biztosan meggyógyul?"

Kedves Edina!

Ilyen esetben a dolognak jogi és egyéb következményei vannak, szigorú szabályokat kell betartani. Először is a gyermeket el kell vinni a gyermekorvoshoz, be kell neki jelenteni az esetet, akár ügyeletbe is mihamarabb.

A kutya gazdájának kötelessége - vagy ha ő nem teszi, akkor önöknek - az illetékes állatorvosnak bejelenteni az esetet.

Neki ki kell menni és ő megállapítja, hogy a kutya tényleg be volt-e oltva, illetve, ha szükségét látja, akkor 2 hétre karanténba zárja a kutyát.

Már az első vizsgálat alkalmával is az állatorvos kiad egy papírt, amit 24 órán belül a gyermekorvosnak el kell vinni, majd 2 hét múlva úgyszintén kiad egy lapot a záróvizsgálat eredményéről.

Ha a kutya nem volt beoltva, akkor szóba jön a veszettség elleni oltás, de mivel ez nem veszélytelen, így nagyon körültekintően kell eljárni.

Házikedvencek által terjesztett betegségek

Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. Házikedvencek által terjesztett betegségek

(WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.