Újabb hatásos koronavírus-vakcina szolgálhatja a pandémia leküzdését

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az AstraZeneca gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem együttműködésében kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina (azonosító jelzése AZD1222) átlagosan 70 százalékban hatékony a vírusfertőzés megelőzésében - jelentették be november 23-án.

A 23 ezer brit illetve brazil önkéntesnél 30 esetben alakult ki COVID-19 a két dózissal beoltott alanyok körében, és 101 esetben a placebo ágon lévőknél, ennek alapján jelentették be az átlagosan 70 százalékos hatékonyságot.

Az átlag arra vonatkozik, hogy kétféle oltási módszert (sémát) alkalmaztak a próbák során. Az egyik dozírozásban az önkéntesek fél adagot kaptak a hatóanyagból, majd ezt követően, 1 hónappal később 1 teljes adagot – ekkor 90%-os hatékonyság mutatkozott. A másik dozírozásban 1 hónapos különbséggel 1-1 teljes adagnyi vakcinával oltattak, ekkor 62%-os volt az eredményesség. A kettő átlaga adja a 70 százalékot.

Egyik beoltottnál sem fordultak elő súlyos mellékhatások, nem volt megbetegedés, nem került sor kórházi ellátásra. Az AZD1222 vakcina minden dózisa jól tolerálhatónak bizonyult – amivel, szakértők szerint, a vakcina elérte az elsődleges hatékonysági végpontot a COVID-19 megelőzésében.

„Mindez azt mutatja, hogy olyan hatékony vakcina van a kezünkben, ami sok életet menthet meg. Nagyon izgalmas, hogy az egyik dozírozás 90%-os eredményt hoz, és ha ezt a metódust követjük a rendelkezésre álló készlettel, többeket fogunk tudni vakcinázni”– összegezte a közbülső eredményeket Andrew Pollard, az oxfordi vakcinapróba fő vizsgálója. Azt is kiemelte, hogy ez a közösen fejlesztett oltóanyag kifejezetten eredményes a COVID-19-fertőzés megakadályozására a kórházi kezelések és a súlyos esetek megelőzése szempontjából.

Hogyan működik a vakcina?

A vakcina a csimpánzokat megfertőző influenzavírus genetikai módosítását tartalmazza. A változtatás célja, hogy ne okozzon embernél fertőzést, és közben hordozza a koronavírus egy részének: a tüskefehérjének a tervrajzát. Amint ez a tervrajz a szervezetbe kerül, a sejtek tüskefehérjét kezdenek létrehozni, amit fenyegetésként fog fel az immunrendszer és megpróbálja elnyomni.

Az AstraZeneca és Oxfordi Egyetem oltásának előnyei

A bejelentésre egy sor reményt keltő egyéb közlemény nyilvánosságra kerülése után került sor: a múlt héten a Pfizer-BioNTech, majd a Moderna eredményéről szóltak a hírek. Miután a Pfizer és a Moderna vakcinája 95 százalékos védelmet kínál a COVID-19 ellen, a 70-es szám esetleg kiábrándítóan alacsonynak látszódhat a közvélemény szemében. Ám szakértők szerint, még egy hónappal ezelőtt is győzelemként tekintettünk volna bármire, ami 50%-nál magasabb védelmet kínál. Ehhez képest a 70% még a szezonális influenza elleni védőoltás hatékonyságát is túlszárnyalja.

Az AstraZeneca vakcinájának erőssége, hogy szállíthatják, tárolhatják „normális” hűtési (hűtőszekrényre jellemző) hőfokon: 2-8°C-on, legalább 6 hónapon át tárolható, és a jelenleg létező oltóközponti hálózat keretein belül beadható. Mivel egyszerű hűtőszekrényben is tárolható, a világ minden sarkába könnyedén szállítható, szemben a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinájával.

Az új vakcinajelölt előállítása ráadásul jóval olcsóbb, mint a versenytársaké: az Oxford vakcina előállítási ára 3 font körüli lesz (kb. 1200 Ft.), míg a Pfizer-é 15 font (6100 Ft.) és a Modernáé 25 font (10 100 Ft.) körüli.

A gyártás könnyen felfuttatható, engedélyezés esetén 2021 folyamán már 3 milliárd adagnyi előállítására lesz képes az AstraZeneca gyógyszercég.

Fontos mérföldkő

„A vakcina hatékonysága és biztonságossága alapján kijelenthető, hogy nagyon is hatásos eszköz lesz a COVID-19 ellen, és azonnali hatást mutat majd ebben a járványügyi szükséghelyzetben”– mondta Pascal Soriot (Astra Zeneca, ügyvezető igazgató) jelentős mérföldkőnek nevezve ezt a fejleményt a világjárvány, az egészségügyi krízis elleni küzdelemben. Fontos elemként emelte ki, hogy „a vakcina ellátási lánca igen egyszerű. A nonprofit elkötelezettségünk pedig a garancia arra, hogy széles körben, egyenlő arányban, és késlekedés nélkül lehet majd hozzájutni.

Az AstraZeneca haladéktalanul elkészíti a törzskönyvi dokumentációt és benyújtja az egészségügyi hatóságok számára világszerte, hogy megindulhasson a (korai) jóváhagyási folyamata. Az Európai Unióval kötött szerződésük szerint akár 400 millió adagot szállítanak az AZD1222 vakcinából a tagállamok számára.

A következő hetekben még több adat várható a folytatódó vizsgálatok alapján, ezek további elemzése megváltoztathatja a hatékonyságra vonatkozó eredményeket, miközben segíthet megállapítani a védelem, a védettség tartósságára vonatkozó kilátásokat is.

Minden jó hír ellenére le kell szögezni, hogy óriási kihívás elég vakcinát gyártani, és milliárdokat beoltani világszerte. Nem holnap lesz, amikor a világ visszatérhet a normális kerékvágásba, de hatalmas előrelépés, hogy a legnagyobb kockázattal élőket meg lehet óvni. „Talán nyáron már közelebb leszünk a megszokott élethez. De továbbra is figyelni kell magunkra, egymásra, míg mindenhová elér az oltóanyag” – figyelmeztet a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg összeállítás
Fazekas Erzsébet újságíró; Felhasznált források: Oxford-AstraZeneca Covid vaccine shows an average 70% effectiveness in preventing the virus (cnbc.com), Oxford University vaccine is highly effective (BBC), AstraZeneca sajtóközlemény

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.