Újabb uniós szerződés megkötését hagyták jóvá koronavírus-oltóanyag beszerzésére

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
megjelent:

Az Európai Bizottság ma jóváhagyta annak a szerződésnek a megkötését, melynek révén az Európai Unió hozzájuthat a CureVac európai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcinához. Ez az ötödik szerződés a sorban, melyet a Bizottság koronavírus-oltóanyag beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel.

A szerződés értelmében a tagállamok első körben 225 millió adat oltóanyagot vásárolhatnak majd, és ezt követően további 180 millió adagot igényelhetnek a cégtől. A vakcina leszállítására akkor kerül majd sor, amikor bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos, egyúttal pedig hatásos a koronavírussal szemben.

A CureVac vállalattal kötött szerződés tovább fogja bővíteni az Európában gyártandó oltóanyagok körét: a Bizottság az elmúlt hónapok során már szerződött az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Janssen Pharmaceutica és a BioNtech–Pfizer vállalatokkal, az amerikai székhelyű Moderna gyógyszeripari céggel pedig sikeres tájékozódó jellegű megbeszéléseket folytatott. (A CureVac vakcinajelöltje jelenleg a 2-es fázisú vizsgálatok fázisában tart. - WEBBeteg)

Ez biztosítani fogja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve a vakcinázásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak.

Kapcsolódó

A CureVac németországi székhelyű európai vállalat, mely úttörő szerepet tölt be egy teljesen új, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló oltóanyagtípus kifejlesztésében. A vállalat július 6-án 75 millió euró összegű hitelmegállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal oltóanyagok – köztük az általa fejlesztett potenciális koronavírus-oltóanyag – kifejlesztése és nagy mennyiségben történő gyártása céljából. A Bizottság megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, valamint a vállalat oltóanyag-fejlesztés terén szerzett tapasztalata és az EU egészének ellátását biztosító gyártókapacitása miatt döntött a CureVac oltóanyag-fejlesztésének támogatása mellett.

A Bizottság finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, aminek fejében jogosultságot szerez, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon tőlük. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben ténylegesen megvásárolt oltóanyagok árába.

Tekintve, hogy igen kockázatos beruházni a koronavírus-oltóanyag kifejlesztésébe, a Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

(Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.