A COVID-19 megbetegedést okozó vírus megfertőzheti és károsíthatja az emésztőrendszert is

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Az új koronavírus nem csak a tüdőt támadja meg. Új kutatások szerint a gyomor-bélrendszer károsodását eredményezi, főként a COVID-19 előrehaladottabb eseteiben.

Egy a ’Radiology’ szakfolyóiratban május 11-én online formában közzétett tanulmány szerint a kórházban kezelt COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeken végzett különféle képalkotó vizsgálatok felvételei bélrendellenességeket mutattak ki. A következmények nagy része súlyos volt és összefüggésben állt a vérrögképződéssel és a véráramlás zavarával.

„Néhány eredmény bélischaemiára vagy bélfalelhalásra hasonlított, és azoknál, akiknél műtétre került a sor, apró vérrögöket találtunk az elhalt bélszakaszt ellátó területeken” - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Rajesh Bhayana, aki a Bostonban található Massachusetts Kórház radiológiai osztályán dolgozik.

„A sürgősségi betegellátó osztályok (SBO) betegeinél más okból kifolyólag is előfordulhat bélischaemia, de tudjuk, hogy a COVID-19 megbetegedés vérrögképződéshez és a kisebb véredények sérüléséhez vezethet, így a belekre is hatással lehet” - magyarázta Bhayana egy folyóirat sajtóközleményében.

Egy, az új tanulmánytól független szakértő elmondása szerint az eredmények nem meglepőek. „A COVID-19 megbetegedésről alkotott folyamatosan alakuló ismereteink alapján azt tapasztaltuk, hogy a betegség több szervrendszert érinthet, ideértve az idegrendszert, szív- és érrendszert (túlzott véralvadás) és végezetül többek között az emésztőrendszert” - mondta Dr. Sherif Andrawes, aki a New York-i ’Staten Island’ Egyetem gasztroenterológiai és hematológiai osztályán az endoszkópos vizsgálatokat vezeti. „Úgy tűnik, hogy ez a betegség komplikált abban az értelemben, hogy több szervrendszert érinthet, és nem kizárólag a légzőrendszer betegsége” - mondta Andrawes.

Ami azt illeti, egy, a ’Science Immunology’ folyóiratban május 13-án online formában közzétett tanulmány bizonyítékkal szolgált arra vonatkozóan, hogy a SARS-CoV-2, azaz a COVID-19 megbetegedést okozó vírus megfertőzheti az emberek emésztőrendszerét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a CT-vizsgálatok 31%-ánál észleltek bélfal-rendellenességeket (vékony- és vastagbél esetében), és ezek gyakoribbak voltak az intenzív ellátásra szoruló betegeknél, mint a többieknél.

A bél rendellenességei közé tartozott a gyulladás és az ischaemia – vérrög miatti csökkent véráramlás. A betegek közül, akiknek adatait a tanulmány során elemezték, négy olyan betegnél került sor műtétre, akiknél a képalkotó vizsgálatok felvételein bélrendellenességeket észleltek, és három beteg esetében a bél sárga elszíneződését, valamint két esetben bélinfarktust (a csökkent vérellátás következtében „elhalt bélszakaszt”) tártak fel.

A kutatók szerint a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek bélrendellenességeinek lehetséges magyarázata lehet az új koronavírus okozta közvetlen fertőződés; az ismert citokinvihar erős gyulladásos válasszal; vérrögök képződése azokban az apró véredényekben, amelyek a bél vérellátását biztosítják; vagy az úgynevezett „nem elzáródással, csak csökkent áramlással járó mesenteralis ischaemia” – a vékonybelek nem megfelelő vérellátása következtében kialakuló állapot.

„A túlnyomórészt légzőszervi tüneteket mutató betegek esetében is jelentkezhet hányinger, hányás és hasmenés enyhe tünetekkel” - mondta Andrawes. Az új tanulmányban azonban „a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek egy alcsoportjánál megállapították, hogy a gyomor-bélrendszer érintettsége nagyobb arányú volt, és a hányinger, hányás és hasmenés tünetei intenzíven jelentkeztek, ami kiszáradást és kevésbé súlyos felső légúti tüneteket eredményezett” - mondta Andrawes. Ezenkívül székletmintájukból is kimutatható volt az új koronavírus.

A COVID-19 megbetegedések egyes eseteiben a gyomor-bélrendszert érintő tünetek még a légzőszervi érintettséget megelőzően jelentkeztek.

Dr. David Bernstein, a New York-i Manhasset-ben található egyik, májbetegségekkel foglalkozó központ hepatológiai osztályának vezetője az új tanulmány átolvasását követően kifejtette, hogy „aggodalomra ad okot” az, hogy a betegeknél életveszélyes bélproblémák alakulnak ki valószínűsíthetően a bélben megjelenő vérrögök következtében, amelyek elvágják a szerv vérellátását.

„Ezért nem szabad elfelejtkezni a véralvadásgátló terápiák alkalmazásának kritikus fontosságáról a betegség korai szakaszában, hogy megakadályozhatók legyenek az olyan életveszélyes szövődmények, mint a vérrögök okozta bélischaemia és a tüdőembólia” - mondta Bernstein.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; COVID-19 Can Infect and Harm Digestive Organs (WebMD.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.