A szaglásvesztés a COVID-19 megbetegedés rendkívül megbízható jele lehet

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A szaglás vagy az ízérzékelés elvesztése egy határozott jele annak, hogy valaki megfertőződött a COVID-19 megbetegedést okozó koronavírussal, és ez bizonyos esetekben egyéb tünetek, azaz köhögés vagy láz nélkül is jelentkezhet - számol be egy friss kutatás.

Az Egyesült Királyságból származó kutatók kifejtették tanulmányukban, hogy azoknak az embereknek, akik elveszítették a szaglásukat (anozmia) vagy az ízérzékelésüket, mérlegelniük kell az önkéntes karantént még akkor is, ha más tünetük nincs.

„Megállapításaink arra engednek következtetni, hogy a szaglás és az ízérzékelés elvesztése egy rendkívül megbízható indikátora annak, hogy az illetőnek valószínűsíthetően COVID-19 megbetegedése van, és ha csökkenteni szeretnénk ennek a járványnak a terjedését, akkor ezt az önkéntes karantén, a tesztelés és a kontaktkutatás kritériumának kell tekinteni” – nyilatkozta egy október 1-jei sajtóközleményben Rachel Batterham, a ’University College London’ és a ’University College London Hospitals’ munkatársa.

A kutatócsoport 590 fő olyan önkéntest vizsgált, akik újonnan veszítették el szaglásukat vagy ízérzékelésüket, és közülük 567 főnél végeztek COVID-19-tesztet.

Milyen eredményre jutottak?

A tesztelt 567 fő közül 77,6% esetében lett pozitív a koronavírus elleni antitestek termelődését jelző vizsgálat eredménye. Összességében a szaglásvesztésről beszámoló résztvevők 80,4%-ának, és az ízérzékelésüket elvesztő személyek 77,8%-ának lett pozitív a teszteredménye - számoltak be a kutatók a ’PLOS Medicine’ amerikai szaklapban.

Azoknak a személyeknek körülbelül a 40%-ánál, akik esetében pozitív lett az antitestvizsgálat eredménye, sem láz, sem köhögés nem fordult elő.

Batterham és munkatársai azt is megállapították, hogy azoknál, akiknél csak szaglásvesztés fordult elő, csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel voltak jelen koronavírus elleni antitestek, mint azoknál a betegeknél, akik csak az ízérzékelésüket veszítették el. Emellett azoknál a résztvevőknél, akik a szaglásukat és az ízérzékelésüket is elveszítették, négyszer nagyobb volt a valószínűsége a COVID-19-pozitivitásnak.

A vizsgálatba bevont önkénteseket április 23. és május 14. között toborozták, a COVID-19-járványkitörés londoni csúcsának időszakában. A tanulmánynak volt néhány korlátja is, beleértve azt, hogy a vizsgálatban nem volt kontrollcsoport olyan személyek részvételével, akik nem veszítették el a szaglásukat és/vagy az ízérzékelésüket.

Ez is érdekelheti Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Loss of smell could be a 'highly reliable indicator' of Covid-19, research says (edition.cnn.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.