Koronavírus: a vírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet

MTI
megjelent:

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília a higiéniás szabályok betartását kérte mindenkitől. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt. Felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem - kérte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arra kérte a háziorvosokat, hogy az Országos Mentőszolgálat elektronikus mintavétel kérési rendszerét használják, amelyen keresztül elektronikus űrlap kitöltésével gyorsabban kérhetnek mintavételezést a mentősöktől.

Kérdésre elmondta, hogy a CoVID-betegeket ellátó intézményekben rendelkezésre áll a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható remdesivir hatóanyagú gyógyszer. Bejelentette, hogy hazai gyártó, a Richter Gyógyszergyár is állít elő ilyen készítményt és rendelkezésre bocsátja a kórházak számára.

(MTI/Koronavírus Sajtóközpont)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.