Nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik az első gyógyszer a koronavírusra

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Ahol ellaposítják a járványgörbét, ott lehetetlen jósolni a lefutásra - vélekedett az RTL-nek nyilatkozva Szlávik János, a a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

A járvány folyamatosan, dinamikusan változó folyamat, tehát 1-2 hétnek el kell telnie ahhoz, hogy biztonsággal ki lehessen mondani, hogy a járvány előrehalad vagy csendesedik - fejtette ki a kilátások kapcsán a szakember, a lényeg szerinte, hogy a következő hetekben számolnunk kell újabb esetekkel és újabb halálesetekkel.

Azokban az országokban, ahol ellaposították a járványgörbét, ott rendkívül nehéz jósolni

Figyelmeztetett Szlávik János. Más európai országokban, ahol hirtelen lett sok eset, ott jól előre lehet jelezni a járvány csúcsát, ez Magyarország esetében viszont lehetetlen, ezért semmiképp nem bocsátkoznék egyelőre jóslatokba - mondta.

Az infektológus szerint elképzelhető, hogy a járvány visszatér ősszel vagy télen, éppen ezért kell kihúzni kevés esetszámmal addig, hogy megérjük azt az időt, amikor már egy hatékony védőoltás a rendelkezésünkre áll. Egyes becslések szerint az ellenszer megjelenése nagyobb számban már ezen az őszön vagy télen bekövetkezhet - részletezte.

Ha bárki a világon létrehoz egy védőoltást, akkor meglesznek a megfelelő kapacitások, hogy milliókhoz eljusson - tette hozzá az orvos, majd újra részletezte, hogy milyen meglévő gyógyszermixet alkalmaztak a koronavírus-betegek esetén. Az újfajta koronavírus elleni készítmények közül egy olyan van, ami bizonyítottan hatásos, ez a Remdevisir nevű készítmény. Ez már a fázis 3 vizsgálatokban van, ami azt jelenti, hogy nagy számú betegeken próbálják ki a világon - nyilatkozta.

Ez a készítmény nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik

Azoknak a betegek számára, akiknek súlyos, esetleg életveszélyes az állapotuk. A gyógyszer egy része az immunrendszer erősítésével hat, másik részük a vírus közvetlen elpusztításával, ez az újfajta készítmény pedig direkt vírusellenes hatékonysággal rendelkezik - fejtette ki. Gyakorlatilag már a fertőzés középső stádiumában hatékony lehet - fűzte hozzá.

A koronavírus-fertőzéssel kezelt lélegeztetőgépre tett betegek jó része lekerül a gépről a Szent László Kórházban. Ez azonban hosszú idő is lehet, volt, akit 4 hétig is lélegeztettek.

(WEBBeteg összeállítás - MTI)

Ajánlott tudnivalók a koronavírus-járványról

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.