Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

A szűrésre jelentkezők számánál talán sokkal többen vannak azok, akik attól félve, hogy kiderülnek az adataik, mégiscsak a bizonytalanságot választják, és elkerülik a szűrőállomásokat.

Bárki kérheti a tesztet

HIV-fertőzés tünetei a szájban

Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk? Az orvos válaszol

Pedig az aggodalom felesleges. Bárki besétálhat az utcáról, és kérheti a tesztet - mondta el dr. Kohut Zsuzsa, a Hajdú- Bihar megyei ÁNTSZ regionális tisztiorvosa, epidemiológus.

Ők (és más szűrésen sem) semmilyen igazolványt, adatot, nevet, TAJ-kártyát nem kérnek, hiszen az anonimitást komolyan kell venni. Nem rögtön tűvel esnek neki a jelentkezőnek: a tényleges vérvételt megelőzi egy tanácsadás, beszélgetés, amit csak speciális tanfolyamot végzett munkatárs tarthat.

Ők tanulnak a nemi betegségekről, az AIDS-ről és persze pszichológiai képzettséget is kapnak. A beszélgetés arra is kiterjed, hogy mikor történhetett az az esemény, amelynek során fertőződhetett az illető. Hiszen minimum 6 hétnek el kell telnie, hogy az ellenanyag kimutatható legyen. - tette hozzá Kohut Zsuzsa.

A HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója a HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei?

Mennyit kell várni az eredményre?

Ha vérvételre kerül a sor, az illető mond egy jelszót (ez lehet egy számkód, egy szó, bármi), ez azonosítja ezután a mintát. Általában egy hét alatt van eredmény, persze ha ünnep jön közbe, ez az idő meghosszabbodhat. Valamivel kell igazolni, hogy az eredményt átvette a jelentkező, de itt sem kell megszokott személyazonosításra gondolni: lehet ez akár egy x is az aláírás helyett.

Attól sem zárkózik el az ÁNTSZ, hogy telefonon adja meg az eredményt, ha a telefonáló tudja a jelszót. Ha negatív, akkor megmondják, de ha valami gond van a mintával, személyes találkozót kérnek. Itt nem kell rögtön pozitív eredményre gondolni! Ha felmerül ennek gyanúja, újabb tanácsadás következik újabb vérvétellel. Továbbra sem kell semmivel igazolni a személyazonosságot!

Ha fennáll a HIV-fertőzés gyanúja

Ha valakinél felmerül, hogy HIV-pozitív, a budapesti László kórházba kell mennie vizsgálatokra. A megyei ÁNTSZ-ek megkapják az esetleges pozitívok KÓDJÁT, tehát továbbra sem tudják a személyes adatokat. Legfeljebb annyit, hogy van a megyében egy UKD jelzésű fertőzött.

Azt minden esetben tanácsolják a fertőzötteknek, hogy segítsenek felderíteni a kapcsolatrendszerüket, emberségből is. Minél hamarabb derül ki, hogy valaki hordozza a HIV-vírust, annál hamarabb lehet megkezdeni a kezelését.

Kohut Zsuzsa szerint, a komolyabb rizikófaktorba tartozók inkább Pestre mennek szűrésre, bár ők sem küldenek el senkit. Ugyan egy héten kétszer van szűrés náluk, de a rendelési idő lejártakor sem rakják ki az ügyfeleket, mindenkire szánnak időt. A Campus- fesztiválra is kitelepülnek a HIV-szűréssel, így még többeket érhetnek el akár információval, akár a szűrési lehetőséggel.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.