Országos tisztifőorvos: hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idős- és szociális otthonokban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: jelenleg 60 ilyen intézményt érint a koronavírus-fertőzés, ezekben 707 lakó igazoltan pozitív, a járvány második hullámában 55-en gyógyultak meg.

Azt mondta, az 1600 intézményben százezer ápoltat gondoznak, az intézményeknek csak a négy százalékába jutott be a vírus. Az érintett intézményekből tizenkettőben csak egy-egy pozitív gondozott van, 28 intézményben nem haladja meg a tízet a pozitív esetek száma, és hat olyan hely van, ahol 30 ember fertőzött.

A tisztifőorvos kérdés kapcsán beszámolt arról, hogy megvannak az antigénalapú gyorstesztek és a PCR-tesztek első összehasonlító eredményei. A vizsgálatok során a gyorstesztek megbízhatónak minősültek; ha a gyorsteszt pozitivitást mutatott, azt a PCR-teszt is megerősítette.

Beszámolója szerint számos kórház kapott ezekből a gyorstesztekből, amelyek a diagnózis felállításában segítenek, de - mint hangsúlyozta - nem váltják ki teljesen a laboratóriumi PCR-teszteket.

Az influenzaoltás beadhatóságával kapcsolatban megismételte, tüneteket mutató, aktív koronavírus-beteget nem oltanak, és szintén nem oltható az, aki - bár tüneteket nem mutat, de - szoros kontaktusnak minősülve házi karanténban van. Náluk meg kell várni a tíznapos karantén lejártát - tette hozzá.

Akiknél egyik eset sem áll fenn, azok olthatók, de erről minden esetben az oltóanyagot beadó orvos dönt egy előzetes orvosi vizsgálat alapján.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet az egészségi állapot karbantartása érdekében a kiegyensúlyozott táplálkozás, a napi gyümölcsfogyasztás, és a heti többszöri szabad levegőn tartózkodás, sportolás fontosságára.

Az őszi hónapokban ajánlott az idénygyümölcs, -zöldség fogyasztása háromszor egy nap, a tél folyamán viszont pótolni kell a vitaminbevitelt C- és D-vitamin formájában. Jelezte, a dohányzás és a nem mértékkel fogyasztott alkohol károsan hat a szervezetre, ezekről mindenképpen lemondani ajánlott.

Közölte: a csütörtökön elhunyt 33 ember közül a legfiatalabb 20 éves volt, aki egy gyorsan zajló, súlyos megbetegedésben szenvedett. Kórházban 1642 koronavírus-beteget ápolnak, 171-en szorulnak lélegeztetőgépre.

(Koronavírus Sajtóközpont)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.