Egy tanulmány szerint a vérhígítók segíthetnek a súlyos COVID-19-fertőzött betegeken

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A vérhígító gyógyszerek segíthetnek megmenteni a legsúlyosabb állapotú koronavírus-fertőzött betegeket, jelentették orvosok szerdán.

A New York-i Mount Sinai kórház orvosi csapatának felfedezése segíthet abban a kérdésben, ami sokkolta a koronavírusos betegeket kezelő orvosokat világszerte, miszerint a test minden részében kialakuló vérrögök okoznak komplikációt az így is nagyon nehezen kezelhető betegségnél.

A csapat jelenleg kísérleteket folytat annak érdekében, hogy kiderítsék, mely véralvadásgátlók és milyen dózisban hatnak a legjobban.

"Azok közül a betegek közül, akik egyéb kezelések mellett véralvadásgátló gyógyszereket is kaptak, lényegesen többen lettek jobban, mint azok közül, akik csak másfajta kezelést kaptak, de véralvadásgátlót nem" - nyilatkozta Dr. Valentin Fuster, a Mount Sinai kórház kardiológiai főorvosa a CNN-nek.

"Ennek az eredménynek már most jelentősége van. Véleményem szerint ezeknek a betegeknek véralvadásgátló kezelést is kellene kapniuk" - tette hozzá.

Az eredmények azonban nem elég egyértelműek ahhoz, hogy megalapozott ajánlást lehessen adni. Az orvosi csapat megjegyezte, hogy a súlyosabb állapotú betegek nagyobb valószínűséggel kaptak vérhígítót.

Továbbfejlesztett eredmények

Fuster és kollégái több mint 2 700 beteg esetét nézték meg a koronavírus-járvánnyal erősen sújtott New Yorkban található Mount Sinai kórházban. Márciustól kezdve néhány beteg véralvadásgátló kezelést kezdett kapni az orvosok egyedi, betegágy mellett hozott döntései alapján.

A csapat szisztematikusan megvizsgálta, hogy jelentett-e különbséget a véralvadásgátló adása. Az eredmény az, hogy igen, különösképpen a lélegeztetőgépen lévő betegek esetében.

Azt találták, hogy a vérhígítót kapó, lélegeztetőgépen lévő betegek 29%-a halt meg, azzal szemben, hogy azon betegek 63%-a halt meg, akik lélegeztetőgépen voltak, de nem kaptak vérhígítót.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a szisztémás véralvadásgátlók alkalmazása összefüggésbe hozható a kórházban kezelt COVID-19 betegség jobb kimenetelével" - írták a jelentésükben, melyet az Amerikai Kardiológus Társaság Lapjában (JACC-ban) publikáltak.

A kutatók nem találtak arra utaló jelet, hogy a vérhígítót kapó betegek esetében szignifikánsan nagyobb valószínűséggel alakult volna ki vérzés, ami ezen gyógyszerek alkalmazásának egyik kockázata.

Különböző betegek különböző dózisokban kaptak eltérő vérhígító gyógyszereket, emiatt fontos rendszerezetten tanulmányozni, mely gyógyszer és dózis kombináció működik a legjobban, mondta Fuster.

A vérrögképződés megkérdőjelezhetetlenül probléma

Az orvosi csapat, aki elkezdte ezt a vizsgálatot, folytatja a különböző dózisok tesztelését a klasszikus vérhígítók, a heparinok, és az új orális antikoagulánsok, mint például a dabigatran (direkt thrombininhibitor hatóanyag) esetében is egyaránt.

Nincs vita azzal kapcsolatban, hogy a vérrögképződés egy jelentős halálozási ok a COVID-19 betegek esetén, mondta Fuster.

Fuster azt is szeretné vizsgálni, hogy a vérhígítók segíthetnek-e azokon is, akik nem annyira súlyos betegek, hogy bekerüljenek kórházba. Néhány kórház aggasztó stroke eseteket jelentett 50 év alatti betegek esetében, akik normál esetben nem magas kockázatúak ilyen tekintetben. Számos esetben később beigazolódott, hogy koronavírus-fertőzöttek voltak.

Egyelőre még nem világos, hogy a koronavírus miért okoz vérrögképződést, de azt gondoljuk, hogy súlyos vírusfertőzés esetén számolni lehet a véralvadás fokozódásával.

Azt szintén meg kell jegyezni, hogy súlyos, akár többszervi elégtelenséggel járó, vagy intenzív ellátást igénylő állapotokban szinte mindig szükséges vérhígító adása a vérrögképződés megelőzésére.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Blood thinners may help patients with severe Covid-19 infections, study finds (edition.cnn.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.