Koronavírus: Biztonságos-e csomagot kapni?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Míg a lakosság nagy része otthonában marad a megszorító intézkedések következtében, addig az élelmiszereket és háztartási cikkeket szállító vállalatokat elárasztják a megrendelések. Miközben ők azzal küzdenek, hogy kielégítsék az igényeket, mi azon tűnődhetünk, hogy a megrendelések kockázatnak tehetnek-e ki minket vagy a csomagot összeállító személyeket.

A munkavállalók biztonságának kérdése

Minimum néhány munkavállaló esetében valószínűleg jogos a kérdés. Az online kereskedelem óriási hulláma meghaladhatja a vállalatok azon képességét, hogy megóvják a munkavállalóik és alvállalkozóik személyes biztonságát.

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy több társaság csomagszállító futára azt állítja, hogy a zsúfolt útitervük nem teszi lehetővé számukra az ajánlott biztonsági előírások betartását, mint például azt, hogy megálljanak kezet mosni.

Az Uber and Postmates vállalat egyik sofőre, akinél jelentkeztek a COVID-19 vírusfertőzés tünetei, azt állította, hogy nem tudott fizetett betegszabadságra menni igazolt diagnózis nélkül, azonban a tesztelések hiánya miatt egy ilyen igazolás beszerzése lehetetlennek bizonyult, így folytatta a munkát, számolt be a ’Reuters’.

Az Amazon alvállalkozóinak néhány munkavállalója azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a szállító járműveket és tárolókat a műszakok között nem minden esetben fertőtlenítik, és hogy a munkavállalók nem kaptak egyéni védőfelszereléseket – időnként még kézfertőtlenítő sem áll a rendelkezésükre. Az Amazon előírja ezeket a dolgokat, de a gyakorlatban előfordulhat, hogy az egyes vállalkozások nem teljesítik a kötelezettségeiket.

A problémák a raktárak szintjén is jelen vannak. Legalább kilenc Amazon létesítményben fordult elő pozitív teszt a dolgozók között. „Támogatjuk a dolgozóinkat, és követjük a helyi hatóságok irányelveit, valamint rendkívüli intézkedéseket hozunk, hogy a telephelyeinken dolgozó minden munkavállaló biztonságát garantálni tudjuk” - közölte írásbeli nyilatkozatában az Amazon. A vállalat arról is beszámolt, hogy fokozott védelmi intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy támogassa a munkahelyi szociális távolságtartást és higiéniát.

Ezeket a híreket azonban fenntartással kell kezelni és nem vonatkoztathatjuk országunk futárcégeire is. Mindenesetre legyünk óvatosak! A futárral való kontaktus is egy veszélyforrás mindkét fél részéről. A fizetés lehetőleg bankkártyával történjen, de ez sem teljességgel veszélytelen. Amennyiben megoldható, használjunk saját tollat (utána fertőtlenítsük), érintőképernyőre ne írjunk, a kapott termék külső felületét fertőtlenítsük.

Biztonságosak a csomagok?

Egészítsük ki ezeket a történeteket egy a múlt héten a New England Journal of Medicine folyóiratban publikált vizsgálattal, ami megállapította, hogy a vírus akár 24 órán át életképes volt kartonpapíron vagy még annál is tovább műanyagon és rozsdamentes acélon, ami arra késztethet bennünket, hogy az összes megrendelésünket töröljük. Csak ne olyan gyorsan - mondja Dr. Joseph Vinetz, a Yale Egyetem infektológus professzora.

„Senki sem kapta még el ezt a fertőzést a világon csomagokról" - mondja. „A vírus ugyan kimutatható a kartonpapíron molekuláris teszt segítségével, de ez nem jelenti azt, hogy megfertőzhet bennünket.”

A CDC is azt állítja, hogy nem valószínű, hogy a COVID-19 vírusfertőzés elkapható felületekről. Valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „kicsi annak a valószínűsége, hogy egy fertőzött személy a fertőzést átvigye a kereskedelmi árura, valamint annak a kockázata, hogy elkapjuk a COVID-19 megbetegedést okozó vírust egy olyan csomagról, amit mozgattak, szállítottak és ami különféle feltételeknek és időjárási körülményeknek volt kitéve, szintén alacsony.”

Ha pedig továbbra is aggódunk, tegyük azt, amit Vinetz is tesz. „Továbbra is szeretem az Amazont, éttermekből elvitelre rendelem az ételt, élelmiszerboltba járok. Megmosom a kezem, alkoholos fertőtlenítőszerrel permetezem le az újrahasznosítható szatyrom külső felszínét, vagy fertőtlenítő kendővel törlöm át, és ez tökéletesen megfelelő” - mondja. Emellett érdemes a hazavitt vagy házhoz érkezett termékek külső csomagolását fertőtlenítőszeres kendővel áttörölni, a száraz árukat akár pár napos „karanténba helyezni”. „Sokkal fontosabb, hogy távol maradjunk az emberektől; tartsunk 2 méter fizikai távolságot. Maradjunk otthon.”

Tovább COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Coronavirus: Is It Safe to Get Deliveries? (WebMD.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.