Az alacsony interferonszint azt jelzi, hogy magas kockázatú a COVID-19-es eset

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Amennyiben az interferon (IFN) egy bizonyos (az I-es) típusának alacsony a szintje a vérben, az azt jelenti, hogy a páciensnél nagy a súlyos tüdőgyulladás (pneumonia) és akut légzőszervi disztressz szindróma (ARDS, acute respiratory distress syndrome) kialakulásának veszélye.

Az interferonok a szervezetben normál esetben is jelen lévő fehérjék, amelyek abban segítik az immunrendszert, hogy harcoljon a fertőzések ellen. A napokban publikálta a Science Magazin, hogy kutatók úgy találták, súlyosan beteg, kritikus állapotú COVID-19-betegeknél erősen sérült, leromlott az IFN I-es típusának termelődése, és rendkívül erős a gyulladásos válasz. Úgy vélik, hogy ezek az említett megfigyelések alátámasztják azt, hogy mennyire fontos, hogy ezeket a legsúlyosabb állapotú betegeket már idejekorán elkezdjék interferonnal kezelni, kombinációban gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel vagy szteroidokkal (pl. dexametazonnal).

Azt is megfigyelték, hogy mielőtt egy-egy páciens állapota romlani kezd, és intenzív ellátásra van szüksége, az I-es típusú IFN plazmaszintje igen alacsonyra esik. „A keringésben cirkuláló I-es típusú IFN-nek a szintje még arra is utalhat, hogy milyen a betegség adott súlyossági foka (stage). A legalacsonyabb szint a legsúlyosabb állapotú betegeknél mérhető” – nyilatkozták a kutatók egy közleményben.

Tovább ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

WEBBeteg logó

WEBBeteg
Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíró; Forrás: Impaired type I interferon activity and inflammatory responses in severe COVID-19 patients (science.sciencemag.org)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

COVID-19 - kutatások

A koronavírushoz kapcsolódva több témában számtalan tudományos vizsgálat indult a közelmúltban – ezek közül néhánynak a rövid kivonatát gyűjtöttük össze. Az összefoglalókból képet kaphatunk a világ kutatóinak erőfeszítéseiről, amivel közösen és külön-külön is meg akarják találni a vírus okozta megbetegedés, a COVID-19 megfelelő terápiáját, illetve a megfertőződés megelőzésére a hatékony vakcinát.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.